Data: 2003-06-25 05:50:05
Temat: Re: Kwas chlebowy
Od: "Erix" <E...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> napisał w wiadomości
news:3ef8da1f.5736959@news.tpi.pl...
> On Tue, 24 Jun 2003 13:56:09 +0200, "Artur Nowacki @ Work"
> <a...@l...home.pl> wrote:
>
> >Nie chce byc zlym prorokiem ale IMHO chyba pumpernikiel to bardzo nie to
> >samo co chleb razowy...
>
> NIe to samo i to samo... Chleb razowy to chleb pieczony z maki
> razowej, znaczy niepytlowanej - czyli na raz mielimy cale iarno
> lacznie z otoczka (przy pytlowaniu otoczka w postaci otrab starta
> zostaje najpierw a dopiero potem pozostala czesc ziarna mieli sie na
> make). Ze pumpernikel robiony jest z maki razowej totez jest chlebem
> razowym.
> A ze od zwyklego zakwasowego razowca rozni sie znacznie sposobem
> wytwarzania (znaczna domieszka do ciasta chleba juz poprzednio
> upieczonego, wysuszonego i ponownie przemielonego, specyficzny sopsob
> fermentacji i pieczenia - w tym wysoka pionowa forma) do odrebna
> sprawa - ale nikt nie pisal ze razowiec to pumpernikel...
>
> A kwas chlebowy z pumpernikla to musi byc niezla rzecz - pytanie
> jeszcze z jakiego - z dziwnych firm czy od J.Adama?
>
> --
> Darek
Reasumując:
Nadaje się na kwas chlebowy, czy sie nie nadaje? :-)
|