Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Koreańska rzodkiew.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Koreańska rzodkiew.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-03-26 19:58:00

Temat: Koreańska rzodkiew.
Od: Als <1...@1...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy można u nas kupić taką rzodkiew, jak na zdjęciu pod linkiem:
http://ingredients.maangchi.com/2008/02/korean-radis
h.html ?

Powiem szczerze, że nie widziałem nigdy, ale może po prostu za słabo
patrzyłem. I od razu uprzedzę - to nie jest biała rzodkiew.

--
Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)

[Humor zeszytów] Sfinks to baśniowe zwierze: pół - kobieta, pół - lew, pół
- orzeł.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-03-26 21:13:08

Temat: Re: Koreańska rzodkiew.
Od: Michal Jankowski <m...@f...edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Als <1...@1...pl> writes:

> Czy można u nas kupić taką rzodkiew, jak na zdjęciu pod linkiem:
> http://ingredients.maangchi.com/2008/02/korean-radis
h.html ?
>
> Powiem szczerze, że nie widziałem nigdy, ale może po prostu za słabo
> patrzyłem. I od razu uprzedzę - to nie jest biała rzodkiew.

Nie wiem, czy identyczne, jak na tym obrazku (bo sa rozne odmiany),
ale generalnie funkcjonuje toto jako rzodkiew japonska albo daikon, i
owszem, bywa w sklepach.

MJ

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-03-26 21:46:01

Temat: Re: Koreańska rzodkiew.
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Michal Jankowski pisze:
> Als <1...@1...pl> writes:
>
>> Czy można u nas kupić taką rzodkiew, jak na zdjęciu pod linkiem:
>> http://ingredients.maangchi.com/2008/02/korean-radis
h.html ?
>>
>> Powiem szczerze, że nie widziałem nigdy, ale może po prostu za słabo
>> patrzyłem. I od razu uprzedzę - to nie jest biała rzodkiew.

Jest.

> Nie wiem, czy identyczne, jak na tym obrazku (bo sa rozne odmiany),
> ale generalnie funkcjonuje toto jako rzodkiew japonska albo daikon, i
> owszem, bywa w sklepach.

Zawsze jest do kupienia w Lidlu.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-03-26 22:02:39

Temat: Re: Koreańska rzodkiew.
Od: "Jenni" <k...@z...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Zawsze jest do kupienia w Lidlu.
> pozdr. Jerzy


albo w carefour

jenni

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-03-27 12:05:33

Temat: Re: Koreańska rzodkiew.
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 26 Mar, 20:58, Als <1...@1...pl> wrote:
> Czy można u nas kupić taką rzodkiew, jak na zdjęciu pod
linkiem:http://ingredients.maangchi.com/2008/02/kore
an-radish.html?
>
> Powiem szczerze, że nie widziałem nigdy, ale może po prostu za słabo
> patrzyłem. I od razu uprzedzę - to nie jest biała rzodkiew.
>
> --
> Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)
>
> [Humor zeszytów] Sfinks to baśniowe zwierze: pół - kobieta, pół - lew, pół
> - orzeł.

U nas są długie odmiany, ale może to być też rzepa.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-03-27 20:15:03

Temat: Re: Koreańska rzodkiew.
Od: Als <1...@1...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 26 Mar 2008 20:58:00 +0100, Als napisał(a):

> Czy można u nas kupić taką rzodkiew, jak na zdjęciu pod linkiem:
> http://ingredients.maangchi.com/2008/02/korean-radis
h.html ?
>
> Powiem szczerze, że nie widziałem nigdy, ale może po prostu za słabo
> patrzyłem. I od razu uprzedzę - to nie jest biała rzodkiew.

Mam też pytanie dodatkowe - skoro faktycznie jest to jakiś gatunek białej
rzodkwi, to co trzeba zrobić, żeby po zamarynowaniu wyglądała tak, jak na
zdjęciu pod linkiem (marynowany daikon jest w środkowej miseczce, taki
żółty, to czerwone obok po prawej to kimchi, mniamuśna rzecz):
http://en.wikipedia.org/wiki/Jajangmyeon
i żeby przede wszystkim wyeliminować zapach rzodkwi, którego u nas nie mogę
się pozbyć, a na pewno taka jak na zdjęciu tego zapachu nie ma (sprawdzone
osobiście przeze mnie, zarówno w Korei, jak i np. w koreańskiej restauracji
w Wiedniu)?

--
Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)

[Humor zeszytów] Kangurzyca nosi dziecko w torebce.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-03-27 20:24:39

Temat: Re: Koreańska rzodkiew.
Od: Jerzyn <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Als pisze:
> Mam też pytanie dodatkowe - skoro faktycznie jest to jakiś gatunek białej
> rzodkwi, to co trzeba zrobić, żeby po zamarynowaniu [...]

Z tego co wiem oni ja kiszą tak jak my kapustę.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-03-27 20:31:02

Temat: Re: Koreańska rzodkiew.
Od: Als <1...@1...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 27 Mar 2008 21:24:39 +0100, Jerzyn napisał(a):

> Als pisze:
>> Mam też pytanie dodatkowe - skoro faktycznie jest to jakiś gatunek białej
>> rzodkwi, to co trzeba zrobić, żeby po zamarynowaniu [...]
>
> Z tego co wiem oni ja kiszą tak jak my kapustę.
> pozdr. Jerzy

Tylko że ona nie smakowała jak kiszona - już bardziej jak marynowana
(zresztą znalazłem przepis na "pickled daikon", ale jak marynowałem w domu
z sosem sojowym i octem ryżowym, to niestety nutą dominującą jest zapach
rzodkwi :( ).

--
Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)

WinErr: 00D
Okno zamknięte - nie wyglądaj na zewnątrz.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-03-28 09:52:03

Temat: Re: Koreańska rzodkiew.
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 27 Mar, 21:31, Als <1...@1...pl> wrote:
> Dnia Thu, 27 Mar 2008 21:24:39 +0100, Jerzyn napisał(a):
>
> > Als pisze:
> >> Mam też pytanie dodatkowe - skoro faktycznie jest to jakiś gatunek białej
> >> rzodkwi, to co trzeba zrobić, żeby po zamarynowaniu [...]
>
> > Z tego co wiem oni ja kiszą tak jak my kapustę.
> > pozdr. Jerzy
>
> Tylko że ona nie smakowała jak kiszona - już bardziej jak marynowana
> (zresztą znalazłem przepis na "pickled daikon", ale jak marynowałem w domu
> z sosem sojowym i octem ryżowym, to niestety nutą dominującą jest zapach
> rzodkwi :(   ).

Pewnie kiszą blanszowaną, a później dają do zalewy octowej. Na takiej
zasadzie mam robione sałatki warzywne z dodatkiem ogórków i opieniek
kiszonych.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wystroj kuchni...
Re: Prośba o identyfikację potrawy.
tortilla
Re: Problem kulinarny
Zalewajka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »