Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kupilam udziec jagniecy... Co dalej? :-))

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kupilam udziec jagniecy... Co dalej? :-))

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-03 08:33:15

Temat: Kupilam udziec jagniecy... Co dalej? :-))
Od: "Magdalena Bogdanowicz" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich!
Pisze tutaj pierwszy raz, ale juz od dluzszego czasu Was czytam.
Wyprobowalam juz pare Waszych przepisow, no i...prosze o kolejny. Tym razem
o cos z jagnieciny.Kupilam udziec jagniecy (moj maz ja uwielbia) i nie mam
pojecia co z niego moge przyrzadzic. :-(
Bardzo prosze o jakies przepisy.

Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
- Magda




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-03 08:43:06

Temat: Re: Kupilam udziec jagniecy... Co dalej? :-))
Od: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Magdalena Bogdanowicz <m...@b...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kdnk9$7nk$...@n...formus.pl...
> Witam wszystkich!
> Pisze tutaj pierwszy raz, ale juz od dluzszego czasu Was czytam.
> Wyprobowalam juz pare Waszych przepisow, no i...prosze o kolejny. Tym
razem
> o cos z jagnieciny.Kupilam udziec jagniecy (moj maz ja uwielbia) i nie mam
> pojecia co z niego moge przyrzadzic. :-(
> Bardzo prosze o jakies przepisy.
>
> Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
> - Magda
>
>
>
>
Proszę bardzo, podam Ci przepis na zupę francuską, którą robie na spotkania
ze znajomymi, bo bardzo ją lubią.

Cassoulet:

ok. 300 g piersi z kurczaka
ok. 300 g jagnięciny
ok.300 g polędwicy wieprzowej
2 cebulki
2 ząbki czosnku (nigdy nie dawałam, bo nienawidzę)
2 łodygi selera naciowego (jak nie masz to świat sie nie zawali)
łycha mąki
pomidory z puchy
kubek białego wina
odrobinka świeżego tymianku
2 listki laurowe
pieprz, sól
biała fasola z puszki
200 g marynowanej wieprzowiny (wzbogaca smak, ale jak się nie ma to trudno)
100 g salami

Mięso pokroić w kostke i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na
brązowo, dodać zmiażdżony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście laurowe,
wino. Wrzucić mięso: najpierw jagnięcinę, podusić, potem wieprzowinę,
podusić, na końcu kurczaka, znowu podusić. Trzeba gotowac mięcho wg długości
przyrządzania, jesli dodasz wszystko razem, to kurczak sie rozleci w drobny
mak!!! Jakieś 20 min przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera,
fasolkę, marynowaną wieprzowinkę i salami. Zupę zagęścić wg uznania mąką i
porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostra papryką.

Uwaga: w czasie gotowania zupe trzeba uzupełniac wodą, ma byc gęsta, ale nie
może się przeciez przykleić do gara!

Zupa jest odjazdowa, aż mi sie jej zachciało. Polecam.
Wkn

ps. przepis na pewno znajdzie się na tworzonej przeze mnie stronie
kulinarnej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-03 08:45:00

Temat: Re: Kupilam udziec jagniecy... Co dalej? :-))
Od: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Wknpim <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kdoh5$l5n$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik Magdalena Bogdanowicz <m...@b...pl> w wiadomości do
grup
> dyskusyjnych napisał:9kdnk9$7nk$...@n...formus.pl...
> > Witam wszystkich!
> > Pisze tutaj pierwszy raz, ale juz od dluzszego czasu Was czytam.
> > Wyprobowalam juz pare Waszych przepisow, no i...prosze o kolejny. Tym
> razem
> > o cos z jagnieciny.Kupilam udziec jagniecy (moj maz ja uwielbia) i nie
mam
> > pojecia co z niego moge przyrzadzic. :-(
> > Bardzo prosze o jakies przepisy.
> >
> > Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
> > - Magda
> >
> >
> >
> >
> Proszę bardzo, podam Ci przepis na zupę francuską, którą robie na
spotkania
> ze znajomymi, bo bardzo ją lubią.
>
> Cassoulet:
>
> ok. 300 g piersi z kurczaka
> ok. 300 g jagnięciny
> ok.300 g polędwicy wieprzowej
> 2 cebulki
> 2 ząbki czosnku (nigdy nie dawałam, bo nienawidzę)
> 2 łodygi selera naciowego (jak nie masz to świat sie nie zawali)
> łycha mąki
> pomidory z puchy
> kubek białego wina
> odrobinka świeżego tymianku
> 2 listki laurowe
> pieprz, sól
> biała fasola z puszki
> 200 g marynowanej wieprzowiny (wzbogaca smak, ale jak się nie ma to
trudno)
> 100 g salami
>
> Mięso pokroić w kostke i oddzielnie podsmażyć. Cebulkę w rondlu usmażyć na
> brązowo, dodać zmiażdżony czosnek, pomidory razem z sokiem, liście
laurowe,
> wino. Wrzucić mięso: najpierw jagnięcinę, podusić, potem wieprzowinę,
> podusić, na końcu kurczaka, znowu podusić. Trzeba gotowac mięcho wg
długości
> przyrządzania, jesli dodasz wszystko razem, to kurczak sie rozleci w
drobny
> mak!!! Jakieś 20 min przed końcem gotowania dodać pokrojonego selera,
> fasolkę, marynowaną wieprzowinkę i salami. Zupę zagęścić wg uznania mąką i
> porządnie przyprawić solą, pieprzem i ostra papryką.
>
> Uwaga: w czasie gotowania zupe trzeba uzupełniac wodą, ma byc gęsta, ale
nie
> może się przeciez przykleić do gara!
>
> Zupa jest odjazdowa, aż mi sie jej zachciało. Polecam.
> Wkn
>
> ps. przepis na pewno znajdzie się na tworzonej przeze mnie stronie
> kulinarnej
>
>

Na śmierc zapomniałam! Podawac oczywiście ze świeżym białym pieczywem,
najlepiej bagietkami albo kajzerkami.

Wkn_sklerozis_nie_bolis


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-03 09:01:55

Temat: Re: Kupilam udziec jagniecy... Co dalej? :-))
Od: "Magdalena Bogdanowicz" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz. Po przeczytaniu przepisu musialam
powstrzymywac naplywajaca sline :-))))
Juz wiem co jutro przygotuje na obiad, ciekawe tylko jak maz mi to
wynagrodzi ;-))))

pozdrawiam cieplutko i dziekuje raz jeszcze
- Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-03 09:25:40

Temat: Re: Kupilam udziec jagniecy... Co dalej? :-))
Od: "Wknpim" <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Magdalena Bogdanowicz <m...@b...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kdnk9$7nk$...@n...formus.pl...
> Witam wszystkich!
> Pisze tutaj pierwszy raz, ale juz od dluzszego czasu Was czytam.
> Wyprobowalam juz pare Waszych przepisow, no i...prosze o kolejny. Tym
razem
> o cos z jagnieciny.Kupilam udziec jagniecy (moj maz ja uwielbia) i nie mam
> pojecia co z niego moge przyrzadzic. :-(
> Bardzo prosze o jakies przepisy.
>
> Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
> - Magda
>
>
>
>
Mam jeszcze taki przepis, ale go nie wypróbowałam. Wygląda ciekawie:

Zapiekanka jagnięca z warzywami

1 kg udźca jagnięcego
30 dag masła
1/4 kubka oliwy
2 cebule
ząbek czosnku
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
1/4 kubeczka mąki
pomidory z puchy
1/2 kubka wody
kubas wywaru z kurczaka
1/2 kubka fasolki szparagowej (zilunej)
pietruszka, tymianek
sól, pieprz
musztarda francuska (1 łyżka)

mięcho pokroić w kostke i usmażyć na ciemnobroząwo. pokrojona cebulę
zesmażyć na złoto, dorzucic zmiażdżony czosnek, marchew i selery, podsmażyć.
Dodac pomidory z sokiem, wode, wywar, zioła i mąkę. Gotować aż zgęstnieje.
Dodac mięcho, przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć. Piec 1,5
godziny. Podawac z makaronem. Do tej mieszaniny można też wrzucić plastry
ziemniaków, ale wtedy to chyba nie będzie do tego makaronu pasować, nie
wiem.

Wkn



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-03 17:36:37

Temat: Re: Kupilam udziec jagniecy... Co dalej? :-))
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Przedewszystkim zamarnowac w oliwie cytrynie i duzej ilosci rozmarynu i
czosnku a potem upiec w piekarniku. Podawac z mlodymi ziemniaczkami z sosem
mietowym, BAJKA!!!

pozdrawiam,

Slav



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Salatka balkanska
co mam zrobic z kurkami?
Kuchnia polska regionalna
Pomoc mi potrzebna
Patisony w zalewie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »