Data: 2010-09-03 12:39:19
Temat: Re: M?ka na chleb
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4c80e91c$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:4c80e7d8$0$27028$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomo?ci
>> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomo?ci
>>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>> wiadomo?ci news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomo?ci
>>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>
>>>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>>>> wiadomo?ci news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> Od teraz problem z m?k? żytni? i inn? rozwi?zuję tak:
>>>>>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>>>>>
>>>>>>> A teraz idę na pole co? skosić. ;-)
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>>
>>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki maj? co?
>>>>> domieszane. :-)
>>>>> M?ka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesi?ce
>>>>> bez utraty wła?ciwo?ci. Bardzo łatwo ple?nieje. Mieszanki już tak nie
>>>>> ple?niej?. Ciekawe dlaczego?
>>>>>
>>>>> Młynek kupiłem używany, więc je?li się znudzi to bez straty będę mógł
>>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur m?ki, tylko przestawiam
>>>>> wajchę.
>>>>>
>>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też s? łatwe w użyciu.
>>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba co?
>>>>> dopracować, ale na pocz?tku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest
>>>>> znikomy.
>>>>>
>>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze co? ze 30 zł, tylko nie
>>>>> wiem jak wielki worek za t? cenę. :-)
>>>>>
>>>>
>>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>>> 'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>>> razem
>>>
>>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na pocz?tku
>>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własn? pro?bę: ma?lanka hmmm nie
>>> wiem, ale po co kombinowałe?? Gor?ca woda do drożdży, no cóż to s?
>>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczaj?ce informacje na pocz?tek.
>>>
>>
>> Przepis mowil o tym ze zamiast wody mozna dac maslanki(chleb mial byc
>> lepszy - smakowo owszem byla roznica, ale byl... ziemisty w konsystencji
>> niestety)
>> Co do temperatury - pokaz mi drozdze (takie zwykle, w kostce) na ktorych
>> jest info o temperaturze (nie liczac temperatury przechowywania).
>
> To się powinno wiedzieć - drożdże najlepiej pracuj? około 24°C. Co nie
> znaczy, że w innych temperaturach, po za ?miertelnymi, nie pracuj?. Można
> używać temp. od 21 do 27°C.
Winiarskie zwykle od 16-18, niektóre od 11 stopni. Zamierają powyżej 40.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|