Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krakowiacy i Gorale

Grupy

Szukaj w grupach

 

Krakowiacy i Gorale

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-22 01:23:37

Temat: Krakowiacy i Gorale
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...ca> szukaj wiadomości tego autora

W tamych stronach sa znane dwa podobne ciastka: "kremowka" i "napoleon".
"Kremowka" to francuskie ciastko z masa budyniopodobna, natomiast "Napoleon"
to chyba tez francuskie ciasto ale z masa taka rozowa. Kto wie jak to sie
robi?

pozdrawiam,

Slav


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-02-22 09:47:57

Temat: Re: Krakowiacy i Gorale
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

"Slavek Siegmund" <s...@s...ca> a écrit dans le message news:
n6hd8.21356$I...@n...bellglobal.com...
> W tamych stronach sa znane dwa podobne ciastka: "kremowka" i "napoleon".
> "Kremowka" to francuskie ciastko z masa budyniopodobna, natomiast
"Napoleon"
> to chyba tez francuskie ciasto ale z masa taka rozowa. Kto wie jak to sie
> robi?
>
To rozowe jest na masie z ubitych bialek... sadze, ze chodzi o tkzw. wloskie
bezy, czyli piana zaparzana syropem.

Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-26 00:53:49

Temat: Re: Krakowiacy i Gorale
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...ca> szukaj wiadomości tego autora

I co nikt nie wie? Czy tez nie chcecie zdradzic tajemnicy?

pozdrawiam,

Slav

"Slavek Siegmund" <s...@s...ca> wrote in message
news:n6hd8.21356$I01.2513060@news20.bellglobal.com..
.
> W tamych stronach sa znane dwa podobne ciastka: "kremowka" i "napoleon".
> "Kremowka" to francuskie ciastko z masa budyniopodobna, natomiast
"Napoleon"
> to chyba tez francuskie ciasto ale z masa taka rozowa. Kto wie jak to sie
> robi?
>
> pozdrawiam,
>
> Slav
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-26 06:48:50

Temat: Re: Krakowiacy i Gorale
Od: Bart <g...@p...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> "Slavek Siegmund" <s...@s...ca> wrote in message
> news:n6hd8.21356$I01.2513060@news20.bellglobal.com..
.
>> W tamych stronach sa znane dwa podobne ciastka: "kremowka" i
>> "napoleon". "Kremowka" to francuskie ciastko z masa budyniopodobna,
>> natomiast
> "Napoleon"
>> to chyba tez francuskie ciasto ale z masa taka rozowa. Kto wie jak to
>> sie robi?

Hmmm... a czy to nie jest przypadkiem tak:
Kremowka (jak sama nazwa wskazuje) jako mase ma krem (czyli gesto ubita
slodka smietane)
Napoleon(ka) - masa budyniowa

>> Slav

> I co nikt nie wie? Czy tez nie chcecie zdradzic tajemnicy?

chodzi Ci o mase czy o ciasto?
Mase rozowa (ew. inny kolor) mozna zrobic w prosty sposob. Do ubitej
smieteany dolac zimnej galaretki, wszystko dobrze wymieszac i odstawic w
chlodne miejsce. Im bardziej rozwodniona galaretka tym bardziej luzna
"masa" ktora z tego wyjdzie.

A moze wystraczy budyn truskawkowy, wisniowy...

Pozdrawiam

Bart

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-26 14:38:41

Temat: Re: Krakowiacy i Gorale
Od: AgataW <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bart <g...@p...gazeta.pl> wrote:

>Hmmm... a czy to nie jest przypadkiem tak:
>Kremowka (jak sama nazwa wskazuje) jako mase ma krem (czyli gesto ubita
>slodka smietane)
>Napoleon(ka) - masa budyniowa

a propos...jest taka cukiernia w Warszawie, gdzie mozna kupic
doskonale kremowki...w okolicach wiejskiej...blizej Konopnickiej
na przeciw hotelu. Jest mini cukierenka z alkoholami i to o
ile mnie nie nabrano wlasne TAM...Ale fenomenalne
kremowki...(taka francuska gora i dol a w srodku bitosmietanowy krem)

Napoleonka jest z masa budyniowa przynajmniej u mnie...

AgataW.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-02-26 14:47:00

Temat: Re: Krakowiacy i Gorale
Od: "Dominika NM" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "AgataW" <a...@g...com.pl> napisal w wiadomosci
news:a5g6c7$5t6$1@news.tpi.pl...

> Napoleonka jest z masa budyniowa przynajmniej u mnie...
A u mnie to z masa budyniowa jest kremowka - to od papieza tez byla kremowka
i tez jest z budyniem. A to z rozowym lub bialym kremem to napoleonka i
chyba rzeczywiscie ma cos wspolnego z bialkami bo ta masa taka nugatowa jest
jakby.
DominikaNM z Krakowa:-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-05 12:51:30

Temat: Re: Krakowiacy i Gorale
Od: "Ania P." <p...@f...hoga.pl> szukaj wiadomości tego autora

hihihi skad ja to znam :-) W moich rodzinnych stronach (Katowice) ciastko z
francuskiego ciastka z budyniowym kremem to NAPOLEONKA i nic innego. No i
mielam problem jak studiowalam w Krakowie i mialam ochote na moje ulubione
ciastko. Niezmiennie w kawiarniach podawano mi to rózowe cos, co niestety
nieszczególnie mi smakuje :-( Troche czasu minelo zanim przywyczailam sie
prosic o KREMÓWKE :-))) Teraz jestem z powrotem w Katowicach, ale na
szczescie kremówki wadowickie zrobily taka kariere, ze nie ma problemu z
indentyfikacja tych ciastek. Nawet na Slasku :-)

--
Ania P.
"AgataW" <a...@g...com.pl> wrote in message
news:a5g6c7$5t6$1@news.tpi.pl...
> Bart <g...@p...gazeta.pl> wrote:
>
> >Hmmm... a czy to nie jest przypadkiem tak:
> >Kremowka (jak sama nazwa wskazuje) jako mase ma krem (czyli gesto ubita
> >slodka smietane)
> >Napoleon(ka) - masa budyniowa
ciach



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-17 03:13:41

Temat: Re: Krakowiacy i Gorale
Od: d...@a...com (DonJose) szukaj wiadomości tego autora

>W moich rodzinnych stronach (Katowice) ciastko z
>francuskiego ciastka z budyniowym kremem to NAPOLEONKA i nic innego.

>Troche czasu minelo zanim przywyczailam sie
>prosic o KREMÓWKE :-))) Teraz jestem z powrotem w Katowicach, ale na
>szczescie kremówki wadowickie zrobily taka kariere, ze nie ma

Pieronie. A jo zech nie wiedziol,z e Kremowka, to ta naszo Napoleonka. A tom
Napoleonke tyz z Katowic pamietom. W Krysztalowej byla dobra.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-03-21 12:38:35

Temat: Re: Krakowiacy i Gorale
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


DonJose napisał(a) w wiadomości:
>Pieronie. A jo zech nie wiedziol,z e Kremowka, to ta naszo Napoleonka. A
tom
>Napoleonke tyz z Katowic pamietom. W Krysztalowej byla dobra.

Chryste, masz na mysli te sama Krysztalowa co ja? To wez pod uwage, ze stoja
tam kremy i napoleonki z tamtych czasow, nieco tylko podeschniete i oklaple.

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

przepis na dobrą sałatkę
oliwa do smazenia?
koperek,natka-jak przedluzyc ich zywotnosc?
Sernik Gotowany
poszukuje..

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »