| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-13 12:43:20
Temat: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???Przeczesalem archiwum, ale poza glupimi
poradami, zeby zaczac od lapania psa / golebi
nic nie znalazlem...
W conajmniej kilku "orientalnych", krakowskich
barach wystepuje pod taka nazwa.
Jest to mieso z udzca kurczaka (w kazdym razie
nie piers) smazone pewnie w woku, podane na
skwierczacej cebuli z wazywami.
Smak raczej lagodny, w kazdymr razie nie
ostry, ani zbyt kwasny.
Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
W kazdym razie smakuje mi i chcialbym moc
zrobic to samo w domu, bede wdzieczny za przepis.
Ps. Googlowalem troche, ale to co znalazlem nie
pasuje do efektu finalnego.
pzdr
q
--
Skaner bębnowy, powiększenia z diapozytywów i plików cyfrowych.
Naswietlanie slajdow z plikow cyfrowych.
www.skanowanie.com.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-13 12:58:58
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???Moze to? http://tinylink.com/?LCfZdZNlia
Czy "fish sauce" daje czerwonawe zabarwienie?
q
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-13 13:42:44
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???Jakub Jewuła wrote:
> Moze to? http://tinylink.com/?LCfZdZNlia
>
> Czy "fish sauce" daje czerwonawe zabarwienie?
raczej nie, choć może: w tłumaczeniu na indonezyjski fish sauce to
ketjap, czyli po naszemu keczup ;-)
Czerwony kolor drobiu jest uzyskiwany na ogół przez barwniki spożywcze,
im czerwieńsze, tym bardziej prawdopodobne, że farbowane. Jak chodzi
tylko o kolor, to możesz wziąć paprykę, sok z buraków, albo zmielone
pancerze czerwi (czerwona farba spożywcza, bez jaj!).
W sklepach z chińszczyzną i wietnamszczyzną są gotowe marynaty do
drobiu. Może znajdziesz coś pod tandoori. To coprawda indyjska wersja,
ale czerwonawa ;-) Piecyka tandoori pewnie nie masz, ale da się coś
podobnego zmajstrować w woku lub na patelni.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-13 14:16:35
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???>> Moze to? http://tinylink.com/?LCfZdZNlia
>>
>> Czy "fish sauce" daje czerwonawe zabarwienie?
>
> raczej nie, choć może: w tłumaczeniu na indonezyjski fish
> sauce to ketjap, czyli po naszemu keczup ;-)
:)
> Czerwony kolor drobiu jest uzyskiwany na ogół przez
> barwniki spożywcze, im czerwieńsze, tym bardziej
> prawdopodobne, że farbowane. Jak chodzi tylko o kolor, to
> możesz wziąć paprykę, sok z buraków, albo zmielone
> pancerze czerwi (czerwona farba spożywcza, bez jaj!). W sklepach z
> chińszczyzną i wietnamszczyzną są gotowe
> marynaty do drobiu. Może znajdziesz coś pod tandoori. To
> coprawda indyjska wersja, ale czerwonawa ;-) Piecyka
> tandoori pewnie nie masz, ale da się coś podobnego
> zmajstrować w woku lub na patelni.
Nie chodzi tylko o czerwony kolor, ale o calosc :)
Kupilem przed chwila "sos krewetkowy".
Czerwony nie jest napewno, raczej brazowy...
Nic to. Bede dzisiaj eksperymentowal...
q
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-26 20:33:47
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???Dokladnie o ten sam przepis mi chodzi :D
Jakub Jewuła wrote:
> Przeczesalem archiwum, ale poza glupimi
> poradami, zeby zaczac od lapania psa / golebi
> nic nie znalazlem...
> W conajmniej kilku "orientalnych", krakowskich
> barach wystepuje pod taka nazwa.
> Jest to mieso z udzca kurczaka (w kazdym razie
> nie piers) smazone pewnie w woku, podane na
> skwierczacej cebuli z wazywami.
> Smak raczej lagodny, w kazdymr razie nie
> ostry, ani zbyt kwasny.
> Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
> kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
> skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
> kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
> W kazdym razie smakuje mi i chcialbym moc
> zrobic to samo w domu, bede wdzieczny za przepis.
> Ps. Googlowalem troche, ale to co znalazlem nie
> pasuje do efektu finalnego.
> pzdr
> q
> --
> Skaner bębnowy, powiększenia z diapozytywów i plików
cyfrowych.
> Naswietlanie slajdow z plikow cyfrowych.
> www.skanowanie.com.pl
--------------------------------------------
wyslane z serwisu Usenet wortalu
easy cookbook czyli kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
wiekszy i ladniejszy - sprawdz!
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-26 20:54:24
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???Dokladnie o ten sam przepis mi chodzi :D
Jakub Jewuła wrote:
> Przeczesalem archiwum, ale poza glupimi
> poradami, zeby zaczac od lapania psa / golebi
> nic nie znalazlem...
> W conajmniej kilku "orientalnych", krakowskich
> barach wystepuje pod taka nazwa.
> Jest to mieso z udzca kurczaka (w kazdym razie
> nie piers) smazone pewnie w woku, podane na
> skwierczacej cebuli z wazywami.
> Smak raczej lagodny, w kazdymr razie nie
> ostry, ani zbyt kwasny.
> Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
> kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
> skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
> kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
> W kazdym razie smakuje mi i chcialbym moc
> zrobic to samo w domu, bede wdzieczny za przepis.
> Ps. Googlowalem troche, ale to co znalazlem nie
> pasuje do efektu finalnego.
> pzdr
> q
> --
> Skaner bębnowy, powiększenia z diapozytywów i plików
cyfrowych.
> Naswietlanie slajdow z plikow cyfrowych.
> www.skanowanie.com.pl
--------------------------------------------
wyslane z serwisu Usenet wortalu
easy cookbook czyli kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
wiekszy i ladniejszy - sprawdz!
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-14 16:58:19
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???Jak juz zdobedziesz ten przepis, to bylbym wdzieczny
za podeslanie.(ja szukam tego przepisu juz kawal czasu
i jakos nie mogo znalez)
pozdrawiam
Jakub Jewuła wrote:
> Przeczesalem archiwum, ale poza glupimi
> poradami, zeby zaczac od lapania psa / golebi
> nic nie znalazlem...
> W conajmniej kilku "orientalnych", krakowskich
> barach wystepuje pod taka nazwa.
> Jest to mieso z udzca kurczaka (w kazdym razie
> nie piers) smazone pewnie w woku, podane na
> skwierczacej cebuli z wazywami.
> Smak raczej lagodny, w kazdymr razie nie
> ostry, ani zbyt kwasny.
> Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
> kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
> skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
> kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
> W kazdym razie smakuje mi i chcialbym moc
> zrobic to samo w domu, bede wdzieczny za przepis.
> Ps. Googlowalem troche, ale to co znalazlem nie
> pasuje do efektu finalnego.
> pzdr
> q
> --
> Skaner bębnowy, powiększenia z diapozytywów i plików
cyfrowych.
> Naswietlanie slajdow z plikow cyfrowych.
> www.skanowanie.com.pl
--------------------------------------------
wyslane z serwisu Usenet wortalu
easy cookbook czyli kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
wiekszy i ladniejszy - sprawdz!
--------------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-14 22:54:39
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???Wojtek wrote:
(ciach...)
>
>
>>Jest to mieso z udzca kurczaka (w kazdym razie
>>nie piers) smazone pewnie w woku, podane na
>>skwierczacej cebuli z wazywami.
>>Smak raczej lagodny, w kazdymr razie nie
>>ostry, ani zbyt kwasny.
>
>
>>Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
>>kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
>>skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
>>kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
>
>
>>W kazdym razie smakuje mi i chcialbym moc
>>zrobic to samo w domu, bede wdzieczny za przepis.
>
>
(ciach...)
Przede wszystkim witam po paroletniej przerwie :)))
Mam przepis na coś, co się nazywa kurczak po wietnamsku, i jest bardzo
prosty. (przepis mam z programu Outcook Express - przyznaję, dość
ciekawy, ale jakoś nie chce mi współpracować z WinXP).
Potrzebne są:
Kurczak w częściach (można same udka - jak kto lubi)
Banany (ok 4 na jednego kurczaka, bądź na 4 ćwiartki)
Keczup (2-4 łyżek)
Przyprawy (do smaku):
Cukier
Sól (ja używam wegety)
Pieprz
Papryka
Curry
Olej do smażenia
Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry i papryką i wsadzić do lodówki na
ok 2-3 godzin. Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek. Dodać olej i włożyć
kurczaka (uwaga może pryskać). Obsmażyć ze wszystkich stron, może się
trochę przypiec - bardzo smaczne :), a potem dusić do miękkości pod
przykryciem (u nas ok 30 minut). W między czasie trzeba obrać i pokroić
w plasterki banany (takie mniej więcej pół cm). Jak kurczak będzie
miękki, trzeba go wyjąć a do tego co zostało w naczyniu wrzucić banana i
keczup, zagotować (ale tak żeby banan się nie rozmazał) i wrzucić
ponownie kurczaka.
Podawać toto można z ryżem i jakąś sałatką.
Jest to potrawa trochę odmienna, ale np. mój syn się tym zajada, a ja
choć nie przepadam za bananami też chętnie :)
Nie wiem tylko skąd czerwone mięso, ale ten przepis to może nie
dokładnie to, o co chodzi?
Pozdrawiam,
--
Wojciech Gawrys
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-14 23:04:56
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???
Le samedi 15 octobre 2005 ŕ 00:54:39, dans <dipcvi$r1c$1@absolut.sgh.waw.pl> vous
écriviez :
>>>Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
>>>kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
>>>skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
>>>kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
> Przede wszystkim witam po paroletniej przerwie :)))
yo ! :)
> Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry i papryką i wsadzić do lodówki na
> ok 2-3 godzin. Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
> oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
> lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek.
a ten plyn skad ?
z "suchego" cukru taki wyjdzie, hmmm ?
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-14 23:18:00
Temat: Re: Kurczak "po wietnamsku" - czy ktos zna przepis???Ewa (siostra Ani) N. wrote:
> Le samedi 15 octobre 2005 ŕ 00:54:39, dans <dipcvi$r1c$1@absolut.sgh.waw.pl> vous
écriviez :
>
>
>>>>Charakterystyczne, ze mieso jest czerwonawe -
>>>>kolor pewnie z marynaty, byc moze odrobine
>>>>skarmelizowane (cukier?) ale nie jest to chyyyba
>>>>kolor z pomidorow, ani nie z czerwonego wina...
>
>
>>Przede wszystkim witam po paroletniej przerwie :)))
>
>
> yo ! :)
>
>
>>Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, curry i papryką i wsadzić do lodówki na
>>ok 2-3 godzin. Jak kurczak przejdzie przyprawami, rozgrzać patelnie (bez
>>oleju) i nasypać cukru, ok 2-3 łyżek na kurczaka. Mieszać aż się zrobi
>>lukier (czyli postać płynna) i nie będzie grudek.
>
>
> a ten plyn skad ?
> z "suchego" cukru taki wyjdzie, hmmm ?
>
>
>
Ano tak ;) Jak się cukier dostatecznie rozgrzeje na patelni (bardzo,
bardzo gorące), to można go potem wylać a nie wysypać, więc postać
bardziej płynna, może nie jak woda ale zawsze... ja też się na początku
zdziwiłem.
Pozdrawiam,
--
Wojciech Gawrys
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |