Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Erix" <E...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kwas chlebowy
Date: Wed, 25 Jun 2003 07:50:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 31
Message-ID: <bdbd65$b03$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bd8lm7$j1g$1@atlantis.news.tpi.pl> <3...@n...home.net.pl>
<bd96iu$9ma$1@nemesis.news.tpi.pl> <3...@n...home.net.pl>
<3...@n...tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.170.121
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1056520197 11267 212.244.170.121 (25 Jun 2003 05:49:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 25 Jun 2003 05:49:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:160963
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:3ef8da1f.5736959@news.tpi.pl...
> On Tue, 24 Jun 2003 13:56:09 +0200, "Artur Nowacki @ Work"
> <a...@l...home.pl> wrote:
>
> >Nie chce byc zlym prorokiem ale IMHO chyba pumpernikiel to bardzo nie to
> >samo co chleb razowy...
>
> NIe to samo i to samo... Chleb razowy to chleb pieczony z maki
> razowej, znaczy niepytlowanej - czyli na raz mielimy cale iarno
> lacznie z otoczka (przy pytlowaniu otoczka w postaci otrab starta
> zostaje najpierw a dopiero potem pozostala czesc ziarna mieli sie na
> make). Ze pumpernikel robiony jest z maki razowej totez jest chlebem
> razowym.
> A ze od zwyklego zakwasowego razowca rozni sie znacznie sposobem
> wytwarzania (znaczna domieszka do ciasta chleba juz poprzednio
> upieczonego, wysuszonego i ponownie przemielonego, specyficzny sopsob
> fermentacji i pieczenia - w tym wysoka pionowa forma) do odrebna
> sprawa - ale nikt nie pisal ze razowiec to pumpernikel...
>
> A kwas chlebowy z pumpernikla to musi byc niezla rzecz - pytanie
> jeszcze z jakiego - z dziwnych firm czy od J.Adama?
>
> --
> Darek
Reasumując:
Nadaje się na kwas chlebowy, czy sie nie nadaje? :-)
|