| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-08-29 09:44:52
Temat: SOSY 1SOSY
Lutenica (z Bułgarii)
Strąki czerwonej papryki - 80dag
Czerwone pomidory - 20dag
Papryka ostra 15 - 20g
Olej słonecznikowy - 10dag
Cukier - 10g
Sól - 15g
Czosnek i zieleń pietruszki do smaku.
Paprykę i pomidory rozdrobnić i pogotować 15-20min, aby zagęścić do 85
- 90dag, dodać cukier, sól, olej, czosnek i drobno posiekaną
pietruszkę. Gotować mieszanac jeszcze 20min. Goracą lutenice
rozfasować w słoiki i pasteryzować około 25min.
Sos pomidorowy
Ilość podana na 0,5 litra
Pomidory - 1,1kg
Cukier - 7dag
Sól - 1dag
Ocet 6% - 3dag
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g
Sos pomidorowo - paprykowo - marchewkowo - cebulowy
Ilość podana na 0,5 litra
Pomidory - 30dag
Papryka czerwona, strąki - 30dag
Cebula - 3dag
Marchew - 10dag
Cukier - 25g
Sól - 10g
Olej słonecznikowy - 25g
Ocet 6% - 30g
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g
Technologia
Pomidory rozdrobnić i rozgotować. Odparować do połowy objętości.
Paprykę pozbawioną nasion blanszować przez 5-7min, schłodzić w zimnej
wodzie, rozdrobnić np. w maszynce do mięsa, lub malakserze. Marchew
pokroić w słomkę lub zetrzeć na grubej tarce, dusić na oleju do
miękkości. Cebulę pokroić na plasterki i przyrumienić na złoty kolor
na oleju. Czosnek pokroić w plasterki i utrzeć z solą na papkę.
Do przecieru pomidorowego dodać pozostałe składniki i pogotować
jeszcze 5min (najlepiej w kąpieli wodnej), na końcu dodać ocet,
wymieszać i gorący sos rozfasować do słoików. Pasteryzować 0,5litra -
15min, litrowe 25min.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-08-29 12:06:56
Temat: Re: SOSY 1 Lutenica :
Składniki
. 1 kg czerwonej papryki,
. 1/2 kg pomidorów,
. cebula, 3-4 ząbki czosnku,
. 5 dag łuskanych orzechów włoskich,
. 1/4 szklanki oleju,
. sól, pieprz.
Etapy przygotowania
1. Pomidory umyć, pokroić na cząstki i razem z obraną i posiekaną
cebulą rozgotować, podlewając kilkoma łyżkami wody. Przetrzeć przez sito i
powstającą masę gotować jeszcze 15-20 minut, do zgęstnienia.
2. Umyte strąki papryki upiec w piekarniku, zdjąć skórę, oczyścić z
pestek, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Wymieszać sos pomidorowy z
papryką. Dodać olej, roztarty z solą czosnek oraz szczyptę pieprzu. Całość
dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze zagęścić, gotująć na małym ogniu.
3. Gorącą lutenicę włożyć do słoików, posypać z wierzchu tłuczonymi
orzechami i zalać łyżką oleju. Słoiki pasteryzować około 20 minut.
Ja robię bez orzechów
Użytkownik "Panslavista" <j...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b424d467-4836-44f7-abf9-125a8e19ec7e@m36g2000hs
e.googlegroups.com...
SOSY
Lutenica (z Bułgarii)
Strąki czerwonej papryki - 80dag
Czerwone pomidory - 20dag
Papryka ostra 15 - 20g
Olej słonecznikowy - 10dag
Cukier - 10g
Sól - 15g
Czosnek i zieleń pietruszki do smaku.
Paprykę i pomidory rozdrobnić i pogotować 15-20min, aby zagęścić do 85
- 90dag, dodać cukier, sól, olej, czosnek i drobno posiekaną
pietruszkę. Gotować mieszanac jeszcze 20min. Goracą lutenice
rozfasować w słoiki i pasteryzować około 25min.
Sos pomidorowy
Ilość podana na 0,5 litra
Pomidory - 1,1kg
Cukier - 7dag
Sól - 1dag
Ocet 6% - 3dag
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g
Sos pomidorowo - paprykowo - marchewkowo - cebulowy
Ilość podana na 0,5 litra
Pomidory - 30dag
Papryka czerwona, strąki - 30dag
Cebula - 3dag
Marchew - 10dag
Cukier - 25g
Sól - 10g
Olej słonecznikowy - 25g
Ocet 6% - 30g
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g
Technologia
Pomidory rozdrobnić i rozgotować. Odparować do połowy objętości.
Paprykę pozbawioną nasion blanszować przez 5-7min, schłodzić w zimnej
wodzie, rozdrobnić np. w maszynce do mięsa, lub malakserze. Marchew
pokroić w słomkę lub zetrzeć na grubej tarce, dusić na oleju do
miękkości. Cebulę pokroić na plasterki i przyrumienić na złoty kolor
na oleju. Czosnek pokroić w plasterki i utrzeć z solą na papkę.
Do przecieru pomidorowego dodać pozostałe składniki i pogotować
jeszcze 5min (najlepiej w kąpieli wodnej), na końcu dodać ocet,
wymieszać i gorący sos rozfasować do słoików. Pasteryzować 0,5litra -
15min, litrowe 25min.
begin 666 0.dat
K1TE&.#EA`0`!`(#_`,# P ```"'Y! $`````+ `````!``$`0 ("1 $`.P``
`
end
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |