| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-02-22 01:23:37
Temat: Krakowiacy i GoraleW tamych stronach sa znane dwa podobne ciastka: "kremowka" i "napoleon".
"Kremowka" to francuskie ciastko z masa budyniopodobna, natomiast "Napoleon"
to chyba tez francuskie ciasto ale z masa taka rozowa. Kto wie jak to sie
robi?
pozdrawiam,
Slav
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-02-22 09:47:57
Temat: Re: Krakowiacy i Gorale"Slavek Siegmund" <s...@s...ca> a écrit dans le message news:
n6hd8.21356$I...@n...bellglobal.com...
> W tamych stronach sa znane dwa podobne ciastka: "kremowka" i "napoleon".
> "Kremowka" to francuskie ciastko z masa budyniopodobna, natomiast
"Napoleon"
> to chyba tez francuskie ciasto ale z masa taka rozowa. Kto wie jak to sie
> robi?
>
To rozowe jest na masie z ubitych bialek... sadze, ze chodzi o tkzw. wloskie
bezy, czyli piana zaparzana syropem.
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 00:53:49
Temat: Re: Krakowiacy i GoraleI co nikt nie wie? Czy tez nie chcecie zdradzic tajemnicy?
pozdrawiam,
Slav
"Slavek Siegmund" <s...@s...ca> wrote in message
news:n6hd8.21356$I01.2513060@news20.bellglobal.com..
.
> W tamych stronach sa znane dwa podobne ciastka: "kremowka" i "napoleon".
> "Kremowka" to francuskie ciastko z masa budyniopodobna, natomiast
"Napoleon"
> to chyba tez francuskie ciasto ale z masa taka rozowa. Kto wie jak to sie
> robi?
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 06:48:50
Temat: Re: Krakowiacy i Gorale>
> "Slavek Siegmund" <s...@s...ca> wrote in message
> news:n6hd8.21356$I01.2513060@news20.bellglobal.com..
.
>> W tamych stronach sa znane dwa podobne ciastka: "kremowka" i
>> "napoleon". "Kremowka" to francuskie ciastko z masa budyniopodobna,
>> natomiast
> "Napoleon"
>> to chyba tez francuskie ciasto ale z masa taka rozowa. Kto wie jak to
>> sie robi?
Hmmm... a czy to nie jest przypadkiem tak:
Kremowka (jak sama nazwa wskazuje) jako mase ma krem (czyli gesto ubita
slodka smietane)
Napoleon(ka) - masa budyniowa
>> Slav
> I co nikt nie wie? Czy tez nie chcecie zdradzic tajemnicy?
chodzi Ci o mase czy o ciasto?
Mase rozowa (ew. inny kolor) mozna zrobic w prosty sposob. Do ubitej
smieteany dolac zimnej galaretki, wszystko dobrze wymieszac i odstawic w
chlodne miejsce. Im bardziej rozwodniona galaretka tym bardziej luzna
"masa" ktora z tego wyjdzie.
A moze wystraczy budyn truskawkowy, wisniowy...
Pozdrawiam
Bart
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 14:38:41
Temat: Re: Krakowiacy i GoraleBart <g...@p...gazeta.pl> wrote:
>Hmmm... a czy to nie jest przypadkiem tak:
>Kremowka (jak sama nazwa wskazuje) jako mase ma krem (czyli gesto ubita
>slodka smietane)
>Napoleon(ka) - masa budyniowa
a propos...jest taka cukiernia w Warszawie, gdzie mozna kupic
doskonale kremowki...w okolicach wiejskiej...blizej Konopnickiej
na przeciw hotelu. Jest mini cukierenka z alkoholami i to o
ile mnie nie nabrano wlasne TAM...Ale fenomenalne
kremowki...(taka francuska gora i dol a w srodku bitosmietanowy krem)
Napoleonka jest z masa budyniowa przynajmniej u mnie...
AgataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-02-26 14:47:00
Temat: Re: Krakowiacy i Gorale
Uzytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisal w wiadomosci
news:a5g6c7$5t6$1@news.tpi.pl...
> Napoleonka jest z masa budyniowa przynajmniej u mnie...
A u mnie to z masa budyniowa jest kremowka - to od papieza tez byla kremowka
i tez jest z budyniem. A to z rozowym lub bialym kremem to napoleonka i
chyba rzeczywiscie ma cos wspolnego z bialkami bo ta masa taka nugatowa jest
jakby.
DominikaNM z Krakowa:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-05 12:51:30
Temat: Re: Krakowiacy i Goralehihihi skad ja to znam :-) W moich rodzinnych stronach (Katowice) ciastko z
francuskiego ciastka z budyniowym kremem to NAPOLEONKA i nic innego. No i
mielam problem jak studiowalam w Krakowie i mialam ochote na moje ulubione
ciastko. Niezmiennie w kawiarniach podawano mi to rózowe cos, co niestety
nieszczególnie mi smakuje :-( Troche czasu minelo zanim przywyczailam sie
prosic o KREMÓWKE :-))) Teraz jestem z powrotem w Katowicach, ale na
szczescie kremówki wadowickie zrobily taka kariere, ze nie ma problemu z
indentyfikacja tych ciastek. Nawet na Slasku :-)
--
Ania P.
"AgataW" <a...@g...com.pl> wrote in message
news:a5g6c7$5t6$1@news.tpi.pl...
> Bart <g...@p...gazeta.pl> wrote:
>
> >Hmmm... a czy to nie jest przypadkiem tak:
> >Kremowka (jak sama nazwa wskazuje) jako mase ma krem (czyli gesto ubita
> >slodka smietane)
> >Napoleon(ka) - masa budyniowa
ciach
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-17 03:13:41
Temat: Re: Krakowiacy i Gorale>W moich rodzinnych stronach (Katowice) ciastko z
>francuskiego ciastka z budyniowym kremem to NAPOLEONKA i nic innego.
>Troche czasu minelo zanim przywyczailam sie
>prosic o KREMÓWKE :-))) Teraz jestem z powrotem w Katowicach, ale na
>szczescie kremówki wadowickie zrobily taka kariere, ze nie ma
Pieronie. A jo zech nie wiedziol,z e Kremowka, to ta naszo Napoleonka. A tom
Napoleonke tyz z Katowic pamietom. W Krysztalowej byla dobra.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-21 12:38:35
Temat: Re: Krakowiacy i Gorale
DonJose napisał(a) w wiadomości:
>Pieronie. A jo zech nie wiedziol,z e Kremowka, to ta naszo Napoleonka. A
tom
>Napoleonke tyz z Katowic pamietom. W Krysztalowej byla dobra.
Chryste, masz na mysli te sama Krysztalowa co ja? To wez pod uwage, ze stoja
tam kremy i napoleonki z tamtych czasow, nieco tylko podeschniete i oklaple.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |