Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 16


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2005-10-14 23:20:53

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wojciech Gawrys napisał(a):
Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
> oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
> lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek. Dodać olej i włożyć
> kurczaka (uwaga może pryskać). Obsmażyć ze wszystkich stron, może się
> trochę przypiec - bardzo smaczne :), a potem dusić do miękkości pod
> przykryciem (u nas ok 30 minut).
dusic na samym oleju i cukrze przez 30 minut ???
Mars

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2005-10-14 23:25:58

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: Wojciech Gawrys <w...@n...net> szukaj wiadomości tego autora

Marsjasz wrote:
> Wojciech Gawrys napisał(a):
> Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
>
>> oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
>> lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek. Dodać olej i włożyć
>> kurczaka (uwaga może pryskać). Obsmażyć ze wszystkich stron, może się
>> trochę przypiec - bardzo smaczne :), a potem dusić do miękkości pod
>> przykryciem (u nas ok 30 minut).
>
> dusic na samym oleju i cukrze przez 30 minut ???
> Mars
Hmmm... można dodać łyżkę wody :)

--
Wojciech Gawrys

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2005-10-14 23:47:32

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le samedi 15 octobre 2005 ŕ 01:18:00, dans <dipebb$rle$1@absolut.sgh.waw.pl> vous
écriviez :


>> a ten plyn skad ?
>> z "suchego" cukru taki wyjdzie, hmmm ?

> Ano tak ;) Jak się cukier dostatecznie rozgrzeje na patelni (bardzo,
> bardzo gorące), to można go potem wylać a nie wysypać, więc postać
> bardziej płynna, może nie jak woda ale zawsze... ja też się na początku
> zdziwiłem.

oki, zanotowane, jutro przebadamy tego kurczaka


--
J-23

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2005-10-15 08:13:34

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 15 Oct 2005 01:04:56 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:

>
>Le samedi 15 octobre 2005 ŕ 00:54:39, dans <dipcvi$r1c$1@absolut.sgh.waw.pl> vous
écriviez :
>
>>>>Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
>>>>kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
>>>>skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
>>>>kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
>
>> Przede wszystkim witam po paroletniej przerwie :)))
>
>yo ! :)
>
>> Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry i papryką i wsadzić do lodówki na
>> ok 2-3 godzin. Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
>> oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
>> lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek.
>
>a ten plyn skad ?
>z "suchego" cukru taki wyjdzie, hmmm ?


Jasne, ze wyjdzie, ale jest bardzo krotkotrwaly :P

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2005-10-15 14:35:26

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

"Wojtek" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:dioo3b$285k$1@node3.news.atman.pl...
> Jak juz zdobedziesz ten przepis, to bylbym wdzieczny
> za podeslanie.(ja szukam tego przepisu juz kawal czasu
> i jakos nie mogo znalez)
> pozdrawiam

>> Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
>> kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
>> skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
>> kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...

Jesli jest to kuchnia witnamska, to kolor ten pochodzi z przypraw zawerajacych ziarna

annatto (ponoc sie to "Arnota" zwie po polsku.) Daje to-to nie tylko czerwony kolor
ale i troche smaku. Wystepuje takze w kuchniach latynoskich pod nazawa "achiote." W

PL mozna dostac w sklepach "u wietnamczykow" ("u tajow", etc.) jako "Hot dieu mau"
(sory za niezgrabna transliteracje.)

--
><eM eL><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2005-10-15 18:39:21

Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Od: Wojciech Gawrys <w...@n...net> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wrote:
(ciach..)

>>>lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek.
>>
>>a ten plyn skad ?
>>z "suchego" cukru taki wyjdzie, hmmm ?
>
>
>
> Jasne, ze wyjdzie, ale jest bardzo krotkotrwaly :P
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
Taak, dopóki gorące :)

--
Wojciech Gawrys

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

szynka z dzika ->
tort czekoladowo czekoladowy - szukam
Sos śmietanowo-serowy z kurkami
Słoik z oliwkami
alt.music upload

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »