Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kwas chlebowy - prosba o przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kwas chlebowy - prosba o przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-02 12:34:36

Temat: Kwas chlebowy - prosba o przepis
Od: "Remek" <c...@c...tam.pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej moze ktos ma przepis na "kwas chlebowy" Bede wdzieczny Hej
Remek www.remig.cad.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-02 14:56:39

Temat: Re: Kwas chlebowy - prosba o przepis
Od: "Wojtek" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Remek" <c...@c...tam.pl> napisał w wiadomości
news:aq0gqa$jb6$1@news.tpi.pl...
> Hej moze ktos ma przepis na "kwas chlebowy" Bede wdzieczny Hej
> Remek www.remig.cad.pl
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-02 22:45:28

Temat: Re: Kwas chlebowy - prosba o przepis
Od: "Remek" <c...@c...tam.pl> szukaj wiadomości tego autora


No fajnie ale moze cos na temat tym razem
--
Remek www.remig.cad.pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-03 14:44:46

Temat: przepis ściągniety z forum GW
Od: "JMB" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

1 kg czarnego chleba razowego (na zakwasie) pokroić i wysuszyć w piekarniku.
Pokruszyć na małe kawałki i zalać 6 litrami wrzątku w kamionkowym lub
szklanym
naczyniu. Po wystygnięciu dodać 10g prasowanych drożdży piekarskich
rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody. Zostawić na dwanaście godzin.
Dodać
180g cukru. Odcedzieć i przelać do butelek z zamykaczem (np. po piwie
Grolsch).
Wstawić do lodówki. Gotowy do spożycia po 24 godz., po 3 dniach idealny.

Uwaga: dokładnie odmierzyć drożdże, bo po otwarciu butelki wszystko wyleci.

PZDR
JMB


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-03 21:35:30

Temat: Re: Kwas chlebowy - prosba o przepis
Od: "W. Stempniewicz" <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora

Zytni, czarny chleb (600 gram) pokrajac, wysuszyc, wrzucic do kamiennego
naczynia lub sloja, zalac 4 litrami wrzacej wody, zawiazac plotnem i
zostawic na 8 godzin. Nastepnie przelac ostroznie - bez osadu - do drugiego
sloja. Dodac 30 gram drozdzy i 150 gram cukru i zostawic w spokoju na 8
godzin. Nastepnie przefiltrowac przez rzadkie plotno, po czym wlac do
butelek, wkladajac do kazdej 1 rodzynek. Po uplywie 8 godzin, gdy rozpocznie
sie fermentacja, butelki dobrze zakorkowac obwiazujac kazdy korek drutem.
Wyniesc do piwnicy. Po 2 - 3 dniach kwas jest zdatny do uzytku.
Cytowane za: W. Perkowicz, "Zapasy Zimowe", Polskie Wydawnictwa
Gospodarcze, Warszawa 1957.
Wojtek
"Remek" <c...@c...tam.pl> schrieb im Newsbeitrag
news:aq0gqa$jb6$1@news.tpi.pl...
> Hej moze ktos ma przepis na "kwas chlebowy" Bede wdzieczny Hej
> Remek www.remig.cad.pl
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-04 15:05:35

Temat: Re: Kwas chlebowy - prosba o przepis (P)
Od: Bozenka <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> No fajnie ale moze cos na temat tym razem
> --
> Remek www.remig.cad.pl


No to może zajrzyj na nasza stronke kuchenna
http://kuchenna.host.sk/
Tradycyjnie dzial "Przepisy grupowe"

Pozdrawiam
Bozenka z Wilna :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Knedliczki
Chińszczyzna
karp faszerowany pieczony
Pieczeń wieprzowa
Placki po Węgiersku lub po bytomsku

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »