| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-18 12:27:06
Temat: Kwitnący tulipan [P]Miałem okazję niedawno zjeść dobre ciasto. Oto przepis:
Kwitnący tulipan
6 jaj;
1,5 szklanki cukru
1 kostka margaryny
wszystko to utrzeć razem, następnie dodać
2 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
wymieszać, dodać
6 łyżek oliwy
wymieszać
następnie podzielić na 4 części
do 1 części dodać 0,5 szklanki maku
do 2 części dodać 2 łyżki kakao
do 3 części dodać kisiel wiśniowy
do 4 części nie dodawać nic
wylać do formy, piec 40 minut w prodiżu
smacznego
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-23 07:16:12
Temat: Re: Kwitnący tulipan [P]
Użytkownik "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:b33dku$mkf$3@news.onet.pl...
> Miałem okazję niedawno zjeść dobre ciasto. Oto przepis:
>
> Kwitnący tulipan
>
> 6 jaj;
> 1,5 szklanki cukru
> 1 kostka margaryny
> wszystko to utrzeć razem, następnie dodać
> 2 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> wymieszać, dodać
> 6 łyżek oliwy
> wymieszać
>
> następnie podzielić na 4 części
> do 1 części dodać 0,5 szklanki maku
> do 2 części dodać 2 łyżki kakao
> do 3 części dodać kisiel wiśniowy
> do 4 części nie dodawać nic
>
> wylać do formy, piec 40 minut w prodiżu
>
> smacznego
Rozbudowana wersja zebry. Jest jeden myk (oczywiście poza tym, że oliwy
może być więcej), często nie wychodzi i czasami daje zakalca jak się nie
pamięta o tym, aby zrównoważyć kakao i ów kisiel wiśniowy, dosypując do
4 części takąż objętość mąki (może być zwykła, może być ziemniaczana).
Nigdy nie robiłem tego z makiem, nie wiem, jak się zachowa.
Pzdr
Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-24 12:03:03
Temat: Re: Kwitnący tulipan [P]Dzięki, ale już nie musisz pytać
Eksperyment się udał - najbardziej efektowne było w długiej formie-
kolejność jaką podałeś - mak kakao kisiel białe.
A dla Bazylego4 - do zebry dodaje się jeszcze napój gazowany i wlewa się
ciasto po dwie łyzki, a w tulipanie każdy rodzaj na raz i efekt polega na
różnym "rośnięciu" ciast z dodatkami.
Pozdrawiam Teekaa
Użytkownik "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:b33dku$mkf$3@news.onet.pl...
> Miałem okazję niedawno zjeść dobre ciasto. Oto przepis:
>
> Kwitnący tulipan
>
> 6 jaj;
> 1,5 szklanki cukru
> 1 kostka margaryny
> wszystko to utrzeć razem, następnie dodać
> 2 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
> wymieszać, dodać
> 6 łyżek oliwy
> wymieszać
>
> następnie podzielić na 4 części
> do 1 części dodać 0,5 szklanki maku
> do 2 części dodać 2 łyżki kakao
> do 3 części dodać kisiel wiśniowy
> do 4 części nie dodawać nic
>
> wylać do formy, piec 40 minut w prodiżu
>
> smacznego
>
> --
>
> Rafał
> GG #95230
> ===================
> Nie jemy po to, aby żyć.
> Żyjemy po to, aby jeść.
> ===================
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |