Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!uw.
edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl
!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Marek" <m...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Malze, mule - gumowate i twarde. POMOCY !!!
Date: Fri, 5 Jan 2007 13:35:40 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <enlgtg$f25$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <1...@1...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: abml77.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1168000753 15429 83.7.231.77 (5 Jan 2007 12:39:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Jan 2007 12:39:13 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:287353
Ukryj nagłówki
Użytkownik <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1167994136.183261.224410@11g2000cwr.googlegroup
s.com...
> Witam Grupowiczow,
>
> Mam pytanko do osob ktore maja doswiadczenie w przyrzadzaniu malz /
> muli.
> Probowalem raz przyrzadzic swieze (w sosie pomidorowym) i niestety
> efekt nie byl najlepszy - malze byly nie do zjedzenia , twarde i
> gumowate... podejrzewam ze albo byly nieswieze , albo przesadzilem z
> dlugoscia ich duszenia .
> Czy jest tak ze im dluzej sie je gotuje staja sie twardsze ?
> Jaki jest optymalny czas ich przyzadzania ?
> ... i jeszcze jedno gdzie i kiedy (w jaki dzien tygodnia ) mozna dostac
> swieze Malze we Wroclawiu ?
>
witaj,
Swieże żywe moules kupisz we Wroclawiu w Auchanie CC Bielany, dostawy w
czwartki
Kup też butelkę bialego wytrawnego wina, nać pietruszki, cebulę, masło i
ziemniaki na frytki
Moule musisz sprawdzic czy są żywe, tzn muszą mieć zamkniete skorupy, a te
lekko otwarte po naciśnięciu powinny się zamknąc.
W dużym garnku topisz cwierc kostki masła, na tym rumienisz pokrojona
cieniutko cebule, dodajesz pociętą nać pietruszki, dolewasz potem szklanke
bialego wina, na to wrzucasz moules i gotujesz 8 minut.
Najlepiej jeśc je z frytkami, ale takimi prawdziwymi, swiezo skrojonymi, na
dobrym tluszczu z przepaloną eszalotką i ziołami, usmażone trzeba wytrzeć w
papier kuchenny
Moules podajesz na głebokim talerzu, obok płytki talerz z frytkami i spory
pojemnik na puste muszle. Bierzesz pierwszą moule i posługujesz się nią jak
szczypcami do wyciagania ugotowanych mouli i też do frytek, popijasz resztą
białego wina, a wywar mozesz potraktowac jako zupkę, popijajac ją pusta
muszlą
smacznego
|