« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-01-14 19:58:22
Temat: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)Dziecko zadanie domowe robi i przyjszło z takim oto pytaniem:
Co zrobić żeby rozwarstwić majonez, co i w jaki sposób za to
rozwarstwienie odpowiada?
Szczerze się przyznam, że nie wiem, nie mam czasu ani zbytniej ochoty
lecieć do sklepu żeby przeprowadzić próbę a gugiel daje jedynie
odpowiedź na pytanie jak już rozwarstwiony uratować.
Przypomniałam sobie na szczęście, że na pl.rec.kuchnia jest mnóstwo
wszelkiej maści specjalistów, co to pewnie niejeden majonez zrobili więc
pytam ;)
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-01-14 20:49:34
Temat: Re: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)Dnia Tue, 14 Jan 2014 19:58:22 +0100, Anai napisał(a):
> Dziecko zadanie domowe robi i przyjszło z takim oto pytaniem:
> Co zrobić żeby rozwarstwić majonez, co i w jaki sposób za to
> rozwarstwienie odpowiada?
> Szczerze się przyznam, że nie wiem, nie mam czasu ani zbytniej ochoty
> lecieć do sklepu żeby przeprowadzić próbę a gugiel daje jedynie
> odpowiedź na pytanie jak już rozwarstwiony uratować.
> Przypomniałam sobie na szczęście, że na pl.rec.kuchnia jest mnóstwo
> wszelkiej maści specjalistów, co to pewnie niejeden majonez zrobili więc
> pytam ;)
Chodzi o kupny? - ja nie wiem jak rozwarstwić (bo i po co), używam
Kieleckiego, on mi się nie rozwarstwił nigdy, chyba ze za długo był w
lodówce moze raz i wtedy jakby warstewka oleju się zrobiła na wierzchu, ale
reszta była dobra.
Jedyne sensowne (ale nierealne w warunkach domowych) rozwiazanie to puścić
na wirówkę laboratoryjną czyli wykorzystać siłę odśrodkową i różne ciężary
właściwe składników :-)))
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-01-14 21:47:09
Temat: Re: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)Dnia Tue, 14 Jan 2014 20:49:34 +0100, Ikselka napisał(a):
> Jedyne sensowne (ale nierealne w warunkach domowych) rozwiazanie to puścić
> na wirówkę laboratoryjną czyli wykorzystać siłę odśrodkową i różne ciężary
> właściwe składników :-)))
Albo i nie, bo to emulsja trwała jest.
To może zamrażać i rozmrażać? - jakaś ilość wody się przynajmniej
oddzieli... Generalnie raczej trudno będzie tak na zawołanie.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-01-14 22:05:41
Temat: Re: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)W dniu 2014-01-14 19:58, Anai pisze:
> Dziecko zadanie domowe robi i przyjszło z takim oto pytaniem:
> Co zrobić żeby rozwarstwić majonez
Specjalistą nie jestem, ale spróbowałabym go podgrzać (o ile to domowy
majonez). Może żółtko się zetnie, a olej zostanie?
Jak majonez długo poleży w cieple, to olej (oliwa) na wierzch wypływa. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2014-01-14 22:33:01
Temat: Re: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)Dnia Tue, 14 Jan 2014 22:05:41 +0100, FEniks napisał(a):
> Specjalistą nie jestem, ale spróbowałabym go podgrzać (o ile to domowy
> majonez). Może żółtko się zetnie, a olej zostanie?
Piekłam paleczki z kurczaka w majonezie, nic się nie oddzieliło. Prawie.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2014-01-15 20:58:13
Temat: Re: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)
>> Specjalistą nie jestem, ale spróbowałabym go podgrzać (o ile to domowy
>> majonez). Może żółtko się zetnie, a olej zostanie?
>
> Piekłam paleczki z kurczaka w majonezie, nic się nie oddzieliło. Prawie.
Też bym powoli podgżała, pieczenie to co innego, bo jajo szybko się zetnie,
a jak powili podgżejesz to może się rozwarstwi nim się zetnie.
Jak się miesza musztardę, bez jaja z oliwą lub olejem, to wystarczy odczekać
dłużej (kilka godzin) i się rozwarstwi samo.
--
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii)
Ortografia to NAWYK, często nielogiczny, ktury ludzie ociężali umysłowo,
nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom. http://ortografia.3-2-1.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2014-01-15 21:25:20
Temat: Re: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)Dnia Wed, 15 Jan 2014 20:58:13 +0100, Stokrotka napisał(a):
>>> Specjalistą nie jestem, ale spróbowałabym go podgrzać (o ile to domowy
>>> majonez). Może żółtko się zetnie, a olej zostanie?
>>
>> Piekłam paleczki z kurczaka w majonezie, nic się nie oddzieliło. Prawie.
>
> Też bym powoli podgżała, pieczenie to co innego, bo jajo szybko się zetnie,
> a jak powili podgżejesz to może się rozwarstwi nim się zetnie.
>
> Jak się miesza musztardę, bez jaja z oliwą lub olejem, to wystarczy odczekać
> dłużej (kilka godzin) i się rozwarstwi samo.
Wiesz, emulsje trwałe trudno rozdzielić, niestety. Nie wiem, co to za pani
nauczycielka, co to dziecku w szkole zadała. Skłonna byłabym jednak
popróbować tego wirowania, bo nie wiem, JAK trwałą emulsją jest majonez,
być może wirówka laboratoryjna jednak da radę... Emulgatorem w PRAWDZIWYM
majonezie jest lecytyna zawarta w żółtkach jaj kurzych, działająca na olej
w towarzystwie wodnego roztworu octu lub kwasu cytrynowego. Teoretycznie
gdyby nagle usunąć kwas z emulsji albo lecytynę czyli emulgator, to olej
oddzieliłby się od wody i pozostałych składników...? No ale jak to zrobić
to ja nie wiem.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2014-01-16 00:52:33
Temat: Re: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)W dniu 15.01.2014 21:25, Ikselka pisze:
> Dnia Wed, 15 Jan 2014 20:58:13 +0100, Stokrotka napisał(a):
>> Jak się miesza musztardę, bez jaja z oliwą lub olejem, to wystarczy odczekać
>> dłużej (kilka godzin) i się rozwarstwi samo.
Akurat musztardy to nie trzeba z niczym mieszać, żeby się rozwarstwiła :D
>
> Wiesz, emulsje trwałe trudno rozdzielić, niestety. Nie wiem, co to za pani
> nauczycielka, co to dziecku w szkole zadała.
Pani nauczycielka od chemii w liceum :)
> Skłonna byłabym jednak popróbować tego wirowania, bo nie wiem, JAK trwałą emulsją
jest majonez,
> być może wirówka laboratoryjna jednak da radę...
Spytałam tutaj, bo odniosłam wrażenie, że chodzi o coś prostego, o
odpowiedź w stylu - dodaj wody, albo więcej oleju itd.itp - nie sądzę,
żeby wymagała odpowiedzi popartej zaawansowanym technicznie i raczej
niemożliwym do wykonania w warunkach domowych doświadczeniem ;)
--
Pozdrówki
Anai
*** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk: http://kuchniaanai.blogspot.com/ ***
~*~ Moje słit focie: http://infobot.pl/r/26aE *
http://annamagdalenape.deviantart.com/gallery/ ~*~
"Jesteśmy tylko szczególnie zaawansowaną w rozwoju odmianą małp na
niezbyt ważnej planecie, krążącej wokół całkiem przeciętnego Słońca. (S.
Hawking)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2014-01-16 09:50:15
Temat: Re: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)Anai <a...@a...pl> wrote:
> Dziecko zadanie domowe robi i przyjszło z takim oto pytaniem:
> Co zrobić żeby rozwarstwić majonez, co i w jaki sposób za to
> rozwarstwienie odpowiada?
> Szczerze się przyznam, że nie wiem, nie mam czasu ani zbytniej ochoty
> lecieć do sklepu żeby przeprowadzić próbę a gugiel daje jedynie
> odpowiedź na pytanie jak już rozwarstwiony uratować.
To o gugielu, to nieprawda ;)
http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wyroby-ga
rmazeryjne/557-produkcja-majonezu-na-wieksza-skale
Wygląda na to, że wystarczy wstawić do zamrażarki.
A tu ciekawostka:
http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wyroby-ga
rmazeryjne/559-jak-zrobic-majonez-na-zasmazce
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2014-01-16 10:04:43
Temat: Re: Majonez - pytanie do grupowych specjalistów ;)Dnia 16 Jan 2014 08:50:15 GMT, Mirosław Kwaśniak napisał(a):
> Wygląda na to, że wystarczy wstawić do zamrażarki.
O zamrażaniu pisałam na samym początku.
>
> A tu ciekawostka:
> http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wyroby-ga
rmazeryjne/559-jak-zrobic-majonez-na-zasmazce
I zasmażka. Ale nie majonez 3-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |