Data: 2010-09-03 10:06:02
Temat: Re: M?ka na chleb
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4c80c5ff$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> wrote in message
> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomo?ci
>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>> wiadomo?ci news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomo?ci
>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>>> wiadomo?ci news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Od teraz problem z m?k? żytni? i inn? rozwi?zuję tak:
>>>>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>>>>
>>>>>> A teraz idę na pole co? skosić. ;-)
>>>>>>
>>>>>
>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>
>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki maj? co?
>>>> domieszane. :-)
>>>> M?ka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesi?ce
>>>> bez utraty wła?ciwo?ci. Bardzo łatwo ple?nieje. Mieszanki już tak nie
>>>> ple?niej?. Ciekawe dlaczego?
>>>>
>>>> Młynek kupiłem używany, więc je?li się znudzi to bez straty będę mógł
>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur m?ki, tylko przestawiam
>>>> wajchę.
>>>>
>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też s? łatwe w użyciu.
>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba co? dopracować,
>>>> ale na pocz?tku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>>
>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze co? ze 30 zł, tylko nie
>>>> wiem jak wielki worek za t? cenę. :-)
>>>>
>>>
>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>> 'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>> razem
>>
>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na pocz?tku
>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własn? pro?bę: ma?lanka hmmm nie
>> wiem, ale po co kombinowałe?? Gor?ca woda do drożdży, no cóż to s?
>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczaj?ce informacje na pocz?tek.
>
> He..he, drożdże to grzyby prymitywne a nie bakterie.
No taaa, już było. Ale ich zachowanie i forma bardziej przypomina bakterie
niż grzybki.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|