Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia SOSY 1

Grupy

Szukaj w grupach

 

SOSY 1

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-08-29 09:44:52

Temat: SOSY 1
Od: Panslavista <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

SOSY

Lutenica (z Bułgarii)

Strąki czerwonej papryki - 80dag
Czerwone pomidory - 20dag
Papryka ostra 15 - 20g
Olej słonecznikowy - 10dag
Cukier - 10g
Sól - 15g
Czosnek i zieleń pietruszki do smaku.

Paprykę i pomidory rozdrobnić i pogotować 15-20min, aby zagęścić do 85
- 90dag, dodać cukier, sól, olej, czosnek i drobno posiekaną
pietruszkę. Gotować mieszanac jeszcze 20min. Goracą lutenice
rozfasować w słoiki i pasteryzować około 25min.


Sos pomidorowy

Ilość podana na 0,5 litra

Pomidory - 1,1kg
Cukier - 7dag
Sól - 1dag
Ocet 6% - 3dag
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g

Sos pomidorowo - paprykowo - marchewkowo - cebulowy

Ilość podana na 0,5 litra

Pomidory - 30dag
Papryka czerwona, strąki - 30dag
Cebula - 3dag
Marchew - 10dag
Cukier - 25g
Sól - 10g
Olej słonecznikowy - 25g
Ocet 6% - 30g
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g

Technologia

Pomidory rozdrobnić i rozgotować. Odparować do połowy objętości.
Paprykę pozbawioną nasion blanszować przez 5-7min, schłodzić w zimnej
wodzie, rozdrobnić np. w maszynce do mięsa, lub malakserze. Marchew
pokroić w słomkę lub zetrzeć na grubej tarce, dusić na oleju do
miękkości. Cebulę pokroić na plasterki i przyrumienić na złoty kolor
na oleju. Czosnek pokroić w plasterki i utrzeć z solą na papkę.
Do przecieru pomidorowego dodać pozostałe składniki i pogotować
jeszcze 5min (najlepiej w kąpieli wodnej), na końcu dodać ocet,
wymieszać i gorący sos rozfasować do słoików. Pasteryzować 0,5litra -
15min, litrowe 25min.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-08-29 12:06:56

Temat: Re: SOSY 1
Od: "Lotos" <k...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

Lutenica :

Składniki


. 1 kg czerwonej papryki,

. 1/2 kg pomidorów,

. cebula, 3-4 ząbki czosnku,

. 5 dag łuskanych orzechów włoskich,

. 1/4 szklanki oleju,

. sól, pieprz.



Etapy przygotowania


1. Pomidory umyć, pokroić na cząstki i razem z obraną i posiekaną
cebulą rozgotować, podlewając kilkoma łyżkami wody. Przetrzeć przez sito i
powstającą masę gotować jeszcze 15-20 minut, do zgęstnienia.

2. Umyte strąki papryki upiec w piekarniku, zdjąć skórę, oczyścić z
pestek, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wymieszać sos pomidorowy z
papryką. Dodać olej, roztarty z solą czosnek oraz szczyptę pieprzu. Całość
dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze zagęścić, gotująć na małym ogniu.

3. Gorącą lutenicę włożyć do słoików, posypać z wierzchu tłuczonymi
orzechami i zalać łyżką oleju. Słoiki pasteryzować około 20 minut.

Ja robię bez orzechów


Użytkownik "Panslavista" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b424d467-4836-44f7-abf9-125a8e19ec7e@m36g2000hs
e.googlegroups.com...
SOSY

Lutenica (z Bułgarii)

Strąki czerwonej papryki - 80dag
Czerwone pomidory - 20dag
Papryka ostra 15 - 20g
Olej słonecznikowy - 10dag
Cukier - 10g
Sól - 15g
Czosnek i zieleń pietruszki do smaku.

Paprykę i pomidory rozdrobnić i pogotować 15-20min, aby zagęścić do 85
- 90dag, dodać cukier, sól, olej, czosnek i drobno posiekaną
pietruszkę. Gotować mieszanac jeszcze 20min. Goracą lutenice
rozfasować w słoiki i pasteryzować około 25min.


Sos pomidorowy

Ilość podana na 0,5 litra

Pomidory - 1,1kg
Cukier - 7dag
Sól - 1dag
Ocet 6% - 3dag
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g

Sos pomidorowo - paprykowo - marchewkowo - cebulowy

Ilość podana na 0,5 litra

Pomidory - 30dag
Papryka czerwona, strąki - 30dag
Cebula - 3dag
Marchew - 10dag
Cukier - 25g
Sól - 10g
Olej słonecznikowy - 25g
Ocet 6% - 30g
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g

Technologia

Pomidory rozdrobnić i rozgotować. Odparować do połowy objętości.
Paprykę pozbawioną nasion blanszować przez 5-7min, schłodzić w zimnej
wodzie, rozdrobnić np. w maszynce do mięsa, lub malakserze. Marchew
pokroić w słomkę lub zetrzeć na grubej tarce, dusić na oleju do
miękkości. Cebulę pokroić na plasterki i przyrumienić na złoty kolor
na oleju. Czosnek pokroić w plasterki i utrzeć z solą na papkę.
Do przecieru pomidorowego dodać pozostałe składniki i pogotować
jeszcze 5min (najlepiej w kąpieli wodnej), na końcu dodać ocet,
wymieszać i gorący sos rozfasować do słoików. Pasteryzować 0,5litra -
15min, litrowe 25min.


begin 666 0.dat
K1TE&.#EA`0`!`(#_`,# P ```"'Y! $`````+ `````!``$`0 ("1 $`.P``
`
end

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rolada z perliczki
Konkurs Książka za opis restauracji
musaka - z czym podac
OGÓRKI W DYNI LUB TYKWIE
SOSY POMIDOROWE

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »