| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-09-03 07:30:38
Temat: Mąka na chlebOd teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-09-03 07:47:47
Temat: Re: Mąka na chleb
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>
> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>
a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
Dodajesz wode i... gotowe :-)
Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-09-03 08:10:16
Temat: Re: Mąka na chlebUżytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
> news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>
>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>
>
> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
> Dodajesz wode i... gotowe :-)
> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
> itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
domieszane. :-)
Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące bez
utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie pleśnieją.
Ciekawe dlaczego?
Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam wajchę.
Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie myć
dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować, ale
na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie wiem
jak wielki worek za tą cenę. :-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-09-03 08:35:32
Temat: Re: Mąka na chleb
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
>> news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>
>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>
>>
>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
>> itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>
> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
> domieszane. :-)
> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące bez
> utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>
> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam wajchę.
>
> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie myć
> dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>
> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie wiem
> jak wielki worek za tą cenę. :-)
>
Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim razem
do drozdzy dalem chyba za goraca wode i tez nie wyrosl (i tak sie zjadlo ze
smakiem heh). Od tej pory robie tylko z mieszanek "kupnych", mimo ze
wychodzi jednak drozej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-09-03 08:47:07
Temat: Re: Mąka na chlebUżytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
> news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>>
>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>
>>>
>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>
>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>> domieszane. :-)
>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące bez
>> utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>
>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>> wajchę.
>>
>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
>> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>
>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie wiem
>> jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>
>
> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
> 'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
> razem
Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku upiekłem
na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się tak dobre, że
zostały zjedzone. :-)
Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja na opakowaniu
drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-09-03 09:32:47
Temat: Re: Mąka na chlebUżytkownik "Jan Werbiński" napisał:
> Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
Aua! Grzyby!
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-09-03 09:45:23
Temat: Re: Mąka na chlebDnia Fri, 3 Sep 2010 09:47:47 +0200, Misiek napisał(a):
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
> news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>
>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>
>
> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
> Dodajesz wode i... gotowe :-)
> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
> itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
Czary-mary takie? A to polepszacze tylko...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-09-03 09:50:25
Temat: Re: Mąka na chleb
"Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>
> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
Widać, że pochodzisz ze spółdzielni produkcyjnej z Beskidu Niskiego, to tam
kosili owies na wiosnę i kopali ziemię po ziemniakach wyżartych przez dziki.
:-))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-09-03 09:55:09
Temat: Re: Mąka na chleb
"Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
>> news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>>>
>>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>>
>>>>
>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>
>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>>> domieszane. :-)
>>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące
>>> bez utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>>
>>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>>> wajchę.
>>>
>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
>>> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>
>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie
>>> wiem jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>>
>>
>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>> 'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>> razem
>
> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku upiekłem
> na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się tak dobre,
> że zostały zjedzone. :-)
> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
> wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są
> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja na
> opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
He..he, drożdże to grzyby prymitywne a nie bakterie.
Polecam piosenke dla Janka popełnioną przez Perfect.
http://www.youtube.com/watch?v=7olXUB56ad8
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-09-03 09:55:31
Temat: Re: Mąka na chleb
"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:i5qfa6$7j2$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "Jan Werbiński" napisał:
>
>> Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
>
> Aua! Grzyby!
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
No!!!! 8-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |