« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-07 18:32:12
Temat: Keks - poszukuję przepisu na konkretne ciastoW jednej z odwiedzanych cukierni mają szczególnie smakowity keks. Przejrzałam w
sieci sporo przepisów i chyba nie ma takiego.
Ten szczególny keks jest chyba wyjątkowo niezdrowy, albowiem ma sporą zawartość
tłuszczu, co widac po błyszczących paluszkach i sporej sypkości ciasta, jest
dość słodki i dość ciemny.
Kiedyś spotkałam przepis w którym bakalie moczyły się w mocnym naparze
herbacianym, po czym resztki naparu - lu do ciasta. Koncepcja wydawała mi się
słuszna i dobrze rokowała, bo dawała dobry kolor ciasta, ale niestety sam
przepis okazał się niewypałem.
Gdyby ktoś znał przepis na taki wysokokaloryczny keks, to bardzo proszę o
wskazówki, bo kocham to ciasto i nie zniose już kolejnej porażki :(
Pozdrawiam Zora
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-07 18:38:07
Temat: Re: Keks - poszukuję przepisu na konkretne ciasto"Keks wieczny"
25 dag mąki
25 dag cukru
25 dag margaryny
5 jajek
cukier waniliowy
proszek do pieczenia
bakalie: rodzynki, orzechy, skórka z pomarańczy, z cytryny, figi suszone i
co
tam jeszcze masz
Tłuszcz ukręcić z cukrem, dodając po jednym jajku, potem reszta składników,
na
końcu wrzucić namoczone wcześniej bakalie / odsączone/ , obsypane mąką/ żeby
nie opadły w cieście. Całość włożyć do wysmarowanych lub lepiej wyłożonych
papierem blaszek i piec. Porcja na 2 blaszki tzw. keksowe.
Ciasto utrzymuje bardzo długo świeżość / "wiecznie"/
Mnie wyszedl swietnie.
Smacznego
Iza
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 07:04:11
Temat: Re: Keks - poszukuję przepisu na konkretne ciasto> "Keks wieczny"
>
> 25 dag mąki
> 25 dag cukru
> 25 dag margaryny
> 5 jajek
> cukier waniliowy
> proszek do pieczenia
>
Tak obstawiałam, że ten przepis ma najkorzystniejsze proporcje tłuszczu, maki i
cukru dla skutecznego podtrzymania arteriosklerozy. Nie to co jakiś tam keks
biszkoptowy. Dziękuję za wsparcie.
> Ciasto utrzymuje bardzo długo świeżość / "wiecznie"/
To znaczy, że można już dziś upiec? Super!!!!!!!!!!!
Lecę do garów, pozdrawiam w locie, Zora
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 10:16:42
Temat: Re: Keks - poszukuję przepisu na konkretne ciasto/ciach/>
> Kiedyś spotkałam przepis w którym bakalie moczyły się w mocnym naparze
> herbacianym, po czym resztki naparu - lu do ciasta. Koncepcja wydawała mi się
> słuszna i dobrze rokowała, bo dawała dobry kolor ciasta, ale niestety sam
> przepis okazał się niewypałem. /ciach/
Przepis juz masz w poscie nizej, a ja radze bakalie namoczyc w alkoholu , ale
najmniej 48 wczesniej. Wszystkie miękkie: rodzynki, figi, daktyle, cykate,
śliwki suszone i co tam jeszce pokroic, wlozyc do sloika i zalac wodka.I tak
jak z herbatą - lu do ciasta. Tez daje kolor, a bakalie miękkie i mają
dodatkowy urok.
Qd, co piecze kkes tylko na Boże Narodzenie
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-08 15:11:03
Temat: Re: Keks - poszukuję przepisu na konkretne ciasto
> Przepis juz masz w poscie nizej, a ja radze bakalie namoczyc w alkoholu , ale
> najmniej 48 wczesniej. Wszystkie miękkie: rodzynki, figi, daktyle, cykate,
> śliwki suszone i co tam jeszce pokroic, wlozyc do sloika i zalac wodka.I tak
> jak z herbatą - lu do ciasta.
Teraz mi to mówisz? Namoczyłam w herbacie i niestety, ale z daktyli i fig to
marmelada a raczej powidełka się zrobiły.
Ale po wylizaniu miski po cieście stwierdzam, że niechybnie zgrzeszę w Wielki
Piątek, i może to będzie mniejszy grzech niż gdyby jeszcze alkohol.
Ae nic straconego, wydaje się, że na niedzielę będę robiła kolejnego keksa, to
spróbuje z alkoholem.
Dziekuję za radę
Pozdrawiam Zora
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |