| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-30 13:12:42
Temat: Re: Krowki metoda domowa - pytanie o P
Dziekuje wszystkim! Napisze, co mi wyszlo.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-30 13:18:58
Temat: Re: Krowki metoda domowa - pytanie o PUżytkownik Agata Solon napisał:
> Kochani, prosze o pomoc. Musze wykonac takie wlasnie krowki i nie jestem
> pewna, czy gotowanie slodzonego mleka skondensowanego da pozadany efekt, to
> znaczy czy mozna doprowadzic do takiej gestosci, zeby sie dalo kroic?
Masz jeszcze mój sprawdzony przepis, tradycyjny, bez zapuszkowanego
mleka. Satysfakcja gwarantowana ;)
- 0,4 - 0,5 kg cukru
- 3/4 l słodkiej smietanki (kremówki, 30 %)
- laska wanilii ( nie daje cukru wanilinowanego, czy jak mu tam, a
wanilię. Laska przekrojona wzdłuż oczywiście)
Dalej bardzo prosto: wlewasz śmietankę do rondelka, większego, niż zajmą
produkty, bo się podnosi, wsypujesz cukier, wkładasz wanilię, bierzesz
łyżkę, ciekawą ksiażkę - siadasz przy kuchence, gotujesz to dłuuugo,
mieszając co chwilkę i czytając sobie. Powinno zrobić się ciągnące,
koloru ugru ;), o konsystencji gęstej lawy :) Spuszczasz kropelkę na
talerzyk, jesli szybko zastyga w elastyczną masę, jest gotowe. Wtedy
wylewasz na metalową tacę, można ją posmarować leciutko oliwą, ale
niekoniecznie i na drugi dzień kroisz pyszne krówki.
smacznego :)
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-30 16:59:17
Temat: Re: Krowki metoda domowa - pytanie o Pbotet wrote:
> To ja odpowiem. Puszka mleka nieslodzonego jest ma 411 g, normalny
> rozmiar.
Normalny dla tych, co mieszkaja w Polsce.
Dzieki :-)
Kasia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-01 08:33:34
Temat: Re: Krowki metoda domowa - pytanie o P> Normalny dla tych, co mieszkaja w Polsce.
> Dzieki :-)
> Kasia
>
>
No wlasnie, bo w tym angielskim przepisie puszka miala wieksza pojemnosc,
ale go zmodyfikowalam na rzecz polskich realiow ;).
Pozdrawiam
Magda-Slonko(Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-01 12:08:05
Temat: Re: Krowki metoda domowa - pytanie o P
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:bqcqo4$n4k$1@inews.gazeta.pl...
<ciach>
>
na drugi dzień kroisz pyszne krówki.
> smacznego :)
>
> --
> pa, BasiaBjk
Strasznie mi sie podoba Twoj przepis, rozkosznie konserwatywny jest. Tylko
jedno pytanie - czy krowki wychodza bardzo ciagnace i mordoklejkowate?
Wolala bym raczej zmierzajace w kierunku kruchych.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-01 12:12:13
Temat: Re: Krowki metoda domowa - pytanie o P>Wolala bym raczej zmierzajace w kierunku kruchych.
Polecam przepis, ktory podawalam, wychodza wlasnie lekko kruche, takie jakie
uwielbiam :)
Magda-Slonko(Wroclaw)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-01 12:38:12
Temat: Re: Krowki metoda domowa - pytanie o P
Użytkownik "slonk0" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bqfbhv$4fo$1@news.onet.pl...
> >Wolala bym raczej zmierzajace w kierunku kruchych.
>
> Polecam przepis, ktory podawalam, wychodza wlasnie lekko kruche, takie
jakie
> uwielbiam :)
>
> Magda-Slonko(Wroclaw)
>
Dzieki, moze zrobie wg obydwu i porownam. Bedzie relacja.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-01 13:18:57
Temat: Re: Krowki metoda domowa - pytanie o PUżytkownik Agata Solon napisał:
> Strasznie mi sie podoba Twoj przepis, rozkosznie konserwatywny jest. Tylko
> jedno pytanie - czy krowki wychodza bardzo ciagnace i mordoklejkowate?
> Wolala bym raczej zmierzajace w kierunku kruchych.
Jeśli wolisz kruche, trzeba pogotować ciut dłużej, z rzadszej masy
(czyli gotowanej krócej) będą ciągnące się. Jednak czasu gotowania nie
jestem w stanie podać, kwestia wprawy. Najbardziej lubię z lekko
ciagnącym się wnętrzem, a w nim ośrodki kulkowatej kruchości :)
Tak, masz rację, w kuchni jestem straszliwie konserwatywna, żadnych
margaryn, "zapachów z butelki", erzaców, KFC i innej popkultury ;)
__
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-12-02 00:38:21
Temat: Re: Krowki metoda domowa - pytanie o P
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:bqff40$j9j$1@inews.gazeta.pl...
<ciach>
> Tak, masz rację, w kuchni jestem straszliwie konserwatywna, żadnych
> margaryn, "zapachów z butelki", erzaców, KFC i innej popkultury ;)
> __
> pa, BasiaBjk
>
To swietnie, bede szczegolnie baczyc na Twoje przepisy. Moje tez sa
przewaznie konserwatywne. Wiesz, jakos odnosze wrazenie, ze klasyczna sztuka
kulinarna idzie w zapomnienie. Nastaly czasy chemii, polproduktow i
gotowcow. Proponuje opierac sie twardo. ;o))
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |