| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-28 14:47:27
Temat: Kurczak w musztardzieA oto przepis
udka i piersi z kurczaka
musztarda
cebula
100 ml białego wina
Udka i piersi kurczaka pozbawione kości, kroimy w plastry i układamy na
folii aluminiowej. Sporządzamy sos z 1 łyżki stołowej musztardy, wymieszanej
z 2 łyżkami startej cebuli, 2 łyżkami oleju, 100 ml wina i szczyptą soli.
Sosem zalewamy mięso, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i całość
wstawiamy na 30 - 40 minut do piekarnika. Kurczak podczas pieczenioa
wchłonie cały sos, zyskując wspaniały smak. podajemy jako przystawkę lub
danie obiadowe z ryżem i surówką.
Życzę smacznego
Aguś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-28 14:48:30
Temat: Re: Kurczak w musztardzie
Użytkownik szama <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:as5ads$ihp$...@n...onet.pl...
> A oto przepis
>
> udka i piersi z kurczaka
> musztarda
> cebula
> 100 ml białego wina
>
> Udka i piersi kurczaka pozbawione kości, kroimy w plastry i układamy na
> folii aluminiowej. Sporządzamy sos z 1 łyżki stołowej musztardy,
wymieszanej
> z 2 łyżkami startej cebuli, 2 łyżkami oleju, 100 ml wina i szczyptą soli.
> Sosem zalewamy mięso, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i całość
> wstawiamy na 30 - 40 minut do piekarnika. Kurczak podczas pieczenioa
> wchłonie cały sos, zyskując wspaniały smak. podajemy jako przystawkę lub
> danie obiadowe z ryżem i surówką.
>
> Życzę smacznego
> Aguś
>
>
Witaj ja robilam cos podobnego tyle tylko ze dodalam jeszcze do sosu
lyzeczke miodu
i zamiast normalnej musztardy dalam musztarde francuska i zabek czosnku
wyszlo tez smacznie
pozdroofka
flowerka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-28 15:00:40
Temat: Re: Kurczak w musztardzieszama wrote:
> [...]Udka i piersi kurczaka pozbawione kości, kroimy [...]
jak sie najlatwiej i najladniej (!) pozbyc kosci z udek?
macie jakies sposoby?
Justyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-28 15:07:30
Temat: Re: Kurczak w musztardzieNiestety nie mam sposobów po prostu szukam i wycinam
Użytkownik "Justyna Chodakowska" <j...@s...pl> napisał w
wiadomości news:3DE62F98.CA10B609@supermedia.pl...
> szama wrote:
>
> > [...]Udka i piersi kurczaka pozbawione kości, kroimy [...]
>
> jak sie najlatwiej i najladniej (!) pozbyc kosci z udek?
> macie jakies sposoby?
>
> Justyna
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-28 15:41:52
Temat: Re: Kurczak w musztardzie
"Justyna Chodakowska" <j...@s...pl> wrote in message
news:3DE62F98.CA10B609@supermedia.pl...
> szama wrote:
>
> > [...]Udka i piersi kurczaka pozbawione kości, kroimy [...]
>
> jak sie najlatwiej i najladniej (!) pozbyc kosci z udek?
> macie jakies sposoby?
>
> Justyna
Sposób jest prosty! Kupić filety!:-)
Pozdrawiam, brunner
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-29 11:23:09
Temat: Re: Kurczak w musztardzie> jak sie najlatwiej i najladniej (!) pozbyc kosci
z udek?
===========
Najlatwiej:
1. Przygotowac baaardzo ostry noz
2. Naciac mieso dookola stawu
3. Przelamac i rozciac po stawie na dwie czesci
4. Naciac po wewnetrznej wzdluz kosci
5. A dalej samo idzie. A jak sa zaciecia to
delikatnie nozem przy kosci sobie pomagasz. W
dolnej czesci podudzia jest bardzo duzo sciegien.
Jak odzielisz od kosci gorna czesc, to ta dolna po
prostu odcinasz.
Najladniej:
Trzeba pominac punkty 2 i 3. Duzo zachodu wymaga
wtedy "objechanie" stawu.
A moze ktos to robi inaczej?
waldek
===========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-02 17:05:02
Temat: Re: Kurczak w musztardzie
Użytkownik Justyna Chodakowska <j...@s...pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@s...pl...
> jak sie najlatwiej i najladniej (!) pozbyc kosci z udek?
> macie jakies sposoby?
>
> Justyna
Ja często z dolnej części (łydka?) robię takie cuś, że po lekkim
zmiętoszeniu wsuwam palce wzdłuż kości a potem lekko "przewijam na lewą
stronę", i tak zostawiam. Skóra, która chowa się wewnątrz powstałego
"woreczka" nadaje potem mięsu soczystości, je się to to łapiąc za kosteczkę
jak za widelec i wygląda naprawdę efektownie :) . Moi goście zawsze to
chwalą :)
No ale to sposób stary jak świat, tak tylko wtrąciłam, bo może jeszcze ktoś
na tym świecie tak nie robił a chciałby... :)
Pozdrawiam, Kianit.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |