Data: 2003-06-25 00:26:39
Temat: Re: Kwas chlebowy
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Tue, 24 Jun 2003 13:56:09 +0200, "Artur Nowacki @ Work"
<a...@l...home.pl> wrote:
>Nie chce byc zlym prorokiem ale IMHO chyba pumpernikiel to bardzo nie to
>samo co chleb razowy...
NIe to samo i to samo... Chleb razowy to chleb pieczony z maki
razowej, znaczy niepytlowanej - czyli na raz mielimy cale iarno
lacznie z otoczka (przy pytlowaniu otoczka w postaci otrab starta
zostaje najpierw a dopiero potem pozostala czesc ziarna mieli sie na
make). Ze pumpernikel robiony jest z maki razowej totez jest chlebem
razowym.
A ze od zwyklego zakwasowego razowca rozni sie znacznie sposobem
wytwarzania (znaczna domieszka do ciasta chleba juz poprzednio
upieczonego, wysuszonego i ponownie przemielonego, specyficzny sopsob
fermentacji i pieczenia - w tym wysoka pionowa forma) do odrebna
sprawa - ale nikt nie pisal ze razowiec to pumpernikel...
A kwas chlebowy z pumpernikla to musi byc niezla rzecz - pytanie
jeszcze z jakiego - z dziwnych firm czy od J.Adama?
--
Darek
|