| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-25 05:25:46
Temat: Likier z orzechowWitam
Szukam sprawdzonego przepisu na likier orzechowy. Kiedy zrywac orzechy?
BTW, jakby ktos mial przepis na placki ziemniaczane...
--
Pozdrawiam Z.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-25 21:30:32
Temat: Re: Likier z orzechow> Witam
>
> Szukam sprawdzonego przepisu na likier orzechowy. Kiedy zrywac orzechy?
>
> BTW, jakby ktos mial przepis na placki ziemniaczane...
>
> --
> Pozdrawiam Z.
>
> Witam. Znalazłam w domu książkę Jana Gajkosia z 1958r pt. Nalewki. Jest w
niej przepis na likier orzechowy. 1 litr spirytusu, 1/2 l wody, 50 dag
zielonych włoskich orzechów, 50 dag cukru, 3-5 gożdzików. 3-4 gorzkie migdały.
kawałek cynamonu.Do naczynia wlać spirytus i 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy
korzenne oraz młode, zielone orzechy przekrojone na 4 części. Naczynie
zakorkować, odstawić na 2 tygodnie. Przygotować syrop z cukru i wody.
Przesączoną przez bibułę orzechówkę wlać do syropu / zanim ostygnie/, zmieszać,
wlać do butelek, zakorkować. Jeżeli chodzi o przepis na placki ziemniaczane to
popatrz na wpis z 25.05 - placki ziemniaczane i młoda kapustka. Znajdziesz tam
mój przepis na trochę inne placki. Życzę smacznego. Jeśli zdecydujesz się
zrobić moje placki to napisz, jestem ciekawa czy Ci posmakowały. Pozdrowienia!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-26 05:18:25
Temat: Re: Likier z orzechowmistella/at/poczta.onet.pl napisała
> > Szukam sprawdzonego przepisu na likier orzechowy. Kiedy zrywac orzechy?
> > BTW, jakby ktos mial przepis na placki ziemniaczane...
> Witam. Znalazłam w domu książkę Jana Gajkosia z 1958r pt. Nalewki. Jest
/ciach/
Dziekuje za przepis.
> Jeżeli chodzi o przepis na placki ziemniaczane to popatrz na wpis z 25.05
> - placki ziemniaczane i młoda kapustka.
Znalazlem. Dam znac jak wyszly, ale to na razie dla mnie trudne
przedsiewziecie.
--
Pozdrawiam Z.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |