Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mąka na chleb Re: M?ka na chleb

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: M?ka na chleb

« poprzedni post następny post »
Data: 2010-09-03 12:39:19
Temat: Re: M?ka na chleb
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Pokaż wszystkie nagłówki

Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4c80e91c$0$22808$65785112@news.neostrada.pl...
> "Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
> news:4c80e7d8$0$27028$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomo?ci
>> news:4c80b60f$0$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomo?ci
>>> news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>
>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>> wiadomo?ci news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomo?ci
>>>>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>
>>>>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>>>>> wiadomo?ci news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> Od teraz problem z m?k? żytni? i inn? rozwi?zuję tak:
>>>>>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>>>>>
>>>>>>> A teraz idę na pole co? skosić. ;-)
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>>>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>>>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>>>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>>>>
>>>>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki maj? co?
>>>>> domieszane. :-)
>>>>> M?ka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesi?ce
>>>>> bez utraty wła?ciwo?ci. Bardzo łatwo ple?nieje. Mieszanki już tak nie
>>>>> ple?niej?. Ciekawe dlaczego?
>>>>>
>>>>> Młynek kupiłem używany, więc je?li się znudzi to bez straty będę mógł
>>>>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur m?ki, tylko przestawiam
>>>>> wajchę.
>>>>>
>>>>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>>>>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też s? łatwe w użyciu.
>>>>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba co?
>>>>> dopracować, ale na pocz?tku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest
>>>>> znikomy.
>>>>>
>>>>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze co? ze 30 zł, tylko nie
>>>>> wiem jak wielki worek za t? cenę. :-)
>>>>>
>>>>
>>>> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
>>>> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
>>>> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
>>>> 'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
>>>> razem
>>>
>>> Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na pocz?tku
>>> upiekłem na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się
>>> tak dobre, że zostały zjedzone. :-)
>>> Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własn? pro?bę: ma?lanka hmmm nie
>>> wiem, ale po co kombinowałe?? Gor?ca woda do drożdży, no cóż to s?
>>> bakterie i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja
>>> na opakowaniu drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
>>> Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczaj?ce informacje na pocz?tek.
>>>
>>
>> Przepis mowil o tym ze zamiast wody mozna dac maslanki(chleb mial byc
>> lepszy - smakowo owszem byla roznica, ale byl... ziemisty w konsystencji
>> niestety)
>> Co do temperatury - pokaz mi drozdze (takie zwykle, w kostce) na ktorych
>> jest info o temperaturze (nie liczac temperatury przechowywania).
>
> To się powinno wiedzieć - drożdże najlepiej pracuj? około 24°C. Co nie
> znaczy, że w innych temperaturach, po za ?miertelnymi, nie pracuj?. Można
> używać temp. od 21 do 27°C.

Winiarskie zwykle od 16-18, niektóre od 11 stopni. Zamierają powyżej 40.

--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
03.09 Misiek
03.09 Jan Werbiński
03.09 Aicha
03.09 medea
03.09 medea
03.09 zbigniew
03.09 Panslavista
03.09 Panslavista
03.09 Panslavista
03.09 Ikselka
03.09 Ikselka
03.09 Ikselka
03.09 Ikselka
03.09 Ikselka
03.09 Ikselka
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem