| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-01-05 10:48:56
Temat: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!Witam Grupowiczow,
Mam pytanko do osob ktore maja doswiadczenie w przyrzadzaniu malz /
muli.
Probowalem raz przyrzadzic swieze (w sosie pomidorowym) i niestety
efekt nie byl najlepszy - malze byly nie do zjedzenia , twarde i
gumowate... podejrzewam ze albo byly nieswieze , albo przesadzilem z
dlugoscia ich duszenia .
Czy jest tak ze im dluzej sie je gotuje staja sie twardsze ?
Jaki jest optymalny czas ich przyzadzania ?
... i jeszcze jedno gdzie i kiedy (w jaki dzien tygodnia ) mozna dostac
swieze Malze we Wroclawiu ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-01-05 12:07:47
Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
<b...@p...onet.pl> wrote in message
news:1167994136.183261.224410@11g2000cwr.googlegroup
s.com...
.
> Probowalem raz przyrzadzic swieze (w sosie pomidorowym)
A dodałes pomidory pozniej? Bo zazwyczaj dodane od razu powoduja gumowatosc
wszystkiego, podobnie jak ogórki kiszone w ogórkowej.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-01-05 12:35:40
Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Użytkownik <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1167994136.183261.224410@11g2000cwr.googlegroup
s.com...
> Witam Grupowiczow,
>
> Mam pytanko do osob ktore maja doswiadczenie w przyrzadzaniu malz /
> muli.
> Probowalem raz przyrzadzic swieze (w sosie pomidorowym) i niestety
> efekt nie byl najlepszy - malze byly nie do zjedzenia , twarde i
> gumowate... podejrzewam ze albo byly nieswieze , albo przesadzilem z
> dlugoscia ich duszenia .
> Czy jest tak ze im dluzej sie je gotuje staja sie twardsze ?
> Jaki jest optymalny czas ich przyzadzania ?
> ... i jeszcze jedno gdzie i kiedy (w jaki dzien tygodnia ) mozna dostac
> swieze Malze we Wroclawiu ?
>
witaj,
Swieże żywe moules kupisz we Wroclawiu w Auchanie CC Bielany, dostawy w
czwartki
Kup też butelkę bialego wytrawnego wina, nać pietruszki, cebulę, masło i
ziemniaki na frytki
Moule musisz sprawdzic czy są żywe, tzn muszą mieć zamkniete skorupy, a te
lekko otwarte po naciśnięciu powinny się zamknąc.
W dużym garnku topisz cwierc kostki masła, na tym rumienisz pokrojona
cieniutko cebule, dodajesz pociętą nać pietruszki, dolewasz potem szklanke
bialego wina, na to wrzucasz moules i gotujesz 8 minut.
Najlepiej jeśc je z frytkami, ale takimi prawdziwymi, swiezo skrojonymi, na
dobrym tluszczu z przepaloną eszalotką i ziołami, usmażone trzeba wytrzeć w
papier kuchenny
Moules podajesz na głebokim talerzu, obok płytki talerz z frytkami i spory
pojemnik na puste muszle. Bierzesz pierwszą moule i posługujesz się nią jak
szczypcami do wyciagania ugotowanych mouli i też do frytek, popijasz resztą
białego wina, a wywar mozesz potraktowac jako zupkę, popijajac ją pusta
muszlą
smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-01-05 13:23:05
Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
>
> A dodałes pomidory pozniej? Bo zazwyczaj dodane od razu powoduja gumowatosc
> wszystkiego, podobnie jak ogórki kiszone w ogórkowej.
>
> pozdr
>
> cherokee
no wlasnie dodalem je od razu... to pewnie byl blad, wiem ze jak jest
kwasno to sie nie ugotuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-01-05 13:27:12
Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
>
> witaj,
> Swieże żywe moules kupisz we Wroclawiu w Auchanie CC Bielany, dostawy w
> czwartki
> Kup też butelkę bialego wytrawnego wina, nać pietruszki, cebulę, masło i
> ziemniaki na frytki
> Moule musisz sprawdzic czy są żywe, tzn muszą mieć zamkniete skorupy, a te
> lekko otwarte po naciśnięciu powinny się zamknąc.
> W dużym garnku topisz cwierc kostki masła, na tym rumienisz pokrojona
> cieniutko cebule, dodajesz pociętą nać pietruszki, dolewasz potem szklanke
> bialego wina, na to wrzucasz moules i gotujesz 8 minut.
> Najlepiej jeśc je z frytkami, ale takimi prawdziwymi, swiezo skrojonymi, na
> dobrym tluszczu z przepaloną eszalotką i ziołami, usmażone trzeba wytrzeć w
> papier kuchenny
> Moules podajesz na głebokim talerzu, obok płytki talerz z frytkami i spory
> pojemnik na puste muszle. Bierzesz pierwszą moule i posługujesz się nią jak
> szczypcami do wyciagania ugotowanych mouli i też do frytek, popijasz resztą
> białego wina, a wywar mozesz potraktowac jako zupkę, popijajac ją pusta
> muszlą
> smacznego
...dzieki za przepis !! chyba przesadzilem z dlugoscia ich gotowania,
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-01-05 13:35:36
Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Podaje Ci link, gdzie znajdziesz przepis na podstawowe przygotowanie
muli tzn. w sosie naturalnym - moze to troche Ci pomoze?
http://www.smakosz.be/przepisy/rybyowocemorza/malzew
sosiewlasnym.php
Pozdrowienia!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-01-05 15:06:08
Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
...dzieki za przepis !! chyba przesadzilem z dlugoscia ich gotowania,
Tak.
ja gotuję do otwarcia + max. 2 minuty.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-01-07 19:40:38
Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!Marek napisał(a):
> Swieże żywe moules kupisz we Wroclawiu w Auchanie CC Bielany, dostawy w
> czwartki
A gdzie kupie świeże mule w Gliwicach. Przepis który podałeś natchnął
mnie strasznie. Nigdy nie myślałem o ich jedzeniu. Teraz mam chętkę
spróbować.
--
Sitek
"Gdyby każdy myślał o sobie,
o każdym by ktos pomyślał"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-01-08 14:21:01
Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Użytkownik "Sitek" <situnio_@_op.pl> napisał w wiadomości
news:enribs$tu6$1@achot.icm.edu.pl...
> Marek napisał(a):
>
>> Swieże żywe moules kupisz we Wroclawiu w Auchanie CC Bielany, dostawy w
>> czwartki
>
> A gdzie kupie świeże mule w Gliwicach. Przepis który podałeś natchnął mnie
> strasznie. Nigdy nie myślałem o ich jedzeniu. Teraz mam chętkę spróbować.
Sprzedają je na pewno na działach rybnych supermarketów Auchan, Carrefour i
innych francuskich.
Sprawdź adres i telefon na internecie i zapytaj.
Dostawy są w czwartki, małże są pakowane chyba po 2 kg, akurat na
sympatyczną kolację we dwoje albo i dla całej rodziny
Smacznego, to jest naprawdę pyszne :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-01-08 14:29:25
Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!Marek napisał(a):
[...]
> Smacznego, to jest naprawdę pyszne :)
I bardzo alergizujące. Jak wszystkie owoce morza.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |