| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-10-17 16:14:53
Temat: FlanWczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej nazwy
w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie nastepujaco:
Flan na 6 osob
500 ml Half & Half albo:
250 ml smietanki
250 ml mleka
1 laska wanili (albo zapach waniliowy w innej postaci, do smaku)
4 jajka
4 zoltka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru na karmel
Rozgrzac piec do 170C.
Przygotowac blache na kapiel wodna. Przygotowac naczynie szklane lub
porcelanowe, w ktorym sie bedzie pieklo, lub kilka malych miseczek.
Z cukru zrobic jasny karmel na suchej patelni i wlac na dno naczynia czy
poszczegolnych miseczek, przechylajac kazda tak, zeby dno bylo pokryte
cienka warstwa karmelu. Stopic wiecej cukru w razie potrzeby.
W garnku na malym ogniu zagotowac mleko, smietanke i laske wanili i na
malym ogniu trzymac 10 minut. Wyjac laske, wytrzec, przeciac wzdluz,
zeskrobac nozem nasiona i dodac do mleka ze smietanka, a reszte wsadzic
do sloika z cukrem.
Jajka roztrzepac z zoltkami, dodac wrzace mleko/smietanke powolnym
strumieniem mieszajac jednoczesnie. Dodac pol szklanki cukru, wymieszac
i wlac do naczynia (miseczek) z karmelem.
Piec w kapieli wodnej (co najmniej do 1/3 wysokosci naczyn) az noz
wstawiony w srodek wyjdzie czysty, ale nie dluzej, bo zrobi sie grudkowaty.
Schlodzic przez kilka godzin. Flan zrobiony w wiekszym naczyniu podaje
sie jak jest, wykrawajac lyzka kawalki i przekladajac na talerzyki,
gzdie polewa sie je sosem wytworzonym na dnie z karmelu.
Flan robiony w malych miseczkach okrawa sie naokolo brzegow nozem, i
odwraca do gory dnem na talerzyk, gdzie sos z karmelu splynie po brzegach.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-10-17 17:18:15
Temat: Re: FlanUżytkownik Magdalena Bassett napisał:
> Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej nazwy
> w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie
> nastepujaco:
Oczywiście, to tzw. mleczka, deser stary, znany i prosty. Np. mleczko
migdałowe, kawowe, czekoladowe, czy inne.
Czekoladowe: 10 dag czekolady gorzkiej, mleko/śmietanka, (1 l), 5 jaj, 5
żółtek, 3/4 szklanki cukru. Do wrzącego mleka daje się utartą czekoladę,
cukier, jajka, zapieka w średnio gorącym piekarniku. Można stosować
rozmaite wariacje.
--
pa, BasiaBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-10-17 17:41:41
Temat: Re: FlanBasiaBjk wrote:
> Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>
>> Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej
>> nazwy w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie
>> nastepujaco:
>
>
> Oczywiście, to tzw. mleczka, deser stary, znany i prosty. Np. mleczko
> migdałowe, kawowe, czekoladowe, czy inne.
>
> Czekoladowe: 10 dag czekolady gorzkiej, mleko/śmietanka, (1 l), 5 jaj, 5
> żółtek, 3/4 szklanki cukru. Do wrzącego mleka daje się utartą czekoladę,
> cukier, jajka, zapieka w średnio gorącym piekarniku. Można stosować
> rozmaite wariacje.
We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-10-17 17:59:18
Temat: Re: FlanMagdalena Bassett wrote:
>BasiaBjk wrote:
>
>
>>Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>>
>>
>>
>>>Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej
>>>nazwy w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie
>>>nastepujaco:
>>>
>>>
>>Oczywiście, to tzw. mleczka, deser stary, znany i prosty. Np. mleczko
>>migdałowe, kawowe, czekoladowe, czy inne.
>>
>>Czekoladowe: 10 dag czekolady gorzkiej, mleko/śmietanka, (1 l), 5 jaj, 5
>>żółtek, 3/4 szklanki cukru. Do wrzącego mleka daje się utartą czekoladę,
>>cukier, jajka, zapieka w średnio gorącym piekarniku. Można stosować
>>rozmaite wariacje.
>>
>>
>
>We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
>robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
>
>
W tych flanach nie na slodko tez ????
Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-10-17 18:05:50
Temat: Re: FlanUżytkownik Magdalena Bassett napisał:
> We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
> robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
Niekoniecznie, ale jak napisałam, są stosowane rozmaite wariacje, np.
ten karmel lub sosy. Na fali wspomnień babcinych deserów przypłynęły też
melszpejzy, trudniejsze jednak do zrobienia :)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-10-17 18:08:06
Temat: Re: FlanOn Mon, 17 Oct 2005 19:18:15 +0200, BasiaBjk
<b...@q...pl> wrote:
>Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>> Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej nazwy
>> w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie
>> nastepujaco:
>
>Oczywiście, to tzw. mleczka, deser stary, znany i prosty. Np. mleczko
>migdałowe, kawowe, czekoladowe, czy inne.
>
>Czekoladowe: 10 dag czekolady gorzkiej, mleko/śmietanka, (1 l), 5 jaj, 5
>żółtek, 3/4 szklanki cukru. Do wrzącego mleka daje się utartą czekoladę,
>cukier, jajka, zapieka w średnio gorącym piekarniku. Można stosować
>rozmaite wariacje.
To to jest baked custard, a flan u nas musi byc na kruchym
ciescie
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-10-17 18:09:26
Temat: Re: FlanOn Mon, 17 Oct 2005 09:14:53 -0700, Magdalena Bassett
<m...@o...net> wrote:
>Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej nazwy
>w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie nastepujaco:
>
>Magdalena Bassett
No popatrz, u nas to by bylo creme caramel, albo z chinska Burnt
milk :)
Flan u nas obowiazkowo musi miec spod z kruchego ciasta i byc z
owocami :P
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-10-17 18:12:38
Temat: Re: FlanIn article <4...@g...pl>, t...@g...pl (Kot)
wrote:
> >
> >We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
> >robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
> >
> >
> W tych flanach nie na slodko tez ????
Słowo "flan" ma dwa znaczenia. Jedno to placek -- rodzaj tarty -- z
owocami, kremem lub niesłodkim wypełnieniem. Drugie -- to taki krem jaki
opisała Magdalena.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-10-17 18:16:24
Temat: Re: FlanWladyslaw Los wrote:
>In article <4...@g...pl>, t...@g...pl (Kot)
>wrote:
>
>
>
>
>>>We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
>>>robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
>>>
>>>
>>>
>>>
>>W tych flanach nie na slodko tez ????
>>
>>
>
>Słowo "flan" ma dwa znaczenia. Jedno to placek -- rodzaj tarty -- z
>owocami, kremem lub niesłodkim wypełnieniem. Drugie -- to taki krem jaki
>opisała Magdalena.
>
>
Toz ja wiem. Aronie stosujesz, a aronii nie poznajesz ??? ;)))
Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-10-17 18:40:49
Temat: Re: FlanOn 17 Oct 2005 20:16:24 +0200, t...@g...pl (Kot) wrote:
>Wladyslaw Los wrote:
>
>>In article <4...@g...pl>, t...@g...pl (Kot)
>>wrote:
>>
>>
>>
>>
>>>>We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
>>>>robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>W tych flanach nie na slodko tez ????
>>>
>>>
>>
>>Słowo "flan" ma dwa znaczenia. Jedno to placek -- rodzaj tarty -- z
>>owocami, kremem lub niesłodkim wypełnieniem. Drugie -- to taki krem jaki
>>opisała Magdalena.
>>
>>
>Toz ja wiem. Aronie stosujesz, a aronii nie poznajesz ??? ;)))
>
>Kot
On Ci zaraz pokaze, hohoho...
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |