Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Łazanki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Łazanki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-19 12:01:28

Temat: Łazanki
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk) szukaj wiadomości tego autora

Czy ktoś ma może jakiś sprawdzony przepis na łazanki? Nie wiem czy
oryginalnie robi się je z mięsem mielonym i kapustą, czy tylko kapustą.
Nigdy ich nie robiłam, ale jadłam i bardzo mi smakowały. Były robione ze
zwykłym makaronem, chyba były to te grubsze nitki. Napiszcie, jak wyglądają
wasze doświadczenia i podajcie instrukcje jak to dokładnie się robi? Bardzo
chciałabym sama spróbować
Pozdrawiam bardzo serdecznie

Monika

--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-19 14:05:27

Temat: Re: Łazanki
Od: "Dorota***" <d...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> . Napiszcie, jak wyglądają
> wasze doświadczenia i podajcie instrukcje jak to dokładnie się robi?
Bardzo
> chciałabym sama spróbować

Gotuję poszatkowaną kapustę (kiszoną lub słodką. lub pół na pół) z 1
liściem laurowym i zielem angielskim (2 ziarenka), jak jest miękka odlewam
resztki wody , dodaję masła. Osobno zesmażam boczek (wersja oszczędnościowa)
z cebulką w kostkę lub mięso mielone +usmażona cebula, na ugotowany makaron
(najlepiej łazankowy - takie kwadraty małe) daję kapustę i mięso. Zajadam w
każdych ilościach z wielkim smakiem. Danie proste i szybkie, można dodać np.
majeranek, kminek, pieprz czy co kto lubi (mnie najbardziej odpowiada
właśnie taki bez dosmaczania) . Proporcje też dowolne - ja lubię dużo
kapusty, najlepiej kiszonej.
Ale mi narobiłaś smaka :-), chyba jutro zrobię.

Pozdrowienia
Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-19 14:15:03

Temat: Re: Łazanki
Od: Izabela Kopij <i...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Monika Zarczuk wrote:

> Czy ktoś ma może jakiś sprawdzony przepis na łazanki? Nie wiem czy
> oryginalnie robi się je z mięsem mielonym i kapustą, czy tylko kapustą.
> Nigdy ich nie robiłam, ale jadłam i bardzo mi smakowały. Były robione ze
> zwykłym makaronem, chyba były to te grubsze nitki. Napiszcie, jak
> wyglądają wasze doświadczenia i podajcie instrukcje jak to dokładnie się
> robi? Bardzo chciałabym sama spróbować
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
> Monika
>
Przepis z babci na mame i na mnie... standardowo jak wiekszosc moich
przepisow:)

Kapuste, szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miekkosci, potem
odcedzamy.
Na patelni przysmazamy lekko boczek (ja lubie jak jest to duza ilosc
boczku). Sciagamy z patelni i wrzucamy pokrojona w kostke (moze byc dosc
duza) i podduszamy -- ale lekko.
W garze gotujemy makaron lazankowy -- albo kupny albo robiony recznie (w
moim wypadku zwykle jest to makaron z resztek ciasta z pierogow:)).
I teraz wszystko wrzucamy do duzej brytfanki mieszamy razem solimy i
pieprzymy. Mozna dodac troszke masla. I zapiekamy z godzinke czasu od czasu
do czasu mieszajac. Jedzonko jest pyszne.
A swoja droga... zwykle robie za duzo lazanek... i w zwiazku z tym po
pierwszym zjedzeniu wkladam go gara i do lodowki, a potem sukcesywnie
odgrzewam. Jesli zostawie je w garze na wierzchu, to lazanki koncza sie
jakos nad ranem:))

Izza
--
Izabela Kopij
i...@p...onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-19 16:50:38

Temat: Re: Łazanki
Od: "" <m...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy ktoś ma może jakiś sprawdzony przepis na łazanki? Nie wiem czy
> oryginalnie robi się je z mięsem mielonym i kapustą, czy tylko kapustą.
> Nigdy ich nie robiłam, ale jadłam i bardzo mi smakowały. Były robione ze
> zwykłym makaronem, chyba były to te grubsze nitki. Napiszcie, jak wyglądają
> wasze doświadczenia i podajcie instrukcje jak to dokładnie się robi? Bardzo
> chciałabym sama spróbować
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
> Monika
>
> --
> Zaloz prywatne forum:
> http://forum.onet.pl
>
WITAM! Prawdziwe łazanki to kwadratowe kluseczki robione ręcznie, ale nie
bądźmy drobiazgowe, można je kupić. Ja wykorzystuję mięso wołowe z gotowania
rosołu/ kurczaka z rosołu robię w potrawce/, mielę gotowane mięso i dodaję
smażonej cebulki, dużo pieprzu i sól . Wszystko razem przesmażam razem
napatelni i dodaję do ugotowanych klusek. Ot i to wszystko! Do tego baeszczyk
do picia.pzdr.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-19 17:18:39

Temat: Re: Łazanki [OT]
Od: "aga" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> > Czy ktoś ma może jakiś sprawdzony przepis na łazanki? Nie wiem czy
> > oryginalnie robi się je z mięsem mielonym i kapustą, czy tylko kapustą.

> >
> WITAM! Prawdziwe łazanki to kwadratowe kluseczki robione ręcznie.

No wlasnie :)
Ja od dziecka myslalam, ze lazanki to taki kwadratowy makaron. No i ze moga byc
lazanki z makiem, lazanki z kapusta i grzybami itd. ...
A tu pare dni temu dowiedzialam sie, ze to potrawa sama w sobie, zlozona z
makaronu (obojetnie jakiego) i kapusty :)


Pozdrowka cieple
Aga

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-20 07:21:37

Temat: Re: Łazanki [OT]
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

aga wrote:

> No wlasnie :)
> Ja od dziecka myslalam, ze lazanki to taki kwadratowy makaron. No i ze moga byc
> lazanki z makiem, lazanki z kapusta i grzybami itd. ...
> A tu pare dni temu dowiedzialam sie, ze to potrawa sama w sobie, zlozona z
> makaronu (obojetnie jakiego) i kapusty :)


Masz rację. Łazanki z makaronu "grubsze nitki" to całkiem nowy i
oryginalny wynalazek.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-20 08:38:39

Temat: Odp: Łazanki
Od: "maciek" <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

No i takie łazanki wegetariańskie z grzybkami leśnymi, a jak ktos nie
ma to z pieczarkami.

--
maciek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-20 14:51:08

Temat: Re: Łazanki
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

No widzicie, znowu co kraj to obyczaj, bo u mnie w domu (u babć obu, Dolny
Śląsk), łazanki to był makaron z duszoną kapustą, ale kiszoną, bez mięsa,
można było dodać pieczarki i trochę oleju, do tego jakieś przyprawy, ale
nigdy z mięsem - od zawsze była to dla mnie potrawa jak najbardziej postna.
A teraz się dowiaduję, że z mięsem można - chyba spróbuję ;))


--
KingAM

"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-20 19:12:10

Temat: Re: Łazanki
Od: "Kobi" <K...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:bn0son$tsj$1@opal.futuro.pl...
> No widzicie, znowu co kraj to obyczaj, bo u mnie w domu (u babć obu, Dolny
> Śląsk), łazanki to był makaron z duszoną kapustą, ale kiszoną, bez mięsa,
> można było dodać pieczarki i trochę oleju, do tego jakieś przyprawy, ale
> nigdy z mięsem - od zawsze była to dla mnie potrawa jak najbardziej
postna.
> A teraz się dowiaduję, że z mięsem można - chyba spróbuję ;))
> > --
> KingAM


> to prawda,
bo u mnie z kapustą słodką duszoną z cebulą i posypane twarogiem i pieprzem
(wg babci z Galicji, a wg babci z kresów bez twarogu, ewentualnie z
boczkiem). Sama do tej pory gotuję obydwie wersje.

PS Babcia z Galicji robiła pierogi z nadzieniem ze słodkiej duszonej kapusty
(młoda jeszcze lepsza) z cebulką podsmażaną i twarogiem - mniam. Ja też
czesem takie robię, ale przeważnie kończy się na pogróżkach, czyli łazankach
[Polish lasagne jak mawia mój syn]

Toxyczna babcia helena


>
> "things are not always as they seem to be"
> * al pacino* recruit*
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ananas-co zrobić jak zostało
Chleb bez glutenu i drożdży??
Dlaczego bita śmietana się zwarzyła?
[szukam] Sushi - skladniki i przybory do robienia
pizza w Il Caminetto (z serii jadlam)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »