Data: 2010-09-03 08:47:07
Temat: Re: Mąka na chleb
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:4c80b34f$0$20992$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
> news:4c80ad6b$0$27030$65785112@news.neostrada.pl...
>> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w
>>> wiadomości news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>>>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>>>
>>>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>>>
>>>
>>> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
>>> Dodajesz wode i... gotowe :-)
>>> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy,
>>> zakwasow itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
>>
>> Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
>> domieszane. :-)
>> Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące bez
>> utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie
>> pleśnieją. Ciekawe dlaczego?
>>
>> Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
>> sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam
>> wajchę.
>>
>> Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie
>> myć dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
>> Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować,
>> ale na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
>>
>> Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie wiem
>> jak wielki worek za tą cenę. :-)
>>
>
> Coz, na pewno jakies spulchniacze, polepszacze itp tam sa.
> Mnie nie wyszedl chleb 2 razy (z tego raz pewnie z mojej winy - dalem
> zamiast wody - maslanki, tak bylo w przepisie ze mozna i wyszlo ciasto
> 'ciezkie", nie chcialo za bardzo rosnac to i chleb nie wyrosl). Drugim
> razem
Chleb, zwłaszcza na drożdżach naprawdę trudno zepsuć. Na początku upiekłem
na próbę bułki pszenne, które miały być wyrzucone. Okazały się tak dobre, że
zostały zjedzone. :-)
Obie Twoje nieudane próby nie wyszły na własną prośbę: maślanka hmmm nie
wiem, ale po co kombinowałeś? Gorąca woda do drożdży, no cóż to są bakterie
i woda powyżej 40 stopni je zabija. Każdy przepis i informacja na opakowaniu
drożdży podaje temperaturę wody. Nie trzeba kombinować.
Polecam chleb.info.pl tam masz wystarczające informacje na początek.
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|