| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-26 17:38:54
Temat: Kluski na parzeCzy mozecie mi podrzucic jakis sprawdzony przepis na kluski na parze vel
pampuchy vel (costam) na lumpie? Mialam, ale zawsze gdzies mi sie
zawieruszal, no i schowalam go gdzies "zeby juz nie miec problemow ze
znalezieniem". I stalo sie - amba go pozarla. Pomozecie? Bede dlugo
dzwieczec :-)))
Pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-26 17:49:46
Temat: Re: Kluski na parzeWitajcie !!!!
Niech bedzie, ze to mojw wkupne na liste.
PYZY (poznanskie wg. oryginalnej receptury Babci Salomei)
1kg. maki
100g. drozdzy
1 szkl. mleka
0,5 kostki margaryny
szczypta soli
2 czubate lyzeczki cukru
5 jaj
Make przesiac do miski, posolic. Jajka ubic, dodac roztopiona z polowa mleka
margaryne, wymieszac dodac do maki. Drozdze i cukier rozrobic w reszcie
cieplego mleka. pozostawic do wyrosniecia. Wyrosniete drozdze dodac do
miski, wyrabiac ciasto.Ciasto odstawic na min. 1 godzine do wyrosniecia.
Nastepnie formowac kulki o srednicy ok. 3-4 cm. Gotowac na parze 7-10 min.
Smacznego !!!!
pozdr.Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-26 18:01:18
Temat: Re: Kluski na parzeJeszcze jedna Poznanianka ??? Jak milo :-) - to moze kiedys i w Poznaniu
jakie male spotkanko grupy zrobimy.
Herbatka
----- Original Message -----
From: nann <n...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, July 26, 2001 7:49 PM
Subject: Re: Kluski na parze
> Witajcie !!!!
> Niech bedzie, ze to mojw wkupne na liste.
>
> PYZY (poznanskie wg. oryginalnej receptury Babci Salomei) (ciach - lecz z
bolem serca - bardzo lubie pyzy ;-)
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-26 18:05:46
Temat: Re: Kluski na parze
>Ech już nie Poznanianka....od dwóch pokoleń na Kaszubach, a'propos, wiecie
>jakie ciekawostki kulinarne wychodzą z połączenia kuchni poznańskiej z
>kaszubską ze szczyptą wpływów Kresowych :))))))))
>
>pozdr.Ania
>
dawaj te eksperymenty cross-regionalne!!
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-26 18:07:40
Temat: Re: Kluski na parze
Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:006401c115fc$7e86f440$0200a8c0@BeataMoryl...
> Jeszcze jedna Poznanianka ??? Jak milo :-) - to moze kiedys i w Poznaniu
> jakie male spotkanko grupy zrobimy.
Ech już nie Poznanianka....od dwóch pokoleń na Kaszubach, a'propos, wiecie
jakie ciekawostki kulinarne wychodzą z połączenia kuchni poznańskiej z
kaszubską ze szczyptą wpływów Kresowych :))))))))
pozdr.Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-26 18:16:10
Temat: Re: Kluski na parzePoznanska z kresowa to wiem - sama jestem taka mieszanka - troche
Wielkopolski, troche Lwowa ;-) Ale w to wszystko jeszcze Kaszuby ? - no, no
moze byc ciekawie - zapodaj jakis przepisik.
Herbatka
----- Original Message -----
From: nann <n...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, July 26, 2001 8:07 PM
Subject: Re: Kluski na parze
> Ech już nie Poznanianka....od dwóch pokoleń na Kaszubach, a'propos, wiecie
> jakie ciekawostki kulinarne wychodzą z połączenia kuchni poznańskiej z
> kaszubską ze szczyptą wpływów Kresowych :))))))))
>
> pozdr.Ania
>
>
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-26 18:27:13
Temat: Pulki z gzika, bylo Kluski na parze
Uzytkownik "Krysia Thompson" napisala
> >
> dawaj te eksperymenty cross-regionalne!!
>
Chocby tytulowe pulki (kaszubszczyzna), lub jak kto woli pyrki (poznanskie).
To nic innego jak ziemniaki w mundurkach. W poznanskiem je sie je z maslem i
gzika (twaróg urobiony za smietana i najlepiej szczypiorkiem), na Kaszubach
ze solonymi sledziami w smietanie z ogórkiem kiszonym, cebulka i jablkiem. I
tak w Poznaniu je sie pyrki z gzika, na Kaszubach pulki ze sledzem. A gdy
wymiesza sie kaszubskiego sledzia z wielkopolska gzika powstaje cos na
krztalt ponadregionalnego caciki ! :))))
pozdr.Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-26 20:40:23
Temat: Re: Kluski na parze
nann wrote:
>
> Witajcie !!!!
> Niech bedzie, ze to mojw wkupne na liste.
>
> PYZY (poznanskie wg. oryginalnej receptury Babci Salomei)
> (ciach)
Wielkie dzieki!
Pozdrawiam
Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-27 13:37:41
Temat: Re: Kluski na parze
Użytkownik nann <n...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9jplak$ak0$...@n...tpi.pl..
.
> Gotowac na parze 7-10 min.
> Smacznego !!!!
> pozdr.Ania
>
>
Jeżeli ktoś ma kuchenkę mikrofalową, to można pięknie ominąć wiązanie
ścierki na garze i dalsze dość kłopotliwe operacje. W naczyniu do gotowania
w mikrofalach, najlepiej szklanym, umieszczamy kilka kluch tak, żeby były
między nimi odstępy, nalewamy wody na dno, tak do wys. pół cm, i na ok. 800
W na 2 -3 minuty; tylko dopilnować, by je wyjąć w chwili gdy są najbardziej
wyrośnięte.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |