Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Langos węgierskie placki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Langos węgierskie placki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-01-19 06:29:03

Temat: Re: Langos węgierskie placki
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

<c...@p...onet.pl> wrote:


> > Kukurydza, jak wiadomoo, mie jest tradycyjnym skladnikiem kuchni
> > wegierskiej.  Nie slyszalem nigdy o langosach z kukurydzy.
>
> To dlaczego placki są takie rumiane, lekkie i puszyste? Czy aby z ziemniaków?
> Widzia"em ciasto, które "czeka" do uformowania na placki. Ono się wręcz wylewa
> z dzieży. Ziemniaki chyba tak nie urosną.

Glownym skladnikiem jest maka pszenna. Na mace kukurydzianej tez ciast
zle rosnie.

> A może Twój przepis jest na jakieś
> inne placki. Skąd wiesz, że to langosze?

Bo pochodzi z kompetentnej wegierskiej ksiazki kucharskiej, zostalo
sprawdzone w innych zrodlach , a takze organoleptycznie na Wegrzech.

> A co do kukurydzy to chyba nie by"eś na Węgrzech. Tam nic innego nie rośnie.

A od kiedy to Wegrzy uprawiaja tyle kukurydzy? I zapewne glownie na
eksport oraz do uzytku w nowych, nie-wegierskich potrawach. Tradycyjna
kuchnia wegierska kukurydzy raczej nie stosuje. Natomiast Wegrzy zawsze
uprawiali wysikiej jakosci pszenice.

Wladyslaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-01-19 07:52:01

Temat: Re: Langos węgierskie placki
Od: "Jakub Jewula" <b...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

...Formowac cienkie placki wielkosci dloni i smazyc na
> wrzacym oleju -- poczatkowa pod przykryciem, a po przewroceniu na druga
> strone juz bez przykrycia.

W jakim naczyniu je smazysz?
Na Wegrzech widzialem jak to robia w naczyniu wielkosc malej wanny ;-)

Nie bardzo sobie wyobrazam smazenie langoszy na patelni,
tluszczu musi byc duzo...

AHA - napewno wiesz jak robia sosik do smarowania...
Napisz a laski swojej.

Q

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-01-20 08:48:24

Temat: Re: Langos węgierskie placki
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Jakub Jewula <b...@s...com.pl> wrote:


> W jakim naczyniu je smazysz?
> Na Wegrzech widzialem jak to robia w naczyniu wielkosc malej wanny ;-)

To zapewne w budkach gatronomicznych.
>
> Nie bardzo sobie wyobrazam smazenie langoszy na patelni,
> tluszczu musi byc duzo...

Owszem, smazy sie je na patelni w glebokim tluszczu, podobnie jak
sznycle wiedenskie.
>
> AHA - napewno wiesz jak robia sosik do smarowania...


Nic nie wiem o sosiku, ale klasyczny wegierski dodatek to kapusta
posiekana, podsmazona na tluszczu, popieprzona i uzyta jako nadzienie do
langosa.

To tyle co wiem, gdyz nie bedac wielkim amatorem smazonych ciast
specjalie sie langosami nigdy nie interesowalem.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Demanovka
ziemniaki
Ugotowana pieczen
mascarpone
Paczki na piwie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »