| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-19 12:01:28
Temat: ŁazankiCzy ktoś ma może jakiś sprawdzony przepis na łazanki? Nie wiem czy
oryginalnie robi się je z mięsem mielonym i kapustą, czy tylko kapustą.
Nigdy ich nie robiłam, ale jadłam i bardzo mi smakowały. Były robione ze
zwykłym makaronem, chyba były to te grubsze nitki. Napiszcie, jak wyglądają
wasze doświadczenia i podajcie instrukcje jak to dokładnie się robi? Bardzo
chciałabym sama spróbować
Pozdrawiam bardzo serdecznie
Monika
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-19 14:05:27
Temat: Re: Łazanki> . Napiszcie, jak wyglądają
> wasze doświadczenia i podajcie instrukcje jak to dokładnie się robi?
Bardzo
> chciałabym sama spróbować
Gotuję poszatkowaną kapustę (kiszoną lub słodką. lub pół na pół) z 1
liściem laurowym i zielem angielskim (2 ziarenka), jak jest miękka odlewam
resztki wody , dodaję masła. Osobno zesmażam boczek (wersja oszczędnościowa)
z cebulką w kostkę lub mięso mielone +usmażona cebula, na ugotowany makaron
(najlepiej łazankowy - takie kwadraty małe) daję kapustę i mięso. Zajadam w
każdych ilościach z wielkim smakiem. Danie proste i szybkie, można dodać np.
majeranek, kminek, pieprz czy co kto lubi (mnie najbardziej odpowiada
właśnie taki bez dosmaczania) . Proporcje też dowolne - ja lubię dużo
kapusty, najlepiej kiszonej.
Ale mi narobiłaś smaka :-), chyba jutro zrobię.
Pozdrowienia
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 14:15:03
Temat: Re: ŁazankiMonika Zarczuk wrote:
> Czy ktoś ma może jakiś sprawdzony przepis na łazanki? Nie wiem czy
> oryginalnie robi się je z mięsem mielonym i kapustą, czy tylko kapustą.
> Nigdy ich nie robiłam, ale jadłam i bardzo mi smakowały. Były robione ze
> zwykłym makaronem, chyba były to te grubsze nitki. Napiszcie, jak
> wyglądają wasze doświadczenia i podajcie instrukcje jak to dokładnie się
> robi? Bardzo chciałabym sama spróbować
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
> Monika
>
Przepis z babci na mame i na mnie... standardowo jak wiekszosc moich
przepisow:)
Kapuste, szatkujemy, gotujemy w osolonej wodzie do miekkosci, potem
odcedzamy.
Na patelni przysmazamy lekko boczek (ja lubie jak jest to duza ilosc
boczku). Sciagamy z patelni i wrzucamy pokrojona w kostke (moze byc dosc
duza) i podduszamy -- ale lekko.
W garze gotujemy makaron lazankowy -- albo kupny albo robiony recznie (w
moim wypadku zwykle jest to makaron z resztek ciasta z pierogow:)).
I teraz wszystko wrzucamy do duzej brytfanki mieszamy razem solimy i
pieprzymy. Mozna dodac troszke masla. I zapiekamy z godzinke czasu od czasu
do czasu mieszajac. Jedzonko jest pyszne.
A swoja droga... zwykle robie za duzo lazanek... i w zwiazku z tym po
pierwszym zjedzeniu wkladam go gara i do lodowki, a potem sukcesywnie
odgrzewam. Jesli zostawie je w garze na wierzchu, to lazanki koncza sie
jakos nad ranem:))
Izza
--
Izabela Kopij
i...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 16:50:38
Temat: Re: Łazanki> Czy ktoś ma może jakiś sprawdzony przepis na łazanki? Nie wiem czy
> oryginalnie robi się je z mięsem mielonym i kapustą, czy tylko kapustą.
> Nigdy ich nie robiłam, ale jadłam i bardzo mi smakowały. Były robione ze
> zwykłym makaronem, chyba były to te grubsze nitki. Napiszcie, jak wyglądają
> wasze doświadczenia i podajcie instrukcje jak to dokładnie się robi? Bardzo
> chciałabym sama spróbować
> Pozdrawiam bardzo serdecznie
>
> Monika
>
> --
> Zaloz prywatne forum:
> http://forum.onet.pl
>
WITAM! Prawdziwe łazanki to kwadratowe kluseczki robione ręcznie, ale nie
bądźmy drobiazgowe, można je kupić. Ja wykorzystuję mięso wołowe z gotowania
rosołu/ kurczaka z rosołu robię w potrawce/, mielę gotowane mięso i dodaję
smażonej cebulki, dużo pieprzu i sól . Wszystko razem przesmażam razem
napatelni i dodaję do ugotowanych klusek. Ot i to wszystko! Do tego baeszczyk
do picia.pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 17:18:39
Temat: Re: Łazanki [OT]> > Czy ktoś ma może jakiś sprawdzony przepis na łazanki? Nie wiem czy
> > oryginalnie robi się je z mięsem mielonym i kapustą, czy tylko kapustą.
> >
> WITAM! Prawdziwe łazanki to kwadratowe kluseczki robione ręcznie.
No wlasnie :)
Ja od dziecka myslalam, ze lazanki to taki kwadratowy makaron. No i ze moga byc
lazanki z makiem, lazanki z kapusta i grzybami itd. ...
A tu pare dni temu dowiedzialam sie, ze to potrawa sama w sobie, zlozona z
makaronu (obojetnie jakiego) i kapusty :)
Pozdrowka cieple
Aga
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-20 07:21:37
Temat: Re: Łazanki [OT]aga wrote:
> No wlasnie :)
> Ja od dziecka myslalam, ze lazanki to taki kwadratowy makaron. No i ze moga byc
> lazanki z makiem, lazanki z kapusta i grzybami itd. ...
> A tu pare dni temu dowiedzialam sie, ze to potrawa sama w sobie, zlozona z
> makaronu (obojetnie jakiego) i kapusty :)
Masz rację. Łazanki z makaronu "grubsze nitki" to całkiem nowy i
oryginalny wynalazek.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-20 08:38:39
Temat: Odp: ŁazankiNo i takie łazanki wegetariańskie z grzybkami leśnymi, a jak ktos nie
ma to z pieczarkami.
--
maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-20 14:51:08
Temat: Re: ŁazankiNo widzicie, znowu co kraj to obyczaj, bo u mnie w domu (u babć obu, Dolny
Śląsk), łazanki to był makaron z duszoną kapustą, ale kiszoną, bez mięsa,
można było dodać pieczarki i trochę oleju, do tego jakieś przyprawy, ale
nigdy z mięsem - od zawsze była to dla mnie potrawa jak najbardziej postna.
A teraz się dowiaduję, że z mięsem można - chyba spróbuję ;))
--
KingAM
"things are not always as they seem to be"
* al pacino* recruit*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-20 19:12:10
Temat: Re: Łazanki
Użytkownik "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl> napisał w
wiadomości news:bn0son$tsj$1@opal.futuro.pl...
> No widzicie, znowu co kraj to obyczaj, bo u mnie w domu (u babć obu, Dolny
> Śląsk), łazanki to był makaron z duszoną kapustą, ale kiszoną, bez mięsa,
> można było dodać pieczarki i trochę oleju, do tego jakieś przyprawy, ale
> nigdy z mięsem - od zawsze była to dla mnie potrawa jak najbardziej
postna.
> A teraz się dowiaduję, że z mięsem można - chyba spróbuję ;))
> > --
> KingAM
> to prawda,
bo u mnie z kapustą słodką duszoną z cebulą i posypane twarogiem i pieprzem
(wg babci z Galicji, a wg babci z kresów bez twarogu, ewentualnie z
boczkiem). Sama do tej pory gotuję obydwie wersje.
PS Babcia z Galicji robiła pierogi z nadzieniem ze słodkiej duszonej kapusty
(młoda jeszcze lepsza) z cebulką podsmażaną i twarogiem - mniam. Ja też
czesem takie robię, ale przeważnie kończy się na pogróżkach, czyli łazankach
[Polish lasagne jak mawia mój syn]
Toxyczna babcia helena
>
> "things are not always as they seem to be"
> * al pacino* recruit*
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |