Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: PELMIENIE
Date: Sun, 23 Apr 2006 07:55:33 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <e2f504$q6n$3@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abdg118.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1145771845 26839 83.6.248.118 (23 Apr 2006 05:57:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 23 Apr 2006 05:57:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2869
X-Antivirus: avast! (VPS 0616-4, 2006-04-21), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:266802
Ukryj nagłówki
Z mięsem:
Robi się je tak samo jak nasze pierogi, podaje obficie skropione tłuszczem,
osobno do nich podaje się śmietanę, tarty ser, ocet, zieleninę.
Z rzodkwią:
Startą na grubej tarce rzodkiew sparza się małą ilością wrzątku lub lekko
poddusza na maśle i po ostygnięciu miesza ze gęstą śmietaną. Tym farszem
napełnia się pelmienie, gotuje w osolonej wodzie i podaje z masłem lub
śmietaną.
Po syberyjsku:
Robi się je jak nasze uszka. Wołowinę i wieprzowinę w przybliżeniu po
połowie miele się w maszynce do mięsa, razem z jedną cebulą, kilkoma ząbkami
czosnku odrobinę wody lub bulionu do zarobienia farszu, pieprz i sól.
Z kapustą:
Około 40 dag wieprzowiny, 2 cebule, 20 dag świeżej kapusty, woda do
zarobienia farszu, pieprz i sól. Miele się wieprzowinę i cebule, kapustę
bardzo drobno sieka i po połączeniu razem lepi się pelmienie.
Z grzybami:
Farsz:
Około 20 grzybów białych (prawdziwki, podgrzybki), szklanka kaszy gryczanej
lub ugotowanego ryżu, 4 łyżki oleju słonecznikowego, jedna cebula, jajko,
sól.
Ciasto:
2 szklanki pszennej mąki, 3/4 szklanki wody, 4 łyżki stołowe oleju
słonecznikowego.
Wywar:
0,5 l bulionu grzybowego, 2-3 liście laurowe, parę ziaren czarnego pieprzu,
2-3 ząbki czosnku, szklanka śmietany, sól.
Suszone grzyby gotuje się, drobno sieka, podsmaża razem z cebulą i
miesza z gęstą podgotowaną kasza gryczaną lub ryżem i posiekanym jajkiem
ugotowanym na twardo.
Farsz wyrabia się na jednorodną masę.
Ciasto - do oleju wlewa się wrzątek i wsypuje makę - szybko wyrabia się
drewnianą łyżką, a później ręcznie i wałkuje cieniutki placek, nie
podsypując mąką. Kroi się ciasto na kwadraty i robi się pelmienie, które
układa się na blachę posmarowaną olejem. Piecze się w piekarniku około
kwadransa. Następnie przekłada się pelmienie do rondla, głębokiej patelni
lub brytfanny, zalewa wywarem, lekko soli, dodaje się przyprawy i wstawia do
piekarnika na kwadrans.
Podaje się wykładając na talerze i zalewa się śmietaną.
|