Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newshu
b.sdsu.edu!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!216.168.1.162.MISMATCH!sn
-xit-02!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Flan
Date: Mon, 17 Oct 2005 09:14:53 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <1...@c...supernews.com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 42
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:250230
Ukryj nagłówki
Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej nazwy
w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie nastepujaco:
Flan na 6 osob
500 ml Half & Half albo:
250 ml smietanki
250 ml mleka
1 laska wanili (albo zapach waniliowy w innej postaci, do smaku)
4 jajka
4 zoltka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru na karmel
Rozgrzac piec do 170C.
Przygotowac blache na kapiel wodna. Przygotowac naczynie szklane lub
porcelanowe, w ktorym sie bedzie pieklo, lub kilka malych miseczek.
Z cukru zrobic jasny karmel na suchej patelni i wlac na dno naczynia czy
poszczegolnych miseczek, przechylajac kazda tak, zeby dno bylo pokryte
cienka warstwa karmelu. Stopic wiecej cukru w razie potrzeby.
W garnku na malym ogniu zagotowac mleko, smietanke i laske wanili i na
malym ogniu trzymac 10 minut. Wyjac laske, wytrzec, przeciac wzdluz,
zeskrobac nozem nasiona i dodac do mleka ze smietanka, a reszte wsadzic
do sloika z cukrem.
Jajka roztrzepac z zoltkami, dodac wrzace mleko/smietanke powolnym
strumieniem mieszajac jednoczesnie. Dodac pol szklanki cukru, wymieszac
i wlac do naczynia (miseczek) z karmelem.
Piec w kapieli wodnej (co najmniej do 1/3 wysokosci naczyn) az noz
wstawiony w srodek wyjdzie czysty, ale nie dluzej, bo zrobi sie grudkowaty.
Schlodzic przez kilka godzin. Flan zrobiony w wiekszym naczyniu podaje
sie jak jest, wykrawajac lyzka kawalki i przekladajac na talerzyki,
gzdie polewa sie je sosem wytworzonym na dnie z karmelu.
Flan robiony w malych miseczkach okrawa sie naokolo brzegow nozem, i
odwraca do gory dnem na talerzyk, gdzie sos z karmelu splynie po brzegach.
Magdalena Bassett
|