Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BasiaBjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krowki metoda domowa - pytanie o P
Date: Sun, 30 Nov 2003 14:18:58 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 26
Message-ID: <bqcqo4$n4k$1@inews.gazeta.pl>
References: <bq8e4r$4cb$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ap234.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1070198341 23700 80.50.86.234 (30 Nov 2003 13:19:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 30 Nov 2003 13:19:01 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: bajarka
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Win98; PL; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:181228
Ukryj nagłówki
Użytkownik Agata Solon napisał:
> Kochani, prosze o pomoc. Musze wykonac takie wlasnie krowki i nie jestem
> pewna, czy gotowanie slodzonego mleka skondensowanego da pozadany efekt, to
> znaczy czy mozna doprowadzic do takiej gestosci, zeby sie dalo kroic?
Masz jeszcze mój sprawdzony przepis, tradycyjny, bez zapuszkowanego
mleka. Satysfakcja gwarantowana ;)
- 0,4 - 0,5 kg cukru
- 3/4 l słodkiej smietanki (kremówki, 30 %)
- laska wanilii ( nie daje cukru wanilinowanego, czy jak mu tam, a
wanilię. Laska przekrojona wzdłuż oczywiście)
Dalej bardzo prosto: wlewasz śmietankę do rondelka, większego, niż zajmą
produkty, bo się podnosi, wsypujesz cukier, wkładasz wanilię, bierzesz
łyżkę, ciekawą ksiażkę - siadasz przy kuchence, gotujesz to dłuuugo,
mieszając co chwilkę i czytając sobie. Powinno zrobić się ciągnące,
koloru ugru ;), o konsystencji gęstej lawy :) Spuszczasz kropelkę na
talerzyk, jesli szybko zastyga w elastyczną masę, jest gotowe. Wtedy
wylewasz na metalową tacę, można ją posmarować leciutko oliwą, ale
niekoniecznie i na drugi dzień kroisz pyszne krówki.
smacznego :)
--
pa, BasiaBjk
|