| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-19 06:29:03
Temat: Re: Langos węgierskie placki<c...@p...onet.pl> wrote:
> > Kukurydza, jak wiadomoo, mie jest tradycyjnym skladnikiem kuchni
> > wegierskiej. Nie slyszalem nigdy o langosach z kukurydzy.
>
> To dlaczego placki są takie rumiane, lekkie i puszyste? Czy aby z ziemniaków?
> Widzia"em ciasto, które "czeka" do uformowania na placki. Ono się wręcz wylewa
> z dzieży. Ziemniaki chyba tak nie urosną.
Glownym skladnikiem jest maka pszenna. Na mace kukurydzianej tez ciast
zle rosnie.
> A może Twój przepis jest na jakieś
> inne placki. Skąd wiesz, że to langosze?
Bo pochodzi z kompetentnej wegierskiej ksiazki kucharskiej, zostalo
sprawdzone w innych zrodlach , a takze organoleptycznie na Wegrzech.
> A co do kukurydzy to chyba nie by"eś na Węgrzech. Tam nic innego nie rośnie.
A od kiedy to Wegrzy uprawiaja tyle kukurydzy? I zapewne glownie na
eksport oraz do uzytku w nowych, nie-wegierskich potrawach. Tradycyjna
kuchnia wegierska kukurydzy raczej nie stosuje. Natomiast Wegrzy zawsze
uprawiali wysikiej jakosci pszenice.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-19 07:52:01
Temat: Re: Langos węgierskie placki...Formowac cienkie placki wielkosci dloni i smazyc na
> wrzacym oleju -- poczatkowa pod przykryciem, a po przewroceniu na druga
> strone juz bez przykrycia.
W jakim naczyniu je smazysz?
Na Wegrzech widzialem jak to robia w naczyniu wielkosc malej wanny ;-)
Nie bardzo sobie wyobrazam smazenie langoszy na patelni,
tluszczu musi byc duzo...
AHA - napewno wiesz jak robia sosik do smarowania...
Napisz a laski swojej.
Q
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-20 08:48:24
Temat: Re: Langos węgierskie plackiJakub Jewula <b...@s...com.pl> wrote:
> W jakim naczyniu je smazysz?
> Na Wegrzech widzialem jak to robia w naczyniu wielkosc malej wanny ;-)
To zapewne w budkach gatronomicznych.
>
> Nie bardzo sobie wyobrazam smazenie langoszy na patelni,
> tluszczu musi byc duzo...
Owszem, smazy sie je na patelni w glebokim tluszczu, podobnie jak
sznycle wiedenskie.
>
> AHA - napewno wiesz jak robia sosik do smarowania...
Nic nie wiem o sosiku, ale klasyczny wegierski dodatek to kapusta
posiekana, podsmazona na tluszczu, popieprzona i uzyta jako nadzienie do
langosa.
To tyle co wiem, gdyz nie bedac wielkim amatorem smazonych ciast
specjalie sie langosami nigdy nie interesowalem.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |