Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!

Grupy

Szukaj w grupach

 

Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-01-05 10:48:56

Temat: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Od: b...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

Witam Grupowiczow,

Mam pytanko do osob ktore maja doswiadczenie w przyrzadzaniu malz /
muli.
Probowalem raz przyrzadzic swieze (w sosie pomidorowym) i niestety
efekt nie byl najlepszy - malze byly nie do zjedzenia , twarde i
gumowate... podejrzewam ze albo byly nieswieze , albo przesadzilem z
dlugoscia ich duszenia .
Czy jest tak ze im dluzej sie je gotuje staja sie twardsze ?
Jaki jest optymalny czas ich przyzadzania ?
... i jeszcze jedno gdzie i kiedy (w jaki dzien tygodnia ) mozna dostac
swieze Malze we Wroclawiu ?

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-01-05 12:07:47

Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Od: "cherokee" <n...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


<b...@p...onet.pl> wrote in message
news:1167994136.183261.224410@11g2000cwr.googlegroup
s.com...
.
> Probowalem raz przyrzadzic swieze (w sosie pomidorowym)

A dodałes pomidory pozniej? Bo zazwyczaj dodane od razu powoduja gumowatosc
wszystkiego, podobnie jak ogórki kiszone w ogórkowej.

pozdr

cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-01-05 12:35:40

Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Od: "Marek" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1167994136.183261.224410@11g2000cwr.googlegroup
s.com...
> Witam Grupowiczow,
>
> Mam pytanko do osob ktore maja doswiadczenie w przyrzadzaniu malz /
> muli.
> Probowalem raz przyrzadzic swieze (w sosie pomidorowym) i niestety
> efekt nie byl najlepszy - malze byly nie do zjedzenia , twarde i
> gumowate... podejrzewam ze albo byly nieswieze , albo przesadzilem z
> dlugoscia ich duszenia .
> Czy jest tak ze im dluzej sie je gotuje staja sie twardsze ?
> Jaki jest optymalny czas ich przyzadzania ?
> ... i jeszcze jedno gdzie i kiedy (w jaki dzien tygodnia ) mozna dostac
> swieze Malze we Wroclawiu ?
>

witaj,
Swieże żywe moules kupisz we Wroclawiu w Auchanie CC Bielany, dostawy w
czwartki
Kup też butelkę bialego wytrawnego wina, nać pietruszki, cebulę, masło i
ziemniaki na frytki
Moule musisz sprawdzic czy są żywe, tzn muszą mieć zamkniete skorupy, a te
lekko otwarte po naciśnięciu powinny się zamknąc.
W dużym garnku topisz cwierc kostki masła, na tym rumienisz pokrojona
cieniutko cebule, dodajesz pociętą nać pietruszki, dolewasz potem szklanke
bialego wina, na to wrzucasz moules i gotujesz 8 minut.
Najlepiej jeśc je z frytkami, ale takimi prawdziwymi, swiezo skrojonymi, na
dobrym tluszczu z przepaloną eszalotką i ziołami, usmażone trzeba wytrzeć w
papier kuchenny
Moules podajesz na głebokim talerzu, obok płytki talerz z frytkami i spory
pojemnik na puste muszle. Bierzesz pierwszą moule i posługujesz się nią jak
szczypcami do wyciagania ugotowanych mouli i też do frytek, popijasz resztą
białego wina, a wywar mozesz potraktowac jako zupkę, popijajac ją pusta
muszlą
smacznego


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-01-05 13:23:05

Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Od: b...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora


>
> A dodałes pomidory pozniej? Bo zazwyczaj dodane od razu powoduja gumowatosc
> wszystkiego, podobnie jak ogórki kiszone w ogórkowej.
>
> pozdr
>
> cherokee

no wlasnie dodalem je od razu... to pewnie byl blad, wiem ze jak jest
kwasno to sie nie ugotuje

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-01-05 13:27:12

Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Od: b...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora


>
> witaj,
> Swieże żywe moules kupisz we Wroclawiu w Auchanie CC Bielany, dostawy w
> czwartki
> Kup też butelkę bialego wytrawnego wina, nać pietruszki, cebulę, masło i
> ziemniaki na frytki
> Moule musisz sprawdzic czy są żywe, tzn muszą mieć zamkniete skorupy, a te
> lekko otwarte po naciśnięciu powinny się zamknąc.
> W dużym garnku topisz cwierc kostki masła, na tym rumienisz pokrojona
> cieniutko cebule, dodajesz pociętą nać pietruszki, dolewasz potem szklanke
> bialego wina, na to wrzucasz moules i gotujesz 8 minut.
> Najlepiej jeśc je z frytkami, ale takimi prawdziwymi, swiezo skrojonymi, na
> dobrym tluszczu z przepaloną eszalotką i ziołami, usmażone trzeba wytrzeć w
> papier kuchenny
> Moules podajesz na głebokim talerzu, obok płytki talerz z frytkami i spory
> pojemnik na puste muszle. Bierzesz pierwszą moule i posługujesz się nią jak
> szczypcami do wyciagania ugotowanych mouli i też do frytek, popijasz resztą
> białego wina, a wywar mozesz potraktowac jako zupkę, popijajac ją pusta
> muszlą
> smacznego

...dzieki za przepis !! chyba przesadzilem z dlugoscia ich gotowania,

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-01-05 13:35:36

Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Od: "Tess" <s...@s...be> szukaj wiadomości tego autora


Podaje Ci link, gdzie znajdziesz przepis na podstawowe przygotowanie
muli tzn. w sosie naturalnym - moze to troche Ci pomoze?
http://www.smakosz.be/przepisy/rybyowocemorza/malzew
sosiewlasnym.php
Pozdrowienia!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-01-05 15:06:08

Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Od: "jot.be" <j...@N...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



...dzieki za przepis !! chyba przesadzilem z dlugoscia ich gotowania,

Tak.
ja gotuję do otwarcia + max. 2 minuty.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-01-07 19:40:38

Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Od: Sitek <situnio_@_op.pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek napisał(a):

> Swieże żywe moules kupisz we Wroclawiu w Auchanie CC Bielany, dostawy w
> czwartki

A gdzie kupie świeże mule w Gliwicach. Przepis który podałeś natchnął
mnie strasznie. Nigdy nie myślałem o ich jedzeniu. Teraz mam chętkę
spróbować.

--
Sitek
"Gdyby każdy myślał o sobie,
o każdym by ktos pomyślał"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-01-08 14:21:01

Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Od: "Marek" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Sitek" <situnio_@_op.pl> napisał w wiadomości
news:enribs$tu6$1@achot.icm.edu.pl...
> Marek napisał(a):
>
>> Swieże żywe moules kupisz we Wroclawiu w Auchanie CC Bielany, dostawy w
>> czwartki
>
> A gdzie kupie świeże mule w Gliwicach. Przepis który podałeś natchnął mnie
> strasznie. Nigdy nie myślałem o ich jedzeniu. Teraz mam chętkę spróbować.


Sprzedają je na pewno na działach rybnych supermarketów Auchan, Carrefour i
innych francuskich.
Sprawdź adres i telefon na internecie i zapytaj.
Dostawy są w czwartki, małże są pakowane chyba po 2 kg, akurat na
sympatyczną kolację we dwoje albo i dla całej rodziny
Smacznego, to jest naprawdę pyszne :)




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-01-08 14:29:25

Temat: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek napisał(a):
[...]
> Smacznego, to jest naprawdę pyszne :)

I bardzo alergizujące. Jak wszystkie owoce morza.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Creme brulee Nigelli - robił to ktos?
Uwaga: niebezpieczeństwo!
QPa
DO IKSELKI...
Do badania

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »