Data: 2003-06-25 05:38:38
Temat: Re: Kwas chlebowy
Od: "Artur Nowacki @ Work" <a...@l...home.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Dariusz K. Ladziak napisał:
> NIe to samo i to samo... Chleb razowy to chleb pieczony z maki
> razowej, znaczy niepytlowanej - czyli na raz mielimy cale iarno
> lacznie z otoczka (przy pytlowaniu otoczka w postaci otrab starta
> zostaje najpierw a dopiero potem pozostala czesc ziarna mieli sie na
> make). Ze pumpernikel robiony jest z maki razowej totez jest chlebem
> razowym.
> A ze od zwyklego zakwasowego razowca rozni sie znacznie sposobem
> wytwarzania (znaczna domieszka do ciasta chleba juz poprzednio
> upieczonego, wysuszonego i ponownie przemielonego, specyficzny sopsob
> fermentacji i pieczenia - w tym wysoka pionowa forma) do odrebna
> sprawa - ale nikt nie pisal ze razowiec to pumpernikel...
>
> A kwas chlebowy z pumpernikla to musi byc niezla rzecz - pytanie
> jeszcze z jakiego - z dziwnych firm czy od J.Adama?
>
Przekonales mnie.
Teraz pozostaje tylko czekac na obwieszczenie efektow produkcji tego kwasu.
--
"Kobieta, która nie może być brzydka, nie jest piękna." (Karl Kraus)
|