Data: 2010-09-03 08:10:16
Temat: Re: Mąka na chleb
Od: Jan Werbiński <j...@t...bez.mai.la>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:4c80a81e$0$22809$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Jan Werbiński" <j...@t...bez.mai.la> napisał w wiadomości
> news:4c80a421$0$27026$65785112@news.neostrada.pl...
>> Od teraz problem z mąką żytnią i inną rozwiązuję tak:
>> http://www.getreidemuehlen.de/Getreidemuehlen-Hawos/
muehle-1/991182.html
>>
>> A teraz idę na pole coś skosić. ;-)
>>
>
> a ja kupuje w LIDL-u gotowe mieszanki :-)
> Dodajesz wode i... gotowe :-)
> Latwo, smacznie i przyjemnie ;-) a jaka wygoda. Zadnych drozdzy, zakwasow
> itd. Na dodatek zawsze chleb wychodzi
Ja tam wolę bez konserwantów. Wydaje mi się, że te mieszanki mają coś
domieszane. :-)
Mąka żytnia nieoczyszczona bez zamrażarki wytrzymuje ze trzy miesiące bez
utraty właściwości. Bardzo łatwo pleśnieje. Mieszanki już tak nie pleśnieją.
Ciekawe dlaczego?
Młynek kupiłem używany, więc jeśli się znudzi to bez straty będę mógł
sprzedać. Nie musze kupować kilku gramatur mąki, tylko przestawiam wajchę.
Z zakwasem to żaden problem. Wyszedł za pierwszym razem. Wystarczy nie myć
dzieży po użyciu. Drożdże instant też są łatwe w użyciu.
Chleb zawsze wychodzi. Czasem bardziej, a czasem trzeba coś dopracować, ale
na początku każdy się uczy. Koszt eksperymentów jest znikomy.
Nie wiem ile kosztuje ziarno. Tzn wiem że ze coś ze 30 zł, tylko nie wiem
jak wielki worek za tą cenę. :-)
--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/
|