Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!newsfeed.straub-
nv.de!proxad.net!feeder1-2.proxad.net!64.233.178.134.MISMATCH!postnews.google.c
om!m36g2000hse.googlegroups.com!not-for-mail
From: Panslavista <j...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: SOSY 1
Date: Fri, 29 Aug 2008 02:44:52 -0700 (PDT)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 61
Message-ID: <b...@m...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: 83.6.253.55
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1220003092 1269 127.0.0.1 (29 Aug 2008 09:44:52 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Aug 2008 09:44:52 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: m36g2000hse.googlegroups.com; posting-host=83.6.253.55;
posting-account=MxmP1woAAAAuAHsWGlpRdmrNF6EUChWj
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1;
FDM),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:314994
Ukryj nagłówki
SOSY
Lutenica (z Bułgarii)
Strąki czerwonej papryki - 80dag
Czerwone pomidory - 20dag
Papryka ostra 15 - 20g
Olej słonecznikowy - 10dag
Cukier - 10g
Sól - 15g
Czosnek i zieleń pietruszki do smaku.
Paprykę i pomidory rozdrobnić i pogotować 15-20min, aby zagęścić do 85
- 90dag, dodać cukier, sól, olej, czosnek i drobno posiekaną
pietruszkę. Gotować mieszanac jeszcze 20min. Goracą lutenice
rozfasować w słoiki i pasteryzować około 25min.
Sos pomidorowy
Ilość podana na 0,5 litra
Pomidory - 1,1kg
Cukier - 7dag
Sól - 1dag
Ocet 6% - 3dag
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g
Sos pomidorowo - paprykowo - marchewkowo - cebulowy
Ilość podana na 0,5 litra
Pomidory - 30dag
Papryka czerwona, strąki - 30dag
Cebula - 3dag
Marchew - 10dag
Cukier - 25g
Sól - 10g
Olej słonecznikowy - 25g
Ocet 6% - 30g
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g
Technologia
Pomidory rozdrobnić i rozgotować. Odparować do połowy objętości.
Paprykę pozbawioną nasion blanszować przez 5-7min, schłodzić w zimnej
wodzie, rozdrobnić np. w maszynce do mięsa, lub malakserze. Marchew
pokroić w słomkę lub zetrzeć na grubej tarce, dusić na oleju do
miękkości. Cebulę pokroić na plasterki i przyrumienić na złoty kolor
na oleju. Czosnek pokroić w plasterki i utrzeć z solą na papkę.
Do przecieru pomidorowego dodać pozostałe składniki i pogotować
jeszcze 5min (najlepiej w kąpieli wodnej), na końcu dodać ocet,
wymieszać i gorący sos rozfasować do słoików. Pasteryzować 0,5litra -
15min, litrowe 25min.
|