Data: 2005-10-17 18:08:06
Temat: Re: Flan
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Mon, 17 Oct 2005 19:18:15 +0200, BasiaBjk
<b...@q...pl> wrote:
>Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>> Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej nazwy
>> w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie
>> nastepujaco:
>
>Oczywiście, to tzw. mleczka, deser stary, znany i prosty. Np. mleczko
>migdałowe, kawowe, czekoladowe, czy inne.
>
>Czekoladowe: 10 dag czekolady gorzkiej, mleko/śmietanka, (1 l), 5 jaj, 5
>żółtek, 3/4 szklanki cukru. Do wrzącego mleka daje się utartą czekoladę,
>cukier, jajka, zapieka w średnio gorącym piekarniku. Można stosować
>rozmaite wariacje.
To to jest baked custard, a flan u nas musi byc na kruchym
ciescie
Pierz
K.T. - starannie opakowana
|