| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-17 16:34:09
Temat: Kurki w ciescieZakaska lub danie obiadowe
Kurki w ciescie
Ciasto
150 gr maki (troche mniej niz szklanka)
100 gr masla
2 lyzki smietany
szczypta soli
Posiekac maslo z maka, gdy drobne, dodac smietane i szybko czubkami
palcow zarobic w kule. Schlodzic 20 min. Rozwalkowac, albo miedzy dwoma
arkuszami pergaminu, albo podsypujac maka, na grubosc 3 mm, jak na
pierogi. Schlodzic. Gdy sztywne, przyciac w ksztalt prostokatu 3 razy
dluzszego niz jego szerokosc.. Rozprowadzic nadzienie wzdluz dlugiego
brzegu, zostawiajac krawedz ciasta bez nadzienia. Zlozyc prostokat na
pol, zlepic brzegi palcami, bez wody czy bialka. Jak najmniej dotykac
palcami, bo cieplo rak uczyni ciasto za lepkie. Piec w goracym piecu na
nieposmarowanej blasze 230C/450F 10 minut, posmarowac rozbitym jajkiem,
piec nastepne 10 min. az brazowe.
Ze skrawkow mozna powycinac dekoracyjne ksztalty czy litery i ulozyc na
wierzchu, i ponacinac ciasto w poprzek w kilku miejscach, zeby para
miala wyjscie.
Nadzienie:
1 cebula pokrojona w drobna kostke
2 lyzki oliwy
1 szklanka ugotowanego ryzu
1 lyzka masla
1 szklanka drobno posiekanych, usmazonych kurek
1 jajko
2-3 lyzki smietany
sol, pieprz
Cebule usmazyc na zloto na oliwie. Ryz podsmazyc na patelni na masle,
dodac przyprawy, cebule i grzyby, wymieszac dokladnie. Odstawic i gdy
chwile przestygnie, domieszac jajko i smietane.
Ciasto podac na goraco, pokroic w poprzek jak kulebiak.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |