Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Flan

Grupy

Szukaj w grupach

 

Flan

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 13


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-10-17 16:14:53

Temat: Flan
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej nazwy
w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie nastepujaco:

Flan na 6 osob

500 ml Half & Half albo:

250 ml smietanki
250 ml mleka
1 laska wanili (albo zapach waniliowy w innej postaci, do smaku)
4 jajka
4 zoltka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru na karmel

Rozgrzac piec do 170C.
Przygotowac blache na kapiel wodna. Przygotowac naczynie szklane lub
porcelanowe, w ktorym sie bedzie pieklo, lub kilka malych miseczek.

Z cukru zrobic jasny karmel na suchej patelni i wlac na dno naczynia czy
poszczegolnych miseczek, przechylajac kazda tak, zeby dno bylo pokryte
cienka warstwa karmelu. Stopic wiecej cukru w razie potrzeby.

W garnku na malym ogniu zagotowac mleko, smietanke i laske wanili i na
malym ogniu trzymac 10 minut. Wyjac laske, wytrzec, przeciac wzdluz,
zeskrobac nozem nasiona i dodac do mleka ze smietanka, a reszte wsadzic
do sloika z cukrem.

Jajka roztrzepac z zoltkami, dodac wrzace mleko/smietanke powolnym
strumieniem mieszajac jednoczesnie. Dodac pol szklanki cukru, wymieszac
i wlac do naczynia (miseczek) z karmelem.
Piec w kapieli wodnej (co najmniej do 1/3 wysokosci naczyn) az noz
wstawiony w srodek wyjdzie czysty, ale nie dluzej, bo zrobi sie grudkowaty.

Schlodzic przez kilka godzin. Flan zrobiony w wiekszym naczyniu podaje
sie jak jest, wykrawajac lyzka kawalki i przekladajac na talerzyki,
gzdie polewa sie je sosem wytworzonym na dnie z karmelu.

Flan robiony w malych miseczkach okrawa sie naokolo brzegow nozem, i
odwraca do gory dnem na talerzyk, gdzie sos z karmelu splynie po brzegach.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-10-17 17:18:15

Temat: Re: Flan
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
> Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej nazwy
> w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie
> nastepujaco:

Oczywiście, to tzw. mleczka, deser stary, znany i prosty. Np. mleczko
migdałowe, kawowe, czekoladowe, czy inne.

Czekoladowe: 10 dag czekolady gorzkiej, mleko/śmietanka, (1 l), 5 jaj, 5
żółtek, 3/4 szklanki cukru. Do wrzącego mleka daje się utartą czekoladę,
cukier, jajka, zapieka w średnio gorącym piekarniku. Można stosować
rozmaite wariacje.
--
pa, BasiaBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-10-17 17:41:41

Temat: Re: Flan
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net> szukaj wiadomości tego autora

BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>
>> Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej
>> nazwy w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie
>> nastepujaco:
>
>
> Oczywiście, to tzw. mleczka, deser stary, znany i prosty. Np. mleczko
> migdałowe, kawowe, czekoladowe, czy inne.
>
> Czekoladowe: 10 dag czekolady gorzkiej, mleko/śmietanka, (1 l), 5 jaj, 5
> żółtek, 3/4 szklanki cukru. Do wrzącego mleka daje się utartą czekoladę,
> cukier, jajka, zapieka w średnio gorącym piekarniku. Można stosować
> rozmaite wariacje.

We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-10-17 17:59:18

Temat: Re: Flan
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett wrote:

>BasiaBjk wrote:
>
>
>>Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>>
>>
>>
>>>Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej
>>>nazwy w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie
>>>nastepujaco:
>>>
>>>
>>Oczywiście, to tzw. mleczka, deser stary, znany i prosty. Np. mleczko
>>migdałowe, kawowe, czekoladowe, czy inne.
>>
>>Czekoladowe: 10 dag czekolady gorzkiej, mleko/śmietanka, (1 l), 5 jaj, 5
>>żółtek, 3/4 szklanki cukru. Do wrzącego mleka daje się utartą czekoladę,
>>cukier, jajka, zapieka w średnio gorącym piekarniku. Można stosować
>>rozmaite wariacje.
>>
>>
>
>We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
>robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
>
>
W tych flanach nie na slodko tez ????

Kot


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-10-17 18:05:50

Temat: Re: Flan
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Magdalena Bassett napisał:

> We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
> robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?

Niekoniecznie, ale jak napisałam, są stosowane rozmaite wariacje, np.
ten karmel lub sosy. Na fali wspomnień babcinych deserów przypłynęły też
melszpejzy, trudniejsze jednak do zrobienia :)
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-10-17 18:08:06

Temat: Re: Flan
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 17 Oct 2005 19:18:15 +0200, BasiaBjk
<b...@q...pl> wrote:

>Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>> Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej nazwy
>> w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie
>> nastepujaco:
>
>Oczywiście, to tzw. mleczka, deser stary, znany i prosty. Np. mleczko
>migdałowe, kawowe, czekoladowe, czy inne.
>
>Czekoladowe: 10 dag czekolady gorzkiej, mleko/śmietanka, (1 l), 5 jaj, 5
>żółtek, 3/4 szklanki cukru. Do wrzącego mleka daje się utartą czekoladę,
>cukier, jajka, zapieka w średnio gorącym piekarniku. Można stosować
>rozmaite wariacje.


To to jest baked custard, a flan u nas musi byc na kruchym
ciescie

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-10-17 18:09:26

Temat: Re: Flan
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 17 Oct 2005 09:14:53 -0700, Magdalena Bassett
<m...@o...net> wrote:

>Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej nazwy
>w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie nastepujaco:
>
>Magdalena Bassett


No popatrz, u nas to by bylo creme caramel, albo z chinska Burnt
milk :)

Flan u nas obowiazkowo musi miec spod z kruchego ciasta i byc z
owocami :P

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-10-17 18:12:38

Temat: Re: Flan
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <4...@g...pl>, t...@g...pl (Kot)
wrote:


> >
> >We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
> >robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
> >
> >
> W tych flanach nie na slodko tez ????

Słowo "flan" ma dwa znaczenia. Jedno to placek -- rodzaj tarty -- z
owocami, kremem lub niesłodkim wypełnieniem. Drugie -- to taki krem jaki
opisała Magdalena.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-10-17 18:16:24

Temat: Re: Flan
Od: t...@g...pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

>In article <4...@g...pl>, t...@g...pl (Kot)
>wrote:
>
>
>
>
>>>We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
>>>robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
>>>
>>>
>>>
>>>
>>W tych flanach nie na slodko tez ????
>>
>>
>
>Słowo "flan" ma dwa znaczenia. Jedno to placek -- rodzaj tarty -- z
>owocami, kremem lub niesłodkim wypełnieniem. Drugie -- to taki krem jaki
>opisała Magdalena.
>
>
Toz ja wiem. Aronie stosujesz, a aronii nie poznajesz ??? ;)))

Kot


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-10-17 18:40:49

Temat: Re: Flan
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On 17 Oct 2005 20:16:24 +0200, t...@g...pl (Kot) wrote:

>Wladyslaw Los wrote:
>
>>In article <4...@g...pl>, t...@g...pl (Kot)
>>wrote:
>>
>>
>>
>>
>>>>We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
>>>>robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>>W tych flanach nie na slodko tez ????
>>>
>>>
>>
>>Słowo "flan" ma dwa znaczenia. Jedno to placek -- rodzaj tarty -- z
>>owocami, kremem lub niesłodkim wypełnieniem. Drugie -- to taki krem jaki
>>opisała Magdalena.
>>
>>
>Toz ja wiem. Aronie stosujesz, a aronii nie poznajesz ??? ;)))
>
>Kot


On Ci zaraz pokaze, hohoho...

Pierz
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mango i pestka
leczo
CHCIALEM SIE PRZYWITAC
D&iquest;em pomara&ntilde;czowy ?
seler naciowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »