Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kluski na parze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kluski na parze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-26 17:38:54

Temat: Kluski na parze
Od: Robert Keller <n...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy mozecie mi podrzucic jakis sprawdzony przepis na kluski na parze vel
pampuchy vel (costam) na lumpie? Mialam, ale zawsze gdzies mi sie
zawieruszal, no i schowalam go gdzies "zeby juz nie miec problemow ze
znalezieniem". I stalo sie - amba go pozarla. Pomozecie? Bede dlugo
dzwieczec :-)))
Pozdrawiam
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-07-26 17:49:46

Temat: Re: Kluski na parze
Od: "nann" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie !!!!
Niech bedzie, ze to mojw wkupne na liste.

PYZY (poznanskie wg. oryginalnej receptury Babci Salomei)

1kg. maki
100g. drozdzy
1 szkl. mleka
0,5 kostki margaryny
szczypta soli
2 czubate lyzeczki cukru
5 jaj

Make przesiac do miski, posolic. Jajka ubic, dodac roztopiona z polowa mleka
margaryne, wymieszac dodac do maki. Drozdze i cukier rozrobic w reszcie
cieplego mleka. pozostawic do wyrosniecia. Wyrosniete drozdze dodac do
miski, wyrabiac ciasto.Ciasto odstawic na min. 1 godzine do wyrosniecia.
Nastepnie formowac kulki o srednicy ok. 3-4 cm. Gotowac na parze 7-10 min.
Smacznego !!!!
pozdr.Ania



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-26 18:01:18

Temat: Re: Kluski na parze
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

Jeszcze jedna Poznanianka ??? Jak milo :-) - to moze kiedys i w Poznaniu
jakie male spotkanko grupy zrobimy.
Herbatka
----- Original Message -----
From: nann <n...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, July 26, 2001 7:49 PM
Subject: Re: Kluski na parze


> Witajcie !!!!
> Niech bedzie, ze to mojw wkupne na liste.
>
> PYZY (poznanskie wg. oryginalnej receptury Babci Salomei) (ciach - lecz z
bolem serca - bardzo lubie pyzy ;-)


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-26 18:05:46

Temat: Re: Kluski na parze
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>Ech już nie Poznanianka....od dwóch pokoleń na Kaszubach, a'propos, wiecie
>jakie ciekawostki kulinarne wychodzą z połączenia kuchni poznańskiej z
>kaszubską ze szczyptą wpływów Kresowych :))))))))
>
>pozdr.Ania
>
dawaj te eksperymenty cross-regionalne!!

Krysia
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-26 18:07:40

Temat: Re: Kluski na parze
Od: "nann" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:006401c115fc$7e86f440$0200a8c0@BeataMoryl...
> Jeszcze jedna Poznanianka ??? Jak milo :-) - to moze kiedys i w Poznaniu
> jakie male spotkanko grupy zrobimy.

Ech już nie Poznanianka....od dwóch pokoleń na Kaszubach, a'propos, wiecie
jakie ciekawostki kulinarne wychodzą z połączenia kuchni poznańskiej z
kaszubską ze szczyptą wpływów Kresowych :))))))))

pozdr.Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-26 18:16:10

Temat: Re: Kluski na parze
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

Poznanska z kresowa to wiem - sama jestem taka mieszanka - troche
Wielkopolski, troche Lwowa ;-) Ale w to wszystko jeszcze Kaszuby ? - no, no
moze byc ciekawie - zapodaj jakis przepisik.
Herbatka
----- Original Message -----
From: nann <n...@w...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, July 26, 2001 8:07 PM
Subject: Re: Kluski na parze


> Ech już nie Poznanianka....od dwóch pokoleń na Kaszubach, a'propos, wiecie
> jakie ciekawostki kulinarne wychodzą z połączenia kuchni poznańskiej z
> kaszubską ze szczyptą wpływów Kresowych :))))))))
>
> pozdr.Ania
>
>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-26 18:27:13

Temat: Pulki z gzika, bylo Kluski na parze
Od: "nann" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Krysia Thompson" napisala
> >
> dawaj te eksperymenty cross-regionalne!!
>
Chocby tytulowe pulki (kaszubszczyzna), lub jak kto woli pyrki (poznanskie).
To nic innego jak ziemniaki w mundurkach. W poznanskiem je sie je z maslem i
gzika (twaróg urobiony za smietana i najlepiej szczypiorkiem), na Kaszubach
ze solonymi sledziami w smietanie z ogórkiem kiszonym, cebulka i jablkiem. I
tak w Poznaniu je sie pyrki z gzika, na Kaszubach pulki ze sledzem. A gdy
wymiesza sie kaszubskiego sledzia z wielkopolska gzika powstaje cos na
krztalt ponadregionalnego caciki ! :))))

pozdr.Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-26 20:40:23

Temat: Re: Kluski na parze
Od: Robert Keller <n...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora



nann wrote:
>
> Witajcie !!!!
> Niech bedzie, ze to mojw wkupne na liste.
>
> PYZY (poznanskie wg. oryginalnej receptury Babci Salomei)
> (ciach)

Wielkie dzieki!
Pozdrawiam
Aneta

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-07-27 13:37:41

Temat: Re: Kluski na parze
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik nann <n...@w...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9jplak$ak0$...@n...tpi.pl..

.
> Gotowac na parze 7-10 min.
> Smacznego !!!!
> pozdr.Ania
>
>
Jeżeli ktoś ma kuchenkę mikrofalową, to można pięknie ominąć wiązanie
ścierki na garze i dalsze dość kłopotliwe operacje. W naczyniu do gotowania
w mikrofalach, najlepiej szklanym, umieszczamy kilka kluch tak, żeby były
między nimi odstępy, nalewamy wody na dno, tak do wys. pół cm, i na ok. 800
W na 2 -3 minuty; tylko dopilnować, by je wyjąć w chwili gdy są najbardziej
wyrośnięte.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Q: Jak zrobic banana z czekolada na grillu (technicznie)
Glod gora :-)
Zakątek kulinarny w Sieci
Zagadka makabryczna
Deser z jogurtem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »