Data: 2005-10-17 17:59:18
Temat: Re: Flan
Od: t...@g...pl (Kot)
Pokaż wszystkie nagłówki
Magdalena Bassett wrote:
>BasiaBjk wrote:
>
>
>>Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>>
>>
>>
>>>Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej
>>>nazwy w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie
>>>nastepujaco:
>>>
>>>
>>Oczywiście, to tzw. mleczka, deser stary, znany i prosty. Np. mleczko
>>migdałowe, kawowe, czekoladowe, czy inne.
>>
>>Czekoladowe: 10 dag czekolady gorzkiej, mleko/śmietanka, (1 l), 5 jaj, 5
>>żółtek, 3/4 szklanki cukru. Do wrzącego mleka daje się utartą czekoladę,
>>cukier, jajka, zapieka w średnio gorącym piekarniku. Można stosować
>>rozmaite wariacje.
>>
>>
>
>We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
>robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
>
>
W tych flanach nie na slodko tez ????
Kot
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|