| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-09 17:52:38
Temat: (MM) co obniża?Czesc.
W jednym z watkow wyczytalam, ze pewne produkty obnizaja IG potraw. Czy to
jakas okreslona zasada? Jesli znalazlby sie ktos, kto chcialby mi to
wytlumaczyc, bardzo prosze :)
Pozdrawiam- Gisia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-08-09 19:16:33
Temat: Re: (MM) co obniża?Gisia <g...@w...pl> napisał(a):
> Czesc.
> W jednym z watkow wyczytalam, ze pewne produkty obnizaja IG potraw. Czy to
> jakas okreslona zasada? Jesli znalazlby sie ktos, kto chcialby mi to
> wytlumaczyc, bardzo prosze :)
> Pozdrawiam- Gisia
>
Zobacz tutaj:
http://misiczka.com/monti/indeks.html
Pozdrawiam Hafsa
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2003-08-09 19:33:36
Temat: Re: (MM) co obniża?
Użytkownik "Gisia" <g...@w...pl> napisał w wiadomości
news:16276-1060451437@as1-166.starogard.dialup.ineti
a.pl...
> Czesc.
> W jednym z watkow wyczytalam, ze pewne produkty obnizaja IG potraw. Czy to
> jakas okreslona zasada? Jesli znalazlby sie ktos, kto chcialby mi to
> wytlumaczyc, bardzo prosze :)
> Pozdrawiam- Gisia
Istnieje coś takiego jak wypadkowa posiłku. Jeśli posiłek składa się z dwóch
produktów, jeden ma wysokie IG, a drugi bardzo niskie, to posiłek będzie
miał średnie IG. Dokładnie jest to wytłumaczone tutaj:
http://misiczka.com/monti/indeks.html
Oczywiście - do obliczeń bierzemy tylko produkty zawierające węglowodany,
dlatego tłuszcz nie posiada indeksu glikemicznego, tak samo jak białko.
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
http://indiansummer.blog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2003-08-10 19:48:01
Temat: Odp: (MM) co obniża?
>
> Oczywiście - do obliczeń bierzemy tylko produkty zawierające węglowodany,
> dlatego tłuszcz nie posiada indeksu glikemicznego, tak samo jak białko.
>
> pozdrawiam cieplutko
> misiczka z Wrocławia
Tłuszcz nie posiada indeksu glikemicznego, jednak znacząco wpływa na IG
węglowodanów. Obecność tłuszczu (im więcej, tym bardziej) w potrawie,
zmniejsza - spowalnia przenikanie cukru do krwi.
Grazyna - starszy doradca żywienia optymalnego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2003-08-10 20:40:15
Temat: Re: (MM) co obniża?
Użytkownik "grazynka" <g...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bh67hn$l8k$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Tłuszcz nie posiada indeksu glikemicznego, jednak znacząco wpływa na IG
> węglowodanów. Obecność tłuszczu (im więcej, tym bardziej) w potrawie,
> zmniejsza - spowalnia przenikanie cukru do krwi.
> Grazyna - starszy doradca żywienia optymalnego
Jak widać bardziej od optymalnego niż od MM.
Owszem, tłuszcz obniża IG, ale wtedy, kiedy jest mocno połączony z
węglowodanami (np. tak jest w nutelli czy w serze żółtym). Ale nijak ma się
ta teoria do ziemniaków podsmażanych na tłuszczu, czy też chleba
posmarowanego masłem.
Polecam lekturę książki "Nie musisz liczyć kalorii , wystarczy, że poznasz
indeks glikemiczny"
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
http://misiczka.com
http://indiansummer.blog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2003-08-11 05:34:16
Temat: Odp: (MM) co obniża?
> Jak widać bardziej od optymalnego niż od MM.
> Owszem, tłuszcz obniża IG, ale wtedy, kiedy jest mocno połączony z
> węglowodanami (np. tak jest w nutelli czy w serze żółtym). Ale nijak ma
się
> ta teoria do ziemniaków podsmażanych na tłuszczu, czy też chleba
> posmarowanego masłem.
ajeśli się te ziemniaki podsmażane z tłuszczem mocno połączy i chleb z
masłem mocno połączy ( czytaj- dobrze pogryzie ) to nie działa? wiem z
autopsji, że działa (włącznie z pomiarami poziomu cukru we krwi )
> Polecam lekturę książki "Nie musisz liczyć kalorii , wystarczy, że poznasz
> indeks glikemiczny"
Znam indeks glikemiczny :) posługuję się nim w pracy, ale za książką się
rozejrzę, może być że się dowiem czegoś nowego.
Zyczę cierpliwości i uśmiechu
grazyna
>
>
> pozdrawiam cieplutko
> misiczka z Wrocławia
>
> --
> http://misiczka.com
> http://indiansummer.blog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2003-08-11 06:55:52
Temat: Re: (MM) co obniża?> ajeśli się te ziemniaki podsmażane z tłuszczem mocno połączy i chleb z
> masłem mocno połączy ( czytaj- dobrze pogryzie ) to nie działa? wiem z
> autopsji, że działa (włącznie z pomiarami poziomu cukru we krwi )
>
ROTFL
czy to znaczy ,ze będzie na grupie teraz więcej takich postów??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2003-08-11 10:44:40
Temat: Re: (MM) [DO} co obniża?
Użytkownik "czarnyjanek" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:bh7ebe$brb$1@news.onet.pl...
> > ajeśli się te ziemniaki podsmażane z tłuszczem mocno połączy i chleb z
> > masłem mocno połączy ( czytaj- dobrze pogryzie ) to nie działa? wiem z
> > autopsji, że działa (włącznie z pomiarami poziomu cukru we krwi )
>
> ROTFL
>
> czy to znaczy ,ze będzie na grupie teraz więcej takich postów??
Prawdopodobnie tak, więc będziesz ROTFL-ował nieustannie,
jak przystało na tarzającego się po podlodze... tarzaj się dalej...
--
Krystyna*Opty* [DO] od 06.1998 r.
P.S. Powyższe jedzonko może być również optymalne, dlatego dopisałam
w temacie [DO]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2003-08-11 10:59:16
Temat: Re: (MM) [DO} co obniża?
Użytkownik "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bh7s2v$fos$1@news.onet.pl...
> P.S. Powyższe jedzonko może być również optymalne, dlatego dopisałam
> w temacie [DO]
Czy Ty masz kłopoty z tzw. "czytaniem ze zrozumieniem" ? Naprawdę sądzisz,
że należy za każdym razem wpisywać to [DO] - a nie tylko wtedy, kiedy
zakładasz nowy wątek?
Nie łudźcie się - to nie zwiększy prawdopodobieństwa założenia podgrupy - a
jeśli tak sądzicie, to znaczy, że mało jeszcze wiecie o tym, jak zakłada się
nowe grupy w usenecie. Na pewno nie wpisując w każdy post [DO].
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Doświadczenie - elegancka nazwa wszystkich
nieprzyjemności jakie nas spotkały w życiu.
(Gilbert K. Chesterton)
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2003-08-11 11:05:52
Temat: Re: (MM) [DO} co obniża?Użytkownik "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bh7s2v$fos$1@news.onet.pl...
> > czy to znaczy ,ze będzie na grupie teraz więcej takich postów??
>
> Prawdopodobnie tak, więc będziesz ROTFL-ował nieustannie,
> jak przystało na tarzającego się po podlodze... tarzaj się dalej...
>
> --
> Krystyna*Opty* [DO] od 06.1998 r.
>
> P.S. Powyższe jedzonko może być również optymalne, dlatego dopisałam
> w temacie [DO]
Jestes po prostu bezczelna. Nie pisalas na temat jedzenia, tylko osoby,
pozwalajac sobie w dodatku na wycieczki osobiste. A podobno tak ich nie
lubisz...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |