Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kuchnia japonska - cz. 5

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kuchnia japonska - cz. 5

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-30 11:12:17

Temat: Kuchnia japonska - cz. 5
Od: "W. Stempniewicz" <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

SUSHI

Na dzisiaj wybralem chyba najpopularniejszy przepis japonski - przynajmniej
tu, w Europie: sushi. Najlepiej nadaje sie toto na urozmaicenie przyjecia -
swietnie smakuje do tego oczywiscie ciepla sake, ale i dobre piwo jest tu
calkiem "spolesne"; Japonczycy w kazdym razie nie gardza "nektarem
chmielowym" do sushi. Przepis ten znany jest od 10 w. n.e. - ryz,
przyrzadzony z rybami morskimi, przyprawiony octem ryzowym. Ryz gotujemy do
tego metoda yudaki (patrz: jak gotowac ryz, cz. 2). Przygotowanie klopsikow
z ryzu do sushi (patrz poszczegolne przepisy) musi odbyc sie w ciagu paru
sekund, by raz nie mial zbyt dlugo stycznosci z cieplymi dloniami. To samo
dotyczy (wazne!!!) ryb i owocow morza.

na 1800 gram ryzu:

200 gram octu ryzowego

180 gram cukru

50 gram soli

Najpierw ciekawostka: dlaczego akurat 1800 gram ryzu? Ta ilosc odpowiada
starej japonskiej miarze: 1 masu (rodzaj wiaderka drewnianego). Ale
oczywiscie mozecie to zmienic - wazne sa przeciez tylko proporcje!

Ugotowany "po japonsku" ryz przelozyc od razu po ugotowaniu do skrzyneczki
drewnianej (z jej braku: do miski plastikowej) i wymieszac dokladnie lyzka
bambusowa (jap.: Shamoji - dostac ja mozecie u Wietnamczykow - sam to
widzialem w W-wie i Katowicach, w ich sklepach). I teraz uwaga: ryz nie ma
prawa zostac zgnieciony; ksztalt ziaren musi byc dokladnie widoczny!!!

Skoro mamy juz ryz, to teraz pare rodzajow sushi:

nigirizushi:

z ryzu zrobic podluzny klopsik (wziac tyle, by na raz zmiescilo sie do
buzi), wgniesc lekko posrodku, posypac lekko wgniecienie sproszkowanym
wasabi, w dolek nalozyc ostroznie kawalek drobnopokrajanego surowego
tunczyka, innej ryby badz mieczaka.

inarizushi:

jw, ale ryz wlozony jest w polowke aburage.

Makizushi:

Przygotowac platki nori, podpiec je nad plomieniem.

surowego tunczyka pokrajac w paski dlugosci platkow nori, szerokosci 1 cm.
Wasabi >(zielony chrzan) utrzec, rozgniesc na mase z woda. Rozlozyc po
platku nori, na to polozyc troche ryzu, rowno rozlozyc na platku nori. W
srodku ryzu wgniesc rynienke, wypelnic ja masa z wasabi. Na to polozyc kilka
paskow tunczyka. Zrolowac - powstanie rolka dlugosci ok. 12 cm. Pokrajac ja
ostrym nozem (ciecie musi byc gladkie!!!!) na 3 sztuki.

Kappamaki:

swiezy ogorek., wasabi, prazone ziarna sezamu, ryz, nori

przygotowanie jw

Datemaki:

kanpyou, ryz, nori

kanpyou natrzec sola, gotowac w bulionie: 2 filizanki bulionu podstawowego,
5 lyzek stol. sosu sojowego, pryza mirin i 1/2 lyzki stol. cukru. Gdy bulion
wygotuje sie do polowy, kanpyou jest ugotowane. Odsaczyc, reszta jw.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

do włścicieli zmywarek
RE: Zapytanie
quesadilla i dodatki
królik
ortografia?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »