Data: 2005-10-17 17:41:41
Temat: Re: Flan
Od: Magdalena Bassett <m...@o...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
BasiaBjk wrote:
> Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>
>> Wczoraj na deser zrobilam flan. Nie wiem, czy jest odpowiednik tej
>> nazwy w jezyku polskim. Jest to budynio-podobny deser, ktory robi sie
>> nastepujaco:
>
>
> Oczywiście, to tzw. mleczka, deser stary, znany i prosty. Np. mleczko
> migdałowe, kawowe, czekoladowe, czy inne.
>
> Czekoladowe: 10 dag czekolady gorzkiej, mleko/śmietanka, (1 l), 5 jaj, 5
> żółtek, 3/4 szklanki cukru. Do wrzącego mleka daje się utartą czekoladę,
> cukier, jajka, zapieka w średnio gorącym piekarniku. Można stosować
> rozmaite wariacje.
We flanie najwazniejszy jest ten karmel, z ktorego w czasie pieczenia
robi sie sos. Czy w mleczkach tez sie stosuje karmel na spod?
MB
|