« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-21 19:17:35
Temat: MM rozdrobnienie produktow a ich IGWitam!
Czy ktoś byłby tak miły i mnie oświecił, jak zmienia się IG produktów w
zależności od stopnia rozdrobnienia i obróbki termicznej? Chodzi mi o
taką rzecz: całe ziarna jęczmienia -> pęczak -> kasza mazurska -> płatki
jęczmienne błyskawiczne (jakie będzie ich IG, bo na mój rozum ono
rośnie). Albo pszenica -> płatki -> mąka razowa.
A obróbka termiczna, tzn. płatki owsiane surowe -> zalane
wrzątkiem -> gotowane kilka minut?
--
Asiek od dwóch tygodni bez zmian wagowych :-(
Pisząc do mnie usuń 'kasujto' z adresu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2003-02-23 10:00:21
Temat: Re: MM rozdrobnienie produktow a ich IGUżytkownik "Asiek [Sacagawea]" <j...@n...pl> napisał w
wiadomości news:slrnb5cuqf.88s.jgornisiewicz.kasujto@feynman.ph
ysics...
> Witam!
> Czy ktoś byłby tak miły i mnie oświecił, jak zmienia się IG produktów w
> zależności od stopnia rozdrobnienia i obróbki termicznej? Chodzi mi o
> taką rzecz: całe ziarna jęczmienia -> pęczak -> kasza mazurska -> płatki
> jęczmienne błyskawiczne (jakie będzie ich IG, bo na mój rozum ono
> rośnie). Albo pszenica -> płatki -> mąka razowa.
> A obróbka termiczna, tzn. płatki owsiane surowe -> zalane
> wrzątkiem -> gotowane kilka minut?
Generalnie przetwarzanie żywności podwyższa IG. Obróbka wykonuje za nasz
układ trawienny część pracy. Kiedy zjemy wys. przetworzoną żywność jest ona
znacznie szybciej wchłaniana niż nieprzetworzona.
IMHO rozdrobnienie może działać podobnie ale chyba znacznie większy wpływ ma
rodzaj np węglowodanów i ich połącznenie z innymi składnikami.
Płatkami się nie przejmuj, nawet gotowane są rewelacyjnym źródłem
węglowodanów i mają znaczną przewagę nad białym pieczywem, czy np ryżem.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Strona domowa http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl/jw/
Nasza sieć http://pa54.zgora.sdi.tpnet.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |