Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.p
l!niusy.onet.pl
From: m...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Likier z orzechow
Date: 25 May 2003 23:30:32 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 23
Message-ID: <0...@n...onet.pl>
References: <bapk1u$516$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1053898232 29023 192.168.240.245 (25 May 2003 21:30:32 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 25 May 2003 21:30:32 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 212.182.120.157, 213.180.130.14
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows 98; cw-mep2000-retail)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:157640
Ukryj nagłówki
> Witam
>
> Szukam sprawdzonego przepisu na likier orzechowy. Kiedy zrywac orzechy?
>
> BTW, jakby ktos mial przepis na placki ziemniaczane...
>
> --
> Pozdrawiam Z.
>
> Witam. Znalazłam w domu książkę Jana Gajkosia z 1958r pt. Nalewki. Jest w
niej przepis na likier orzechowy. 1 litr spirytusu, 1/2 l wody, 50 dag
zielonych włoskich orzechów, 50 dag cukru, 3-5 gożdzików. 3-4 gorzkie migdały.
kawałek cynamonu.Do naczynia wlać spirytus i 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy
korzenne oraz młode, zielone orzechy przekrojone na 4 części. Naczynie
zakorkować, odstawić na 2 tygodnie. Przygotować syrop z cukru i wody.
Przesączoną przez bibułę orzechówkę wlać do syropu / zanim ostygnie/, zmieszać,
wlać do butelek, zakorkować. Jeżeli chodzi o przepis na placki ziemniaczane to
popatrz na wpis z 25.05 - placki ziemniaczane i młoda kapustka. Znajdziesz tam
mój przepis na trochę inne placki. Życzę smacznego. Jeśli zdecydujesz się
zrobić moje placki to napisz, jestem ciekawa czy Ci posmakowały. Pozdrowienia!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|