« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-19 08:50:26
Temat: Dlaczego bita śmietana się zwarzyła?Cześć! Zważyła mi się bita śmietana. Ubiłam ją mikserem - stopień ubicia
odbiegał od ideału, jakaś dziwna była od początku (Piątnica 36%). Dodałam
sztucznego słodzika zamiast cukru, zamieszałam i śmietana się zważyła. Co
może być przyczyną - śmietana czy słodzik? O może metoda?
mangha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-19 10:34:16
Temat: Re: Dlaczego bita śmietana się zwarzyła?Dodałam
> sztucznego słodzika zamiast cukru, zamieszałam i śmietana się zważyła. Co
> może być przyczyną - śmietana czy słodzik? O może metoda?
Słodzik - brrrrrrrrrrrrrrr.
*p*
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 12:06:02
Temat: Re: Dlaczego bita śmietana się zwarzyła?> Cześć! Zważyła mi się bita śmietana. Ubiłam ją mikserem - stopień ubicia
> odbiegał od ideału, jakaś dziwna była od początku (Piątnica 36%).
Tez chcialem kiedys zrobic wspaniala tłusta smietanke,wlaczylem mikser i po
chwili mialem maslo ?!
A na prawde okazalo sie,ze 30% schlodzona i bita recznie jest najlepsza.
--
Pozdrawiam
Artur Z
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 12:25:52
Temat: Re: Dlaczego bita śmietana się zwarzyła?mangha wrote:
> Cześć! Zważyła mi się bita śmietana. Ubiłam ją mikserem - stopień ubicia
> odbiegał od ideału, jakaś dziwna była od początku (Piątnica 36%). Dodałam
> sztucznego słodzika zamiast cukru, zamieszałam i śmietana się zważyła. Co
> może być przyczyną - śmietana czy słodzik? O może metoda?
>
> mangha
Też używam 36%, UHT. Bardzo dobrze schładzam a następnie ubijam mikserem na
najwolniejszych obrotach. Przy szybkich robi się masło, cukier dodaję na
sam koniec.
--
olga, tinta i 2+1
http://koty.tintaonline.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 14:38:49
Temat: Re: Dlaczego bita śmietana się zwarzy"a?"mangha" <RedXIII@[do wyciÍcia]wp.pl> wrote:
> Cześć! Zważy"a mi się bita śmietana. Ubi"am ją mikserem - stopień ubicia
> odbiega" od idea"u, jakaś dziwna by"a od początku (Piątnica 36%). Doda"am
> sztucznego s"odzika zamiast cukru, zamiesza"am i śmietana się zważy"a. Co
> może być przyczyną - śmietana czy s"odzik? O może metoda?
Prawdopodobnie slabo o. Schlodzic nalezy wszystko -- smietane, miske,
trzepaczke.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 20:30:53
Temat: Re: Dlaczego bita śmietana się zwarzyła?
Użytkownik "mangha" <RedXIII@[do wycięcia]wp.pl> napisał w wiadomości
news:bmtj8m$l8m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Cześć! Zważyła mi się bita śmietana. Ubiłam ją mikserem - stopień ubicia
> odbiegał od ideału, jakaś dziwna była od początku (Piątnica 36%).
Ta smietana generalnie ciezka jest do ubicia, robi sie za gesta. Ale kazdej
smietany dotyczy zasada, ze wysokie obroty miksera szkodza koncowemu
efektowi. Wtedy dzialaja duze sily odsrodkowe i czasteczki tluszczu sie
oddzielaja od czasteczek wody, bo maja one rozny ciezar, stad efekt
zwarzenia. To fizyka. A z moich obserwacji wynika, ze tez ksztalt koncowek
miksera ma znaczenie. Najgorsze sa te z cienkich drucikow, najlepsze z
blaszek wygietych w V. Takie koncowki wprowadzaja wiecej powietrza i zarowno
piana z bialek jak smietana ubijaja sie najlepiej. Reczne trzepaczki sa co
prawda z drutow, ale reka krecimy tak, by to powietrze wprowadzic no i nie
ma takich predkosci. Wladyslaw Los juz kiedys slusznie pisal, ze reczne
ubijanie jest najlepsze. Ja sobie te nauki wzielam do serca i teraz idzie mi
bez problemow.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 22:07:27
Temat: Re: Dlaczego bita śmietana się zwarzyła?Dzięki za wszystkie rady, żeczywiście popełniłam parę błędów - za tłusta
śmietana, za wysokie obroty, nie schłodzona miska... Przerzucę się na ręczne
ubijanie...
mangha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-19 23:40:27
Temat: Re: Dlaczego bita śmietana się zwarzyła?Agata Solon wrote:
> Najgorsze sa te z cienkich drucikow,
> najlepsze z blaszek wygietych w V. Takie koncowki wprowadzaja wiecej
> powietrza i zarowno
> piana z bialek jak smietana ubijaja sie najlepiej.
Mam takie właśnie cienkie - z napowietrzaniem śmietany radzę sobie ubijając
w pierwszym etapie przede wszystkim górną warstwę, jak już wytworzy się
dość obfita "pianka" zaczynam ubijać całość podchodząc jednak często
ubijakami do góry, żeby złapać więcej powietrza. Cały trick polega na tym,
żeby ubijaki nie "stały" w miejscu w naczyniu. Jak do tej pory to działa -
śmietana jest puszysta i ubita na sztywno.
--
olga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-20 07:16:06
Temat: Re: Dlaczego bita śmietana się zwarzyła?
Użytkownik "olga" <koty@[nospam].tintaonline.net> napisał w wiadomości
news:bmtvr8$4rn$1@news.onet.pl...
>
> Też używam 36%, UHT. Bardzo dobrze schładzam a następnie ubijam mikserem
na
> najwolniejszych obrotach. Przy szybkich robi się masło, cukier dodaję na
> sam koniec.
ja robie tak samo. tyle ze mikserem ubijam na najwyzszych obrotach.
generalnie przy ubijaniu smietany najwazniejsze jest pozadne jej
schlodzenie - inaczej jakkolwiek bys jej nie ubijala bedzie maslo
pzdr
marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-20 07:44:33
Temat: Re: Dlaczego bita śmietana się zwarzyła?Użytkownik "mangha" <RedXIII@[do wycięcia]wp.pl> napisał w wiadomości
news:bmtj8m$l8m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Cześć! Zważyła mi się bita śmietana. Ubiłam ją mikserem - stopień ubicia
> odbiegał od ideału, jakaś dziwna była od początku (Piątnica 36%). Dodałam
> sztucznego słodzika zamiast cukru, zamieszałam i śmietana się zważyła. Co
> może być przyczyną - śmietana czy słodzik? O może metoda?
Mi kiedys smietana sie zwarzyla, bo, jak sie potem okazalo, byla
niepierwszej swiezosci. Nie popatrzylam na termin przydatnosci w sklepie.
Przekroczony nie byl, ale tak tuz, tuz. ja zawsze cukier dodaje w trakcie
ubijania. Dobrze zrozumialam, ze dodalas na samym koncu?
Kruszyna
--
"Primum non stresere... "
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |