Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Dlaczego bita śmietana się zwarzyła?
Date: Sun, 19 Oct 2003 22:30:53 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 22
Message-ID: <bmurvt$43r$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bmtj8m$l8m$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pc10.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1066595135 4219 213.76.98.10 (19 Oct 2003 20:25:35 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 19 Oct 2003 20:25:35 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176833
Ukryj nagłówki
Użytkownik "mangha" <RedXIII@[do wycięcia]wp.pl> napisał w wiadomości
news:bmtj8m$l8m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Cześć! Zważyła mi się bita śmietana. Ubiłam ją mikserem - stopień ubicia
> odbiegał od ideału, jakaś dziwna była od początku (Piątnica 36%).
Ta smietana generalnie ciezka jest do ubicia, robi sie za gesta. Ale kazdej
smietany dotyczy zasada, ze wysokie obroty miksera szkodza koncowemu
efektowi. Wtedy dzialaja duze sily odsrodkowe i czasteczki tluszczu sie
oddzielaja od czasteczek wody, bo maja one rozny ciezar, stad efekt
zwarzenia. To fizyka. A z moich obserwacji wynika, ze tez ksztalt koncowek
miksera ma znaczenie. Najgorsze sa te z cienkich drucikow, najlepsze z
blaszek wygietych w V. Takie koncowki wprowadzaja wiecej powietrza i zarowno
piana z bialek jak smietana ubijaja sie najlepiej. Reczne trzepaczki sa co
prawda z drutow, ale reka krecimy tak, by to powietrze wprowadzic no i nie
ma takich predkosci. Wladyslaw Los juz kiedys slusznie pisal, ze reczne
ubijanie jest najlepsze. Ja sobie te nauki wzielam do serca i teraz idzie mi
bez problemow.
Agata Solon, naturalna
|