Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kuchnia japonska - cz. 5 Kuchnia japonska - cz. 5

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kuchnia japonska - cz. 5

Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.gazeta.pl!news.internetia.pl!skynet.be!skynet.be!news.tele.dk!news.tele.dk!sm
all.news.tele.dk!newsfeed.arcor-online.net!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.
sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-mail
From: "W. Stempniewicz" <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Kuchnia japonska - cz. 5
Date: Sat, 30 Nov 2002 12:12:17 +0100
Organization: T-Online
Lines: 70
Message-ID: <asa69e$59d$04$1@news.t-online.com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.t-online.com 1038654576 04 5421 iVNXEtUSS3AToM 021130 11:09:36
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136797
Ukryj nagłówki

SUSHI

Na dzisiaj wybralem chyba najpopularniejszy przepis japonski - przynajmniej
tu, w Europie: sushi. Najlepiej nadaje sie toto na urozmaicenie przyjecia -
swietnie smakuje do tego oczywiscie ciepla sake, ale i dobre piwo jest tu
calkiem "spolesne"; Japonczycy w kazdym razie nie gardza "nektarem
chmielowym" do sushi. Przepis ten znany jest od 10 w. n.e. - ryz,
przyrzadzony z rybami morskimi, przyprawiony octem ryzowym. Ryz gotujemy do
tego metoda yudaki (patrz: jak gotowac ryz, cz. 2). Przygotowanie klopsikow
z ryzu do sushi (patrz poszczegolne przepisy) musi odbyc sie w ciagu paru
sekund, by raz nie mial zbyt dlugo stycznosci z cieplymi dloniami. To samo
dotyczy (wazne!!!) ryb i owocow morza.

na 1800 gram ryzu:

200 gram octu ryzowego

180 gram cukru

50 gram soli

Najpierw ciekawostka: dlaczego akurat 1800 gram ryzu? Ta ilosc odpowiada
starej japonskiej miarze: 1 masu (rodzaj wiaderka drewnianego). Ale
oczywiscie mozecie to zmienic - wazne sa przeciez tylko proporcje!

Ugotowany "po japonsku" ryz przelozyc od razu po ugotowaniu do skrzyneczki
drewnianej (z jej braku: do miski plastikowej) i wymieszac dokladnie lyzka
bambusowa (jap.: Shamoji - dostac ja mozecie u Wietnamczykow - sam to
widzialem w W-wie i Katowicach, w ich sklepach). I teraz uwaga: ryz nie ma
prawa zostac zgnieciony; ksztalt ziaren musi byc dokladnie widoczny!!!

Skoro mamy juz ryz, to teraz pare rodzajow sushi:

nigirizushi:

z ryzu zrobic podluzny klopsik (wziac tyle, by na raz zmiescilo sie do
buzi), wgniesc lekko posrodku, posypac lekko wgniecienie sproszkowanym
wasabi, w dolek nalozyc ostroznie kawalek drobnopokrajanego surowego
tunczyka, innej ryby badz mieczaka.

inarizushi:

jw, ale ryz wlozony jest w polowke aburage.

Makizushi:

Przygotowac platki nori, podpiec je nad plomieniem.

surowego tunczyka pokrajac w paski dlugosci platkow nori, szerokosci 1 cm.
Wasabi >(zielony chrzan) utrzec, rozgniesc na mase z woda. Rozlozyc po
platku nori, na to polozyc troche ryzu, rowno rozlozyc na platku nori. W
srodku ryzu wgniesc rynienke, wypelnic ja masa z wasabi. Na to polozyc kilka
paskow tunczyka. Zrolowac - powstanie rolka dlugosci ok. 12 cm. Pokrajac ja
ostrym nozem (ciecie musi byc gladkie!!!!) na 3 sztuki.

Kappamaki:

swiezy ogorek., wasabi, prazone ziarna sezamu, ryz, nori

przygotowanie jw

Datemaki:

kanpyou, ryz, nori

kanpyou natrzec sola, gotowac w bulionie: 2 filizanki bulionu podstawowego,
5 lyzek stol. sosu sojowego, pryza mirin i 1/2 lyzki stol. cukru. Gdy bulion
wygotuje sie do polowy, kanpyou jest ugotowane. Odsaczyc, reszta jw.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem