| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-08-29 10:23:11
Temat: Mąka pełnoziarnista pszennaHej,
Mam amerykańską książkę z przepisami na słodkie wypieki i zgodnie z
obecnymi trendami, wszystko ma być możliwie pełnoziarniste.
W przepisach często jest składnik nazywany "whole wheat flour" i chodzi
tutaj o nic innego jak o pełnoziarnistą mąkę pszenną.
Probowałem już wcześniej wypieki z mąki pełnoziarnistej ale w sklepach
ze zdrową żywnością jest tylko żytnia, czyli właściwie razowa.
Mam pytanie czy jest w sprzedaży pełnoziarnista mąka ale pszenna?
Ewentualnie na co zwracać uwagę (co zmienić w przepisie) gdybym chciał
zastąpić wersję pszenna, dostępną razową żytnią?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam,
pawell
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-08-29 11:12:23
Temat: Re: Mąka pełnoziarnista pszenna> Mam pytanie czy jest w sprzedaży pełnoziarnista mąka ale pszenna?
> Ewentualnie na co zwracać uwagę (co zmienić w przepisie) gdybym chciał
> zastąpić wersję pszenna, dostępną razową żytnią?
Jak chcesz tak zdrowo to zamiast zmieniać z pełnoziarnistej pszennej
na żytnią (zasadniczo zmienisz smak) dodaj do zwykłej pszennej otrąb
pszennych (do kupienia bez większego problemu).
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-08-29 11:17:08
Temat: Re: Mąka pełnoziarnista pszennaOn 29 Sie, 12:23, Pawell <p...@o...pl> wrote:
> Hej,
>
> Mam amerykańską książkę z przepisami na słodkie wypieki i zgodnie z
> obecnymi trendami, wszystko ma być możliwie pełnoziarniste.
>
> W przepisach często jest składnik nazywany "whole wheat flour" i chodzi
> tutaj o nic innego jak o pełnoziarnistą mąkę pszenną.
>
> Probowałem już wcześniej wypieki z mąki pełnoziarnistej ale w sklepach
> ze zdrową żywnością jest tylko żytnia, czyli właściwie razowa.
>
> Mam pytanie czy jest w sprzedaży pełnoziarnista mąka ale pszenna?
> Ewentualnie na co zwracać uwagę (co zmienić w przepisie) gdybym chciał
> zastąpić wersję pszenna, dostępną razową żytnią?
>
"Whole" to raczej z pełnego przemiału.
Możesz zastąpić bardziej szlachetną mąką pszenną orkiszową 2000
pełnoziarnistą lub 3000 z pełnego przemiału (jest na allegro)
Albo zwykłą pszenną o numerze 1700 ta jest pełnoziarnista.
im większy nr tym mniej oczyszczona jest mąka i więcej zawiera
elementów z otoczki (otręby itp.).
Takich mąk nie można zbyt długo przechowywać dlatego nie zalega ona w
sklepach na półkach.
Pozdrowienia
Moorek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-08-29 14:55:01
Temat: Re: Mąka pełnoziarnista pszennaOn 29 Sie, 13:17, Moorek <m...@p...onet.pl> wrote:
> On 29 Sie, 12:23, Pawell <p...@o...pl> wrote:
>
> > Hej,
>
> > Mam amerykańską książkę z przepisami na słodkie wypieki i zgodnie z
> > obecnymi trendami, wszystko ma być możliwie pełnoziarniste.
>
> > W przepisach często jest składnik nazywany "whole wheat flour" i chodzi
> > tutaj o nic innego jak o pełnoziarnistą mąkę pszenną.
>
> > Probowałem już wcześniej wypieki z mąki pełnoziarnistej ale w sklepach
> > ze zdrową żywnością jest tylko żytnia, czyli właściwie razowa.
>
> > Mam pytanie czy jest w sprzedaży pełnoziarnista mąka ale pszenna?
> > Ewentualnie na co zwracać uwagę (co zmienić w przepisie) gdybym chciał
> > zastąpić wersję pszenna, dostępną razową żytnią?
>
> "Whole" to raczej z pełnego przemiału.
>
> Możesz zastąpić bardziej szlachetną mąką pszenną orkiszową 2000
> pełnoziarnistą lub 3000 z pełnego przemiału (jest na allegro)
> Albo zwykłą pszenną o numerze 1700 ta jest pełnoziarnista.
> im większy nr tym mniej oczyszczona jest mąka i więcej zawiera
> elementów z otoczki (otręby itp.).
> Takich mąk nie można zbyt długo przechowywać dlatego nie zalega ona w
> sklepach na półkach.
>
> Pozdrowienia
> Moorek
Wszystkie (prawie) ma Bogutyn Młyn...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |