Data: 2008-08-29 09:44:52
Temat: SOSY 1
Od: Panslavista <j...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
SOSY
Lutenica (z Bułgarii)
Strąki czerwonej papryki - 80dag
Czerwone pomidory - 20dag
Papryka ostra 15 - 20g
Olej słonecznikowy - 10dag
Cukier - 10g
Sól - 15g
Czosnek i zieleń pietruszki do smaku.
Paprykę i pomidory rozdrobnić i pogotować 15-20min, aby zagęścić do 85
- 90dag, dodać cukier, sól, olej, czosnek i drobno posiekaną
pietruszkę. Gotować mieszanac jeszcze 20min. Goracą lutenice
rozfasować w słoiki i pasteryzować około 25min.
Sos pomidorowy
Ilość podana na 0,5 litra
Pomidory - 1,1kg
Cukier - 7dag
Sól - 1dag
Ocet 6% - 3dag
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g
Sos pomidorowo - paprykowo - marchewkowo - cebulowy
Ilość podana na 0,5 litra
Pomidory - 30dag
Papryka czerwona, strąki - 30dag
Cebula - 3dag
Marchew - 10dag
Cukier - 25g
Sól - 10g
Olej słonecznikowy - 25g
Ocet 6% - 30g
Pieprz czarny 0,02g
Ziele angielskie, goździki, cynamon, czosnek - po 0,01g
Technologia
Pomidory rozdrobnić i rozgotować. Odparować do połowy objętości.
Paprykę pozbawioną nasion blanszować przez 5-7min, schłodzić w zimnej
wodzie, rozdrobnić np. w maszynce do mięsa, lub malakserze. Marchew
pokroić w słomkę lub zetrzeć na grubej tarce, dusić na oleju do
miękkości. Cebulę pokroić na plasterki i przyrumienić na złoty kolor
na oleju. Czosnek pokroić w plasterki i utrzeć z solą na papkę.
Do przecieru pomidorowego dodać pozostałe składniki i pogotować
jeszcze 5min (najlepiej w kąpieli wodnej), na końcu dodać ocet,
wymieszać i gorący sos rozfasować do słoików. Pasteryzować 0,5litra -
15min, litrowe 25min.
|