Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kwas chlebowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kwas chlebowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-06-24 04:56:45

Temat: Kwas chlebowy
Od: "Erix" <E...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Zrobiłem tak:

Do 5 l wrzącej wody wrzuciłem 0,5 kg połamanego chleba pumpernikiel.
Odczekałem 3 godziny, przecedziłem i dodałem 100g cukru i 12 g drożdży.
Teraz trzeba czekać do pojawienia się piany. Minęło 6 godzin, a piany nie
widać. Czy coś jest nie tak z tym przepisem? Co robić nie przejmować się
brakiem piany, czy czekać dalej?


Pozdrawiam

R


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-06-24 06:51:49

Temat: Re: Kwas chlebowy
Od: "Artur Nowacki @ Work" <a...@l...home.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Erix napisał:
> Zrobiłem tak:
>
> Do 5 l wrzącej wody wrzuciłem 0,5 kg połamanego chleba

Na pewno pol kilograma ???? Nie przekreciles nic ???
Wydaje mi sie ze to strasznie duzo ale nie widzialem tego przepisu.



> pumpernikiel.




A na pewno w przepisie jest pumpernikiel ??? Ja widzialem kilka
przepisow na kwas chlebowy ale w zadnym z nich nie bylo pumpernikla
tylko chleb razowy.



--
"Symetria: estetyka idiotów." (Julian Tuwim)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-24 09:44:40

Temat: Re: Kwas chlebowy
Od: "Erix" <E...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Artur Nowacki @ Work" <a...@l...home.pl> napisał w wiadomości
news:3ef7f556@news.home.net.pl...
> Użytkownik Erix napisał:
> > Zrobiłem tak:
> >
> > Do 5 l wrzącej wody wrzuciłem 0,5 kg połamanego chleba
>
> Na pewno pol kilograma ???? Nie przekreciles nic ???
> Wydaje mi sie ze to strasznie duzo ale nie widzialem tego przepisu.
>
>
>
> > pumpernikiel.
>
>
>
>
> A na pewno w przepisie jest pumpernikiel ??? Ja widzialem kilka
> przepisow na kwas chlebowy ale w zadnym z nich nie bylo pumpernikla
> tylko chleb razowy.
>

Taaa, faktycznie ciemny chleb razowy...,to kupiłem pumpernikiel.
Minęło 13 godzin i zaczyna sie piana robic, to chyba dobry znak, poczekam do
16 i przeleje do butelek. Zobaczymy co wyjdzie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-24 11:56:09

Temat: Re: Kwas chlebowy
Od: "Artur Nowacki @ Work" <a...@l...home.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Erix napisał:

>
>
> Taaa, faktycznie ciemny chleb razowy...,to kupiłem pumpernikiel.
> Minęło 13 godzin i zaczyna sie piana robic, to chyba dobry znak, poczekam do
> 16 i przeleje do butelek. Zobaczymy co wyjdzie.
>
>



Nie chce byc zlym prorokiem ale IMHO chyba pumpernikiel to bardzo nie to
samo co chleb razowy...




--
"Jeśli "a" oznacza szczęście, to a=x+y+z; x - to praca, y - rozrywki, z
- umiejętność trzymania języka za zębami." (Albert Einstein)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-24 12:00:21

Temat: Re: Kwas chlebowy
Od: "Erix" <E...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Artur Nowacki @ Work" <a...@l...home.pl> napisał w wiadomości
news:3ef83b94@news.home.net.pl...
> Użytkownik Erix napisał:
>
> >
> >
> > Taaa, faktycznie ciemny chleb razowy...,to kupiłem pumpernikiel.
> > Minęło 13 godzin i zaczyna sie piana robic, to chyba dobry znak,
poczekam do
> > 16 i przeleje do butelek. Zobaczymy co wyjdzie.
> >
> >
>
>
>
> Nie chce byc zlym prorokiem ale IMHO chyba pumpernikiel to bardzo nie to
> samo co chleb razowy...
>

Chyba tak :-), ale w jego skład wchodzi kwas chlebowy, moze sie uda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-25 00:26:39

Temat: Re: Kwas chlebowy
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 24 Jun 2003 13:56:09 +0200, "Artur Nowacki @ Work"
<a...@l...home.pl> wrote:

>Nie chce byc zlym prorokiem ale IMHO chyba pumpernikiel to bardzo nie to
>samo co chleb razowy...

NIe to samo i to samo... Chleb razowy to chleb pieczony z maki
razowej, znaczy niepytlowanej - czyli na raz mielimy cale iarno
lacznie z otoczka (przy pytlowaniu otoczka w postaci otrab starta
zostaje najpierw a dopiero potem pozostala czesc ziarna mieli sie na
make). Ze pumpernikel robiony jest z maki razowej totez jest chlebem
razowym.
A ze od zwyklego zakwasowego razowca rozni sie znacznie sposobem
wytwarzania (znaczna domieszka do ciasta chleba juz poprzednio
upieczonego, wysuszonego i ponownie przemielonego, specyficzny sopsob
fermentacji i pieczenia - w tym wysoka pionowa forma) do odrebna
sprawa - ale nikt nie pisal ze razowiec to pumpernikel...

A kwas chlebowy z pumpernikla to musi byc niezla rzecz - pytanie
jeszcze z jakiego - z dziwnych firm czy od J.Adama?

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-25 05:38:38

Temat: Re: Kwas chlebowy
Od: "Artur Nowacki @ Work" <a...@l...home.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Dariusz K. Ladziak napisał:

> NIe to samo i to samo... Chleb razowy to chleb pieczony z maki
> razowej, znaczy niepytlowanej - czyli na raz mielimy cale iarno
> lacznie z otoczka (przy pytlowaniu otoczka w postaci otrab starta
> zostaje najpierw a dopiero potem pozostala czesc ziarna mieli sie na
> make). Ze pumpernikel robiony jest z maki razowej totez jest chlebem
> razowym.
> A ze od zwyklego zakwasowego razowca rozni sie znacznie sposobem
> wytwarzania (znaczna domieszka do ciasta chleba juz poprzednio
> upieczonego, wysuszonego i ponownie przemielonego, specyficzny sopsob
> fermentacji i pieczenia - w tym wysoka pionowa forma) do odrebna
> sprawa - ale nikt nie pisal ze razowiec to pumpernikel...
>
> A kwas chlebowy z pumpernikla to musi byc niezla rzecz - pytanie
> jeszcze z jakiego - z dziwnych firm czy od J.Adama?
>



Przekonales mnie.
Teraz pozostaje tylko czekac na obwieszczenie efektow produkcji tego kwasu.




--
"Kobieta, która nie może być brzydka, nie jest piękna." (Karl Kraus)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-06-25 05:50:05

Temat: Re: Kwas chlebowy
Od: "Erix" <E...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:3ef8da1f.5736959@news.tpi.pl...
> On Tue, 24 Jun 2003 13:56:09 +0200, "Artur Nowacki @ Work"
> <a...@l...home.pl> wrote:
>
> >Nie chce byc zlym prorokiem ale IMHO chyba pumpernikiel to bardzo nie to
> >samo co chleb razowy...
>
> NIe to samo i to samo... Chleb razowy to chleb pieczony z maki
> razowej, znaczy niepytlowanej - czyli na raz mielimy cale iarno
> lacznie z otoczka (przy pytlowaniu otoczka w postaci otrab starta
> zostaje najpierw a dopiero potem pozostala czesc ziarna mieli sie na
> make). Ze pumpernikel robiony jest z maki razowej totez jest chlebem
> razowym.
> A ze od zwyklego zakwasowego razowca rozni sie znacznie sposobem
> wytwarzania (znaczna domieszka do ciasta chleba juz poprzednio
> upieczonego, wysuszonego i ponownie przemielonego, specyficzny sopsob
> fermentacji i pieczenia - w tym wysoka pionowa forma) do odrebna
> sprawa - ale nikt nie pisal ze razowiec to pumpernikel...
>
> A kwas chlebowy z pumpernikla to musi byc niezla rzecz - pytanie
> jeszcze z jakiego - z dziwnych firm czy od J.Adama?
>
> --
> Darek

Reasumując:

Nadaje się na kwas chlebowy, czy sie nie nadaje? :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

faq 11,5
wisnie
Zielona potrawa
sos do spagetti - jak zrobić ?
przyprawy gdzie kupic ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »