| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2004-05-12 10:03:40
Temat: Re: [MM, ale nie tylko] Co się "odkłada" przy zbyt wysokim poziomie insuliny?
Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c7srac$m0v$1@inews.gazeta.pl...
> > Widzisz, a u mnie nie rusza, pomimo tego, ze potrafie zjesc na raz
> tabliczke
> > czekolady czy 500 ml lodow. Widocznie na diecie Kwasniewskiego
> uposledziles
> > sobie metabolizm weglowodanow.
> >
>
> nie chwal dnia przed zachodem słońca ;) ty cały czas jedziesz na węglach
> cóż więc w tym dziwnego ze mozesz je zjadać niemal w dowolnych ilościach
> bez "ostrej" reakcji
Ale jakie: "cały czas na węglach" - czekolada tłusta i słodka, lody to
głównie mleko, tłuszcz i cukier, więc on cały czas miesza węglowodany z
cukrem.
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2004-05-12 10:12:06
Temat: Re: [MM, ale nie tylko] Co się "odkłada" przy zbyt wysokim poziomie insuliny?
Użytkownik "slawek" <slawekopty(usun)@gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:c7sqle$ir5$1@inews.gazeta.pl...
> właśnie dlatego ze jadasz mało to nie tyjesz , poza tym zywego organizmu
> nijak nie mozna porównac do pieca i mierzyć tylko energie którą się w
> niego wrzuca ( wiem ze to proste i dlatego chwyciło i mit kcal pokutuje
> cały czas )
Wiesz, ale ja tych kilokalorii, to tez nie zjadam zbyt dużo, mimo, że jadam
mało tłuszczu. Nie wiem skąd mit, że jak ktoś nie jada dużo zapychającego
tłuszczu, to ogólnie jada dużo kalorii, duże porcje, często.
tyje się od nadmiaru węglowodanów ,a inny jest "nadmiar" gdy
> jadasz je same inny gdy jadasz je nieprzetworzone inny gdy razem z nimi
> zjeszcz trochę tłuszczu a jeszcze inny gdy tego tłuszczu zjesz dużo ,
No ale Leszek utył na DO, więc jak jest naprawdę? Może jednak tak jak mówi
szmatławiona tu przez Ciebie oficjalna nauka: są _różne _powody_ tycia_, a
zjadanie nadmiaru kalorii jest głównym powodem zapoczątkowującym ten proces.
> zwykły klucz w proporcjach , opza tym niektórzy osobnicy mają na tyle
> sprawny organizm ze potrafią sobie poradzić z nadmiarem zjadanych cukrów
> przez długie lata, a inni tyją już od najmłodszych lat ;) są tez ludzie
> którzy nie chudną jedząc 400 kcal na dobe
Bo najwyraźniej decyduje o tym jakieś schorzenie - ciekawe jak długo można
przeżyć na 400kcal i jeszcze tyć - tyć, a nie zatrzymywać wodę w organizmie.
a sa tacy co jedzą 4000 kcal i
> lecą z wagą
Bo może spalają 4200kcal?
Sowa - bardzo radosna.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2004-05-12 11:34:15
Temat: Re: [MM, ale nie tylko] Co się "odkłada" przy zbyt wysokim poziomie insuliny?
Użytkownik "Sowa" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:c7st9g$pll$1@news.onet.pl...
Nie wiem skąd mit, że jak ktoś nie jada dużo zapychającego
> tłuszczu, to ogólnie jada dużo kalorii, duże porcje, często.
a to coś nowego ;) nie słyszałem
> No ale Leszek utył na DO, więc jak jest naprawdę? Może jednak tak jak
mówi
> szmatławiona tu przez Ciebie oficjalna nauka: są _różne _powody_
tycia_, a
> zjadanie nadmiaru kalorii jest głównym powodem zapoczątkowującym ten
proces.
>
Leszek sam mówił ze podjada białko , jak wiesz połowa nadmiarowo
zjedzonego białka jest zamieniana na cukier i ten... ;)
> Bo najwyraźniej decyduje o tym jakieś schorzenie - ciekawe jak długo
można
> przeżyć na 400kcal i jeszcze tyć - tyć, a nie zatrzymywać wodę w
organizmie.
>
takiego schorzenia każdy z nas moze się nabawić wystarczy porobić sobie
kilka głodóweczek i ograniczać przez lata zjadanie kcal po pewnym czasie
jak Hoody zaczyna się tyć od patrzenia na jedzenie ;)
> a sa tacy co jedzą 4000 kcal i
> > lecą z wagą
>
> Bo może spalają 4200kcal?
>
no ale oni tyli przy 2000 kcal a po zwiększeniu chudną spalanie zostaje
takie samo
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2004-05-12 11:36:18
Temat: Re: [MM, ale nie tylko] Co się "odkłada" przy zbyt wysokim poziomie insuliny?
Użytkownik "Sowa" <m...@b...pl> napisał w wiadomości
news:c7sspm$j4d$1@news.onet.pl...
>
> Ale jakie: "cały czas na węglach" - czekolada tłusta i słodka, lody to
> głównie mleko, tłuszcz i cukier, więc on cały czas miesza węglowodany z
> cukrem.
>
kazdy człowiek miesza węglowodany z cukrem ( tłuszczem ) ;) cały widz
polega na wzajemnych proporcjach
Slawek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2004-05-12 12:04:20
Temat: Re: [MM, ale nie tylko] Co sięMarcin 'Cooler' Kuliński <m...@p...gazeta.blah> napisał(a):
> Widzisz, a u mnie nie rusza, pomimo tego, ze potrafie zjesc na raz
tabliczke
> czekolady czy 500 ml lodow. Widocznie na diecie Kwasniewskiego uposledziles
> sobie metabolizm weglowodanow.
Podobnie dzieje sie na diecie Atkinsa. Ja np. robiac na sobie doswiadczenie
z Atkinsem dorobilam sie wlasnie takieg chwilowego "uposledznia" metabolizmu.
Zjedzenie wiekszej ilosci weglowodanow powodowalo u mnie opuchniecie glownie
kostek u nog i twarzy.
W tej chwili moge zjesc
pol tabliczki czekolady z orzechami i nic sie nie dzieje.
Zreszta czekolada niezbyt slodka z orzechami laskowymi nie powoduje u mnie
duzych skokow poziomow glukozy i po niej nie mam problemow tego typu co
mialam bedac na Atkinsie czy kiedy testowalam na sobie kwasniewskiego.
Na tych dietach po jakim czasie stosowania bardzo latwo przybieralam na
wadze mimo ze skrupulatnie liczylam kalorie.
annaklay
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2004-05-14 11:09:20
Temat: Odp: [MM, ale nie tylko] Co się "odkłada" przy zbyt wysokim poziomie insuliny? Jadarek wrote:
> lub wmuszone przez rodzinę węglowe jedzenie - zwykle placki/ciastka,
> oczywiście po wyczerpaniu dziennego limitu węglowodanów) to waga natychmiast
> rusza do góry (2-3 dni).
Obstawiam, że to glikogen związany z wodą daje taki błyskawiczny efekt.
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2004-05-14 11:10:02
Temat: Odp: [MM, ale nie tylko] Co się "odkłada" przy zbyt wysokim poziomie insuliny? medicon wrote:
>> Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wyjaśnienie mojej zagwozdki:-)
> [ciach brak wyjaśnienia w 15 linijkach]
myślę że osoba rozumiejąca istotę powyższego problemu jest ją w stanie
wyjaśnieć w 15 linijkach, tak aby Wiedźma była usatysfakcjonowana :)
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2004-05-14 11:11:10
Temat: Odp: [MM, ale nie tylko] Co się "odkłada" przy zbyt wysokim poziomie insuliny? Marcin 'Cooler' Kuliński wrote:
> 2. Poziom wydzielania insuliny zalezy nie tyle od stezenia cukru we krwi, co
> od tempa wzrostu tego stezenia. Powolny wzrost pobudza sekrecje insuliny w
> mniejszym stopniu, niz wzrost gwaltowny, co przeklada sie bezposrednio na
> tempo magazynowania tluszczu w komorkach tluszczowych.
O dzięki to bardzo ciekawe. A tak btw,
tu jest taki tekst popularno naukowy:
http://www.resmedica.pl/zdart4984.html
"Pod jej wpływem glukoza (nasz podstawowy cukier) przechodzi z krwi do wnętrza
komórek,
gdzie jest spalana, co powoduje uwolnienie niezbędnej dla naszego organizmu energii.
Podobnie działa na aminokwasy, które jednak w _normalnych_warunkach_ nie są spalane,
ale służą
do budowy białek."
W normalnych pod względem stężenia insuliny we krwi?
Czyli przy wysokim stężeniu są spalane?
" Insulina powoduje także odkładanie się tkanki tłuszczowej i zahamowanie jej
rozkładania (lipolizy). Sumę działań insuliny nazywamy działaniem anabolicznym, czyli
budującym,
sprzyjającym syntezie. Jej brak uruchamia procesy kataboliczne, czyli rozkładające
(szczególnie
białka i tłuszcze)."
Coś mi tu nie gra, anaboliczne działanie i spalanie białek?
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |