Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!n
ews2.glorb.com!indigo.octanews.net!news-out.octanews.net!mauve.octanews.net!nx0
2.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.n
eostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mai
l
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl>
<4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Mąka na chleb
Date: Fri, 3 Sep 2010 10:35:32 +0200
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
Lines: 45
Message-ID: <4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.15.147.162
X-Trace: 1283502927 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 20992 83.15.147.162:3412
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:329540
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
>> news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>
>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>
>>
>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
>> itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>
> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
> domieszane. :-)
> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące bez
> utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>
> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam wajchę.
>
> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie myć
> dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>
> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie wiem
> jak wielki worek za tą cenę. :-)
>
Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim razem
do drozdzy dalem chyba za goraca wode i tez nie wyrosl (i tak sie zjadlo ze
smakiem heh). Od tej pory robie tylko z mieszanek "kupnych", mimo ze
wychodzi jednak drozej.
|