| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-06-24 04:56:45
Temat: Kwas chlebowyZrobiłem tak:
Do 5 l wrzącej wody wrzuciłem 0,5 kg połamanego chleba pumpernikiel.
Odczekałem 3 godziny, przecedziłem i dodałem 100g cukru i 12 g drożdży.
Teraz trzeba czekać do pojawienia się piany. Minęło 6 godzin, a piany nie
widać. Czy coś jest nie tak z tym przepisem? Co robić nie przejmować się
brakiem piany, czy czekać dalej?
Pozdrawiam
R
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-06-24 06:51:49
Temat: Re: Kwas chlebowyUżytkownik Erix napisał:
> Zrobiłem tak:
>
> Do 5 l wrzącej wody wrzuciłem 0,5 kg połamanego chleba
Na pewno pol kilograma ???? Nie przekreciles nic ???
Wydaje mi sie ze to strasznie duzo ale nie widzialem tego przepisu.
> pumpernikiel.
A na pewno w przepisie jest pumpernikiel ??? Ja widzialem kilka
przepisow na kwas chlebowy ale w zadnym z nich nie bylo pumpernikla
tylko chleb razowy.
--
"Symetria: estetyka idiotów." (Julian Tuwim)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-24 09:44:40
Temat: Re: Kwas chlebowyUżytkownik "Artur Nowacki @ Work" <a...@l...home.pl> napisał w wiadomości
news:3ef7f556@news.home.net.pl...
> Użytkownik Erix napisał:
> > Zrobiłem tak:
> >
> > Do 5 l wrzącej wody wrzuciłem 0,5 kg połamanego chleba
>
> Na pewno pol kilograma ???? Nie przekreciles nic ???
> Wydaje mi sie ze to strasznie duzo ale nie widzialem tego przepisu.
>
>
>
> > pumpernikiel.
>
>
>
>
> A na pewno w przepisie jest pumpernikiel ??? Ja widzialem kilka
> przepisow na kwas chlebowy ale w zadnym z nich nie bylo pumpernikla
> tylko chleb razowy.
>
Taaa, faktycznie ciemny chleb razowy...,to kupiłem pumpernikiel.
Minęło 13 godzin i zaczyna sie piana robic, to chyba dobry znak, poczekam do
16 i przeleje do butelek. Zobaczymy co wyjdzie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-24 11:56:09
Temat: Re: Kwas chlebowyUżytkownik Erix napisał:
>
>
> Taaa, faktycznie ciemny chleb razowy...,to kupiłem pumpernikiel.
> Minęło 13 godzin i zaczyna sie piana robic, to chyba dobry znak, poczekam do
> 16 i przeleje do butelek. Zobaczymy co wyjdzie.
>
>
Nie chce byc zlym prorokiem ale IMHO chyba pumpernikiel to bardzo nie to
samo co chleb razowy...
--
"Jeśli "a" oznacza szczęście, to a=x+y+z; x - to praca, y - rozrywki, z
- umiejętność trzymania języka za zębami." (Albert Einstein)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-24 12:00:21
Temat: Re: Kwas chlebowyUżytkownik "Artur Nowacki @ Work" <a...@l...home.pl> napisał w wiadomości
news:3ef83b94@news.home.net.pl...
> Użytkownik Erix napisał:
>
> >
> >
> > Taaa, faktycznie ciemny chleb razowy...,to kupiłem pumpernikiel.
> > Minęło 13 godzin i zaczyna sie piana robic, to chyba dobry znak,
poczekam do
> > 16 i przeleje do butelek. Zobaczymy co wyjdzie.
> >
> >
>
>
>
> Nie chce byc zlym prorokiem ale IMHO chyba pumpernikiel to bardzo nie to
> samo co chleb razowy...
>
Chyba tak :-), ale w jego skład wchodzi kwas chlebowy, moze sie uda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 00:26:39
Temat: Re: Kwas chlebowyOn Tue, 24 Jun 2003 13:56:09 +0200, "Artur Nowacki @ Work"
<a...@l...home.pl> wrote:
>Nie chce byc zlym prorokiem ale IMHO chyba pumpernikiel to bardzo nie to
>samo co chleb razowy...
NIe to samo i to samo... Chleb razowy to chleb pieczony z maki
razowej, znaczy niepytlowanej - czyli na raz mielimy cale iarno
lacznie z otoczka (przy pytlowaniu otoczka w postaci otrab starta
zostaje najpierw a dopiero potem pozostala czesc ziarna mieli sie na
make). Ze pumpernikel robiony jest z maki razowej totez jest chlebem
razowym.
A ze od zwyklego zakwasowego razowca rozni sie znacznie sposobem
wytwarzania (znaczna domieszka do ciasta chleba juz poprzednio
upieczonego, wysuszonego i ponownie przemielonego, specyficzny sopsob
fermentacji i pieczenia - w tym wysoka pionowa forma) do odrebna
sprawa - ale nikt nie pisal ze razowiec to pumpernikel...
A kwas chlebowy z pumpernikla to musi byc niezla rzecz - pytanie
jeszcze z jakiego - z dziwnych firm czy od J.Adama?
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 05:38:38
Temat: Re: Kwas chlebowyUżytkownik Dariusz K. Ladziak napisał:
> NIe to samo i to samo... Chleb razowy to chleb pieczony z maki
> razowej, znaczy niepytlowanej - czyli na raz mielimy cale iarno
> lacznie z otoczka (przy pytlowaniu otoczka w postaci otrab starta
> zostaje najpierw a dopiero potem pozostala czesc ziarna mieli sie na
> make). Ze pumpernikel robiony jest z maki razowej totez jest chlebem
> razowym.
> A ze od zwyklego zakwasowego razowca rozni sie znacznie sposobem
> wytwarzania (znaczna domieszka do ciasta chleba juz poprzednio
> upieczonego, wysuszonego i ponownie przemielonego, specyficzny sopsob
> fermentacji i pieczenia - w tym wysoka pionowa forma) do odrebna
> sprawa - ale nikt nie pisal ze razowiec to pumpernikel...
>
> A kwas chlebowy z pumpernikla to musi byc niezla rzecz - pytanie
> jeszcze z jakiego - z dziwnych firm czy od J.Adama?
>
Przekonales mnie.
Teraz pozostaje tylko czekac na obwieszczenie efektow produkcji tego kwasu.
--
"Kobieta, która nie może być brzydka, nie jest piękna." (Karl Kraus)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-06-25 05:50:05
Temat: Re: Kwas chlebowyUżytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:3ef8da1f.5736959@news.tpi.pl...
> On Tue, 24 Jun 2003 13:56:09 +0200, "Artur Nowacki @ Work"
> <a...@l...home.pl> wrote:
>
> >Nie chce byc zlym prorokiem ale IMHO chyba pumpernikiel to bardzo nie to
> >samo co chleb razowy...
>
> NIe to samo i to samo... Chleb razowy to chleb pieczony z maki
> razowej, znaczy niepytlowanej - czyli na raz mielimy cale iarno
> lacznie z otoczka (przy pytlowaniu otoczka w postaci otrab starta
> zostaje najpierw a dopiero potem pozostala czesc ziarna mieli sie na
> make). Ze pumpernikel robiony jest z maki razowej totez jest chlebem
> razowym.
> A ze od zwyklego zakwasowego razowca rozni sie znacznie sposobem
> wytwarzania (znaczna domieszka do ciasta chleba juz poprzednio
> upieczonego, wysuszonego i ponownie przemielonego, specyficzny sopsob
> fermentacji i pieczenia - w tym wysoka pionowa forma) do odrebna
> sprawa - ale nikt nie pisal ze razowiec to pumpernikel...
>
> A kwas chlebowy z pumpernikla to musi byc niezla rzecz - pytanie
> jeszcze z jakiego - z dziwnych firm czy od J.Adama?
>
> --
> Darek
Reasumując:
Nadaje się na kwas chlebowy, czy sie nie nadaje? :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |