| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-10-14 23:20:53
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???Wojciech Gawrys napisał(a):
Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
> oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
> lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek. Dodać olej i włożyć
> kurczaka (uwaga może pryskać). Obsmażyć ze wszystkich stron, może się
> trochę przypiec - bardzo smaczne :), a potem dusić do miękkości pod
> przykryciem (u nas ok 30 minut).
dusic na samym oleju i cukrze przez 30 minut ???
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-10-14 23:25:58
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???Marsjasz wrote:
> Wojciech Gawrys napisał(a):
> Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
>
>> oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
>> lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek. Dodać olej i włożyć
>> kurczaka (uwaga może pryskać). Obsmażyć ze wszystkich stron, może się
>> trochę przypiec - bardzo smaczne :), a potem dusić do miękkości pod
>> przykryciem (u nas ok 30 minut).
>
> dusic na samym oleju i cukrze przez 30 minut ???
> Mars
Hmmm... można dodać łyżkę wody :)
--
Wojciech Gawrys
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-10-14 23:47:32
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Le samedi 15 octobre 2005 ŕ 01:18:00, dans <dipebb$rle$1@absolut.sgh.waw.pl> vous
écriviez :
>> a ten plyn skad ?
>> z "suchego" cukru taki wyjdzie, hmmm ?
> Ano tak ;) Jak się cukier dostatecznie rozgrzeje na patelni (bardzo,
> bardzo gorące), to można go potem wylać a nie wysypać, więc postać
> bardziej płynna, może nie jak woda ale zawsze... ja też się na początku
> zdziwiłem.
oki, zanotowane, jutro przebadamy tego kurczaka
--
J-23
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-10-15 08:13:34
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???On Sat, 15 Oct 2005 01:04:56 +0200, "Ewa (siostra Ani) N."
<n...@y...com> wrote:
>
>Le samedi 15 octobre 2005 ŕ 00:54:39, dans <dipcvi$r1c$1@absolut.sgh.waw.pl> vous
écriviez :
>
>>>>Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
>>>>kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
>>>>skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
>>>>kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
>
>> Przede wszystkim witam po paroletniej przerwie :)))
>
>yo ! :)
>
>> Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry i papryką i wsadzić do lodówki na
>> ok 2-3 godzin. Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
>> oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
>> lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek.
>
>a ten plyn skad ?
>z "suchego" cukru taki wyjdzie, hmmm ?
Jasne, ze wyjdzie, ale jest bardzo krotkotrwaly :P
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-10-15 14:35:26
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???"Wojtek" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:dioo3b$285k$1@node3.news.atman.pl...
> Jak juz zdobedziesz ten przepis, to bylbym wdzieczny
> za podeslanie.(ja szukam tego przepisu juz kawal czasu
> i jakos nie mogo znalez)
> pozdrawiam
>> Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
>> kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
>> skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
>> kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
Jesli jest to kuchnia witnamska, to kolor ten pochodzi z przypraw zawerajacych ziarna
annatto (ponoc sie to "Arnota" zwie po polsku.) Daje to-to nie tylko czerwony kolor
ale i troche smaku. Wystepuje takze w kuchniach latynoskich pod nazawa "achiote." W
PL mozna dostac w sklepach "u wietnamczykow" ("u tajow", etc.) jako "Hot dieu mau"
(sory za niezgrabna transliteracje.)
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-10-15 18:39:21
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???Krysia Thompson wrote:
(ciach..)
>>>lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek.
>>
>>a ten plyn skad ?
>>z "suchego" cukru taki wyjdzie, hmmm ?
>
>
>
> Jasne, ze wyjdzie, ale jest bardzo krotkotrwaly :P
>
> Pierz
> K.T. - starannie opakowana
Taak, dopóki gorące :)
--
Wojciech Gawrys
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |