Data: 2010-09-03 12:24:59
Temat: Re: Mąka na chleb
Od: "Panslavista" <p...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4c80e7d8$0$27028$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>> wiadomości news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>
>>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>>>>
>>>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>>>
>>>>>
>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>
>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>>>> domieszane. :-)
>>>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące
>>>> bez utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>>>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>>>
>>>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>>>> wajchę.
>>>>
>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
>>>> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>>>
>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie
>>>> wiem jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>>>
>>>
>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>> 'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>> razem
>>
>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku
>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
>> wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są
>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
>>
>
> Przepis mowil o tym ze zamiast wody mozna dac maslanki(chleb mial byc
> lepszy - smakowo owszem byla roznica, ale byl... ziemisty w konsystencji
> niestety)
> Co do temperatury - pokaz mi drozdze (takie zwykle, w kostce) na ktorych
> jest info o temperaturze (nie liczac temperatury przechowywania).
To się powinno wiedzieć - drożdże najlepiej pracują około 24°C. Co nie
znaczy, że w innych temperaturach, po za śmiertelnymi, nie pracują. Można
używać temp. od 21 do 27°C.
|