| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-04-29 14:14:32
Temat: KożuchPo zaparzeniu herbaty w szklance na powierzchni wody tworzy się czarno-
brązowy kożuch czegoś i po zebraniu tego łyżeczką widać na niej
ciemno-brązową warstewkę. Czym jest ten kożuch i co zrobić, żeby on nie
powstawał? Odpowiedzi typu, nie zaparzać herbaty i pić samą wodę lub pić
piwo, kawę, soki, dolać kwasu solnego itp. niemile widziane.
Z poważaniem
MJ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-04-29 14:59:55
Temat: Re: KożuchMJ napisał(a):
> Po zaparzeniu herbaty w szklance na powierzchni wody tworzy się czarno-
> brązowy kożuch czegoś i po zebraniu tego łyżeczką widać na niej
> ciemno-brązową warstewkę. Czym jest ten kożuch i co zrobić, żeby on nie
> powstawał? Odpowiedzi typu, nie zaparzać herbaty i pić samą wodę lub pić
> piwo, kawę, soki, dolać kwasu solnego itp. niemile widziane.
Kwasu solnego to nie, ale działa sok z cytryny. Ten osad się chyba robi
z tego, co w wodzie, więc nie wiem, czy da się go uniknąć bez
wspomagaczy typu cytynka.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 15:54:31
Temat: Re: Kożuch
Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d4tiav$7rl$1@nemesis.news.tpi.pl...
> MJ napisał(a):
> > Po zaparzeniu herbaty w szklance na powierzchni wody tworzy się czarno-
> > brązowy kożuch czegoś i po zebraniu tego łyżeczką widać na niej
> > ciemno-brązową warstewkę. Czym jest ten kożuch i co zrobić, żeby on nie
> > powstawał? Odpowiedzi typu, nie zaparzać herbaty i pić samą wodę lub pić
> > piwo, kawę, soki, dolać kwasu solnego itp. niemile widziane.
>
> Kwasu solnego to nie, ale działa sok z cytryny. Ten osad się chyba robi
> z tego, co w wodzie, więc nie wiem, czy da się go uniknąć bez
> wspomagaczy typu cytynka.
===
A ja myślę, że to śmieci z tandentnej herbaty typu saga, lub podobna.
Teściowa taką mnie częstuje. Objawy są identyczne do opisanych, plus niesmak
w ustach.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 16:54:22
Temat: Re: Kożuchwaldek napisał(a):
> A ja myślę, że to śmieci z tandentnej herbaty typu saga, lub podobna.
> Teściowa taką mnie częstuje. Objawy są identyczne do opisanych, plus niesmak
> w ustach.
Ja się staram pić dobre herbaty liściaste, typu yunnan np., a i tak ten
osad się robi. Ty tego nie masz na swojej herbacie? A jaką pijesz?
--
pozdrawiam
tapta (zaciekawiona)
GG:4082847
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 17:48:16
Temat: Re: Kożuch
> Ja się staram pić dobre herbaty liściaste, typu yunnan np., a i tak ten
> osad się robi. Ty tego nie masz na swojej herbacie? A jaką pijesz?
osad robi sie z zanieczyszczen ktore sa w wodzie podejrzewam, poniewaz kiedy
parze herbate na wodzie z filtra ( mam taki maly kranik a w piwnicy cala
maszyneria;)) ) to nie ma czegos takiego i nie wazne czy to saga, lipton czy
cos-tam-kolwiek
pozdrawiam
monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 17:57:55
Temat: Re: Kożuch
Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:d4tp1j$i2k$1@nemesis.news.tpi.pl...
> waldek napisał(a):
>
> > A ja myślę, że to śmieci z tandentnej herbaty typu saga, lub podobna.
> > Teściowa taką mnie częstuje. Objawy są identyczne do opisanych, plus
niesmak
> > w ustach.
>
> Ja się staram pić dobre herbaty liściaste, typu yunnan np., a i tak ten
> osad się robi. Ty tego nie masz na swojej herbacie? A jaką pijesz?
===
Pijam tylko yunnan. Ale i większość sprzedawanych u nas yunnanów, nawet
pakowanych w Chinach, zawiera zmiotki. Te, które mi smakują (i nie
zostawiają osadu) to posti i lloyd. Kupowanych na wagę, w herbaciarniach,
nie uważam, gdyż są z reguły zwietrzałe.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 17:58:29
Temat: Re: Kożuch
Użytkownik "MJ" <kocityno.usuńtšnazwę@kki.net.pl> napisał w wiadomości
news:d4tfg3$7ku$1@news.dialog.net.pl...
> Po zaparzeniu herbaty w szklance na powierzchni wody tworzy się czarno-
> brązowy kożuch czegoś i po zebraniu tego łyżeczką widać na niej
> ciemno-brązową warstewkę. Czym jest ten kożuch i co zrobić, żeby on nie
> powstawał? Odpowiedzi typu, nie zaparzać herbaty i pić samą wodę lub pić
> piwo, kawę, soki, dolać kwasu solnego itp. niemile widziane.
>
> Z poważaniem
> MJ
Ja też niecierpię czegoś takiego
Podsumowując kożuch robi się pod wpływem kilku czynników
twarda woda -pomoże np filtr RO (chociaz bez zadnych soli mineralnych to
nienajzdrowiej)
zasadowa woda -pomoże np sok z cytryny
dużo garbników w herbacie np w granulowanych lub bardzo tanich
TMK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-29 19:18:46
Temat: Re: KożuchMJ napisał(a):
> Po zaparzeniu herbaty w szklance na powierzchni wody tworzy się czarno-
> brązowy kożuch czegoś i po zebraniu tego łyżeczką widać na niej
> ciemno-brązową warstewkę. Czym jest ten kożuch i co zrobić, żeby on nie
> powstawał? Odpowiedzi typu, nie zaparzać herbaty i pić samą wodę lub pić
> piwo, kawę, soki, dolać kwasu solnego itp. niemile widziane.
>
> Z poważaniem
> MJ
>
>
Witam
u mnie też powstawał kiedyś taki osad!
zainwestowałam w filtr z aktywnym weglem i od tego czasu nie pojawieją
sie nieciekawe plamki w herbacie;) taki filtr można kupiś w marketach,
to wydatek rzedu 30-60 zł + raz na miesiąc(lub wiecej- zależy od ilosci
członków w rodzinie, czystości wody...) kupic wkład wymienny! naprawde
polecam taki filtr
--
Czerska gg4509506
"Jedyną rzeczą wartą życia, jest bezgranicznie
kochać istotę, która kocha nas bezgranicznie "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-04-30 00:15:29
Temat: Re: Kożuch
Użytkownik "Alveaenerle" <...@...pl> napisał w wiadomości
news:d4tsb4$98l$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> > Ja się staram pić dobre herbaty liściaste, typu yunnan np., a i tak ten
> > osad się robi. Ty tego nie masz na swojej herbacie? A jaką pijesz?
>
> osad robi sie z zanieczyszczen ktore sa w wodzie podejrzewam, poniewaz
kiedy
> parze herbate na wodzie z filtra ( mam taki maly kranik a w piwnicy cala
> maszyneria;)) ) to nie ma czegos takiego i nie wazne czy to saga, lipton
czy
> cos-tam-kolwiek
===
To powinien się również robić po wlaniu do szklanki czysztej, przegotowanej
wody...
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-05-02 08:00:22
Temat: Re: Kożuch
Użytkownik "MJ" <kocityno.usuńtąnazwę@kki.net.pl> napisał w wiadomości
news:d4tfg3$7ku$1@news.dialog.net.pl...
> Po zaparzeniu herbaty w szklance na powierzchni wody ...
To parz herbatę w naczyniu do tego przeznaczonym, czyli w czajniczku, a nie
w szklance. Och, dopiero teraz dotarła do mnie ta szkalnka. Herbatę w
szklance??? Szklanka służy do napojów zimnych. Gorące pije się w kubku bądź
filiżance.
Pozdrawiam - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |